Moje Maleństwa
Napisano Ponad rok temu
Od jakiegoś czasu jestem stałym przeglądaczem Budo, szczególnie działu Masters of Steel. Kilka miesięcy temu postanowiłem przekonać się jakie to uczucie zrobić własny nóż. Do tej pory "wyprodukowałem: ich kilka, ale większość to były tylko zabawki, robione z piły trakowej (około 47 HRC, więc tępiły się dość szybko), a brak czasu (studia, magisterka itp) nie pozwalały mi wziąć się za to na poważnie.
2 tygodnie temu udało mi się w końcu zebrać w jedno miejsce wolny czas, stal (NC6, którą potem dałem do zahartowania na 62 HRC), narzędzia i chęć, a rezultat znajduje się poniżej. Jest to maleńkie (120x18x4 mm) aikuchi (nie ukrywam że wzorowane na aikuchi R.W. Clarka), mające pełnić funkcję necka EDC (muszę mu tylko dorobić jakieś nosidełko, bo w chwili obecnej uszyłem mu tylko tymczasowy pokrowiec na ostrze, żeby mi kieszeni nie pokroił).
Zanim zaczniecie narzekać na jakość zdjęć powiem tylko, że robiłem je Nokią 3650, ale postaram się w najbliższym czasie skombinować porządną cyfrówkę.
Mało brakowało, a nożyk bym stracił. Gdy zobaczyła go (gotowego) moja lepsza połowa, stwierdziła krótko: "MÓJ!!". Po długich negocjacjach udało mi się ją przekonać, że zrobię jej inny nożyk, według dowolnego wzoru, bo ten, to tylko tak na próbę :wink: . Usiadłem, porysowałem trochę, pokombinowałem i przedstawiłem jej kilka wariantów do wyboru.
Aha, kształt rękojeści jest troszkę dziwny, bo miałem "niewymiarowy" kawałek stali, i musiałem się w nim mieścić.
Oba nożyki mają tylko tymczasowy oplot. Na aikuchi ma być tradycyjny japoński oplot, natomiast moja Pani zażyczyła sobie drewniane (dębowe) okładki.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tanto jest traktowane jako miecz.
Napisano Ponad rok temu
jeśli Pan Clark mylnie używa nazw, to nie jest to moją winą (na szczęście :-) ) i, jak zwykle, "redakcja nie ponosi odpowiedzialności itp..." W końcu nie to jest tu ważne chyba, prawda?? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Pierwszy nóz mi się nie podoba- może lepsze zdjęcie to zmieni. Drugi jest całkiem fajny, ale mogłoby być lepiej.
Napisano Ponad rok temu
A mi wisi czy ajkłujczy to miecz, czy nie miecz, wystarczy, ze sie podoba, szczegolnie to drugie ostrze. Majsterkuj dalej kolego, masz potencjal!
C.
Napisano Ponad rok temu
Ciekawe dlaczego tak nie atakujecie firmy CRKT za ich nazwy noży (M60, M16)
Powiedź jescze Ring skąd weźmiesz skórę płaszczki lub cos podobnego bo przyznam się że chodzi za mną podobny projekt ale mam właśnie problem z tą rękojeścią :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
oby tak dalej szło
zdrówka
marcins
Napisano Ponad rok temu
Nie ustawaj w pracy.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Super, skórka z płaszczki jest osiągalna, ale to oznacza, że musiałbym ograbić moją Panią z jej portfela (bo dostała kiedyś ładny portfelik z ciemnoszarej skóry płaszki), co w świetle faktu, iż zrobiłem dla niej nóż, byłoby równoznaczne z samobójstwem. Głupio by było nadziać się (przypadkowo, oczywiście) na własnej roboty nóż (i tak 17 razy... ). Postanowiłem więc zastąpić skórę płaszczki zwykłą, czarną, a oplot zrobić z najzwyklejszej taśmy a'la cordura dostępnej w każdej pasmanterii (próbowałem już, wspaniale się układa, i oplot wychodzi ładny, ale niestety kupiłem ciut za szeroką, i o ile do szerszych rękojeści nadawała się nieźle, o tyle na tym "nożu z ostrzem wzorowanym na tradycji japońskiej" oplot wychodził za duży.
Ronin, to mój pierwszy dokończony nóż, nie ma takiej siły na świecie, która by mnie nakłoniła do jego sprzedaży :wink: Ale mam już kilka zamówień od znajomych, więc jak tylko dorwę w swe pazerne łapki trochę NC6, wezmę się za robienie nowych. Problem polega tylko na tym, że obecnie szlajam się po obcych landach, i nie bardzo mam dostęp do stali, narzędzi i wolnego czasu
Postaram się jeszcze dziś wrzucić kilka dobrych fotek mojego noża, bo ten drugi został w Wwie, i nie mam jak go sfotografować
Napisano Ponad rok temu
a co do oplotu to muszę Cię wyprostować:
a oplot zrobić z najzwyklejszej taśmy a'la cordura dostępnej w każdej pasmanterii (próbowałem już, wspaniale się układa, i oplot wychodzi ładny,
nie ma czegos takiego jak tasma cordurowa :wink: nylonowa, bawełniana, mieszana ale nie cordurowa...to rodzaj materiału.
Jak bedziesz mial więcej fotek to wrzucaj
ja teraz szykuję się na cos takiego;
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
ale czy się uda
Napisano Ponad rok temu
Śliczny nóż...
A teraz, zgodnie z obietnicą, kilka lepszych fotek. Z góry uprzedzam, że fotograf ze mnie jak z kangura kontener, więc miejcie litość
P.S. Dopiero na tych dużych zdjęciach zobaczyłem, że na ostrzu widać rysy po szlifowaniu i polerowaniu, co jest dziwne bardzo, bo gołym okiem są one niewidoczne. Natomiast NIE widać na zdjęciach rys powstałych podczas "docierania", czyli intensywnej eksploatacji próbnej, a te z kolei są bardzo widoczne gołym okiem. Cóż, niezbadane są wyroki fotografii :wink:
P.S. 2 Nie wiem skąd wzięła się nitka na rękojeści, widoczna na 2 zdjęciach. Musiała się gdzieś po drodze przyczepić.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
to jest tak naprawdę tylko lekka warjacia na temat tanto, wschodu i ich kultury..pewnie jak to widzą to ich ściska a sami samurajowie się w grobach przewracają....tak więc ja sobie odpuszczam menuki :wink:
i w sprawie tej skóry..kurcze taka normalna to bedzie lipa...musze poszukać czegoś innego
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Gdzie można dokupić takie śrubki ?
- Ponad rok temu
-
Nożyk bowie.
- Ponad rok temu
-
Blade of Darkness
- Ponad rok temu