nieśmiertelniki, brygada pancerna (prośba o krótki wykład )
Napisano Ponad rok temu
pytanie: jak wyglądają teraz nieśmiertelniki polskiej armii? wiem (chyba ) że podczas wojny mieliśmy owalne (pierwszej znaczy się) ; podczas drugiej takie jakie miała armia brytyjska (fajnie- ale nie mogę znaleźć jakie ona miała) a teraz... nie mam pojęcia....
pomożecie?
drugie pytanie- czym się różni kawaleria pancerna od wojsk pancernych? kawaleria to był poczatek wojsk pancernych? bo słyszałam że późinej dostali czołgi, działą przeciwpancerne i już się z niej coś innego zrobiło...
i jaką pozycję w tym całym mętliku zajmuje skromny czołgista?
prawdę mówiąc to chodzi mi o odznaczenia... przeszukiwałam allegro szukając naszywek i znalazłam dużo ciekawyc niescisłości (no cóż... bazarek to ciekawy sposób na pogłębianie wiedzy ale jak wiadomo kobiety lubią zakupy )
więc ktoś kto ogólnie opiekuje się czołgami- co on ma na mundurze?
Napisano Ponad rok temu
Czarny beret- wojska zmechanizowane (wszystko, co z czołgami).
Napisano Ponad rok temu
a co do drugiego- mógłbyś rozwinąć ;>? bo nie bardzo wiem na co odpowiedziałeś
wojsko polskie - operacyjne oddziały to :
"Trzon wojsk operacyjnych stanowią:
3 x dywizje zmechanizowane
dywizja kawalerii pancernej
9 x brygad ogólnowojskowych
1 brygada pancerna
5 x brygad kawalerii pancernej
2 x brygady aeromobilne
brygada strzelców podhalańskich
2 x brygady artylerii
2 x brygady saperów
2 x brygady logistyczne,
oraz inne jednostki rodzajów wojsk, dowodzenia i zabezpieczenia...."
a pod względem funkcjonalnym mamy rodzaj: Zmechanizowane i Pancerne
czym się rózni kawaleria pancerna od po prostu pancernych wojsk?
a w ogóle to się dzieli na armia/ dywizja/ brygada?
hehe... kolejna zmiana postu
jak to możliwe że skoro brygad kawalerii pancernej mamy 5 to jedna z nich ma numer 10?
straszna jestem.....
Napisano Ponad rok temu
jak w ogóle to się tłumaczy? bo wpisuje everlastings to mi kwiatki wyskakują :?
Napisano Ponad rok temu
jak w ogóle to się tłumaczy? bo wpisuje everlastings to mi kwiatki wyskakują :?
dog tag's
Napisano Ponad rok temu
Numery są jakie są. Pierwsza desantowa jaka powstała była po wojnie 6 Pomorska Brygada Powietrzno Desantowa do dziś po różnych zmianach bazw jedyna, obecnie nazywa się 6 Brygada Desantowo Szturmowa. 2 Korpus Zmechanizowany, niedawno Powietrzno Zmechanizowany choć nic się nie zmieniło i nadal jedyny.
Armia/ Dywizja/ Brygada/ Pułk/ Batalion/ Kompania/ Pluton/ Drużyna
Liczby nie maja już znaczenia. Kompania to 100chłopa, są jednak przypadki kompanii na 40 osób. Miałem okazję poprowadzić kilkunastoosobowy pluton (powinno być 36).
I wiele innych niedorzeczności. Wytułmaczenie jest jedno: Wojsko. Piękna historia, zrywy, Bohaterowie. Nazwy. Wojna nier polega na umieraniu za Ojczyznę, ale na tym żeby dać umrzeć tym skurczysynom po drugiej stronie frontu. -Genarał Patton, dowodzący siłami Aliantów w Europie.
Napisano Ponad rok temu
Prawda.nie ma nieśmiertelników, niektórzy robia na własną rękę z wzoru amerykańskiego.
Czarny beret to wojska pancerne i kawalerii pancernej.Czarny beret- wojska zmechanizowane (wszystko, co z czołgami).
Zielony to zmechanizowane i ogólnowojskowe.
Niczym. Kawaleria pancerna to to samo co wojska pancerne.a pod względem funkcjonalnym mamy rodzaj: Zmechanizowane i Pancerne
czym się rózni kawaleria pancerna od po prostu pancernych wojsk?
Jednostki kawalerii pancernej po prostu przejęły tradycje polskich dawnych jednostek kawalerii - husarii, dragonów, ułanów i strzelców konnych. Oprócz nazwy w Wojsku Polskim NICZYM się nie różnią. Bo na przykład u amerykanów się różnią.
Tak jak napisał Scar.a w ogóle to się dzieli na armia/ dywizja/ brygada?
Dysizje składają się z 2-3 brygad, brygady z 3-4 batalionów (czasem tradycyjnie zwanych pułkami), bataliony dzielą się na 3-4 kompanie, kompanie na 3-4 plutony, plutony na 3-4 drużyny lub załogi pojazdów. Pluton czołgów to u nas 3 T-72/Twardy lub 4 Leopardy.
Nazwy są najczęściej historyczne. To tak jakby spytać czemu np. w jakimś dużym mieście są szkoły ponumerowane niepokolei. Bo z czasem niektóre likwidowano, a niektóre inne tworzono a numerów im nie zmieniano bo po co - numer identyfikuje jednostkę/szkołę.jak to możliwe że skoro brygad kawalerii pancernej mamy 5 to jedna z nich ma numer 10?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
co do nieśmiertelników, to także słyszałem o łamanych na pół, a wydawane są chyba tylko w czasie "W", i zapewne na misje (pewności nie mam )
Napisano Ponad rok temu
Z nazwami to głęboka tradycja. Kawaleria- konnica -> doborowa, to Husaria, rozwalili w strzępy nie jedną bitwę tacy dzisiejsi szturmani. Parę lat temu Dywizje 25 i 6, dziś tylko Brygady różnią się zadaniami. 6- ciche zejście na "parasolach" w tyły wroga i zamęt. 25 - bezpośrednie ze śmiglaków,szturm na czoło, błyskawiczne zadania, bez spadochronów mogą tachać więcej sprzętu nawet wyjeżdżać go bezpośrednio z transportowca. Uważamy ich za elitę, nie widze powodu. Batalion Reprezentacyjny chodzi w większej dyscyplinie i w teorii zna znacznie więcej sprzętu. Serial o Kawalerii był ewidentna bzdurą. Jeśli ktos na takich podstawach robi sobie opinię o Armii, do przedszkola.
Napisano Ponad rok temu
Pozdr. Surval
Napisano Ponad rok temu
Cos w ten desen tylko na obwodzie jest napis "Wojsko Polskie" z tego co pamietam. Ten na zdjeciu to akurat model przedwojenny.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ciepła kurtka
- Ponad rok temu
-
gdzie kupić linkę na pętlę noża?
- Ponad rok temu
-
Zegarki Casio serii PRG - pytanie do właścicieli.
- Ponad rok temu
-
LM SUPER TOOL V Swiss Tool
- Ponad rok temu
-
Victorinox SwissTool Spirit Plus
- Ponad rok temu
-
inova vs gerber
- Ponad rok temu
-
powiedzmy że taktyczna wiatrówka