Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ciepła kurtka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
47 odpowiedzi w tym temacie

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Ciepła kurtka

Nie wiem czy dobrze Cie rozumiem, ale ten suwak mozna rozpiac i zrobic z kaptura kolnierz.

Dołączona grafika

tutaj widac fragment tego suwaka, jak go rozepniesz dzieli kaptur na dwa czesci.
Przed chwilą sprubowałem go rzpiąc i zwinąc kołnierz. Próbowałm na kilka sposobów za kazdym razem wygląda beznadziejnie - choc przyznam za tą torią przemawia to ze obok suwaka na górze i na dole są zatrzaski.
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dobra chyba w końcu to rozkminiłem. Trzeba zwijac bardzo scisło i na koniec zasunąc troche suwak, ale i tak w takim kołnierzu czuje się jak jaks chrabina w futrem lisa na szyi. Wygląda to chujowo i kropka :)
  • 0

budo_pieswidmo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 656 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

2) W srodku zauwazyłem guziki, więc wnioskuje ze mona do tego przypiąc jakąs poppinkę, czy są jakies standardowe podpinki, kt. ew. mozna sobie dokupić, czy te guziki są po prostu dla picu.

I na końcu kurtka jest z firmy mil-tec, czy to był dobry wybór?

Więc tak. Miałem kiedyś już jedną taką i od wczoraj mam drugą :) . Jak się przyjrzysz dokładnie to zauważysz, że guziki w środku są po to żeby guziki na zewnątrz nie poodpadały :) Po prostu takie zabezpieczeni przed wyrwaniem tych dużych na wierzchu.

Trochę wieje w niej po tyłku (w przeciwieństwie do zestawu gore + polar), ale idzie się przezwyczaić. No i nie ogranicza ruchów tak bardzo jak gore + polar - ardziej swobodnie się w niej czuje.
  • 0

budo_garry
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2514 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

O zajebiscie ze mi o tym powiedziałes, bo własnie odpadł mi taki jeden. Moja Anula coprawda zdązyła go już przyszyć, widać będzie musiała drugi raz :)

Mnie osobiscie jeszcze jedna sprawa w tej kurtce boli (choc w pewnym swietle to jej zaleta.
Mianowicie rozchodzi się o te durnowate kieszenie. Są dość wysoko, są kieszeniemi 'na wylot', a do tego zatrzaski w nich sa strasznie mocne (nie ma szans ich rozpiąć jedną ręką).
W sumie od lat Anulka próbuje odzwyczaić mnie od noszenia rąk w kieszeniach. Toretycznie mozna by tam łąpska trzymać, ale ona mnie straszy ze jak bede tak robił to ona się szybko porozciąga.porozrywa i takie tma :?
  • 0

budo_pieswidmo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 656 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Moim zdaniem kieszenie są jedną z największych zalet tej kurtki.
1. Są wystarczająco duże żeby trzymać w nich ręce w rękawiczkach. Jak przymrozi bardziej to rękom dużo cieplej w kieszeni niż na wietrze.
2. Zatrzaski są przydatne jak chcesz biegać mając coś w kieszeni - mniejsze ryzyko że wypadnie.
3. Dziury na wylot :) . To jest super patent dla złodziei :) . Wkładasz sobie do kiezeni co chcesz, a w kieszeniech pusto :D . A tak na poważnie, to można sobie pod kurtką trzymać ręce w celu lepszego ogrzania, albo jakieś zprzęty (jak kto lubi), np gaz, pałkę, nunczak czy choćby gazrurkę :D . Mozna tez przez te dziury upchać pod kurtkę czapkę, albo rękawiczki bez ryzyka że wypadną :D
  • 0

budo_misiakus
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 422 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Mam kilka świeżych refleksji odnośnie parki N3B firmy Fostex.
Rok temu kupiona za 300 zł z racji tego, że Alpha była 2x droższa a ten sam model od MilTec'a wyglądał przy niej jak zabawka i warto było 100 zł na Fostex'a dołożyć.
Rok temu zima w Warszawie konkretna byłą i w tej kurtce latałem na samą koszulę albo bluzkę i ewentualnie cienki polartec. A okolice -20 stopni to często były zeszłej zimy w modzie.

Tej zimy ... zdziwko.
Powodów może być kilka ....
No po prostu przy minus 10 stopniach bez grubego polaru na koszuli nie dało się chodzić.
Przy minus kilku zmarzłem idąc na zakupy do marketu w samej koszuli.
Albo się rozhartowałem ... albo duuuużo większa wilgotność + wiatry tej zimy (mimo, iż temperatury to max -12).
Czy przez rok wiszenia w szafie może się wypełnienie zniszczyć ? Jasne ... gdybym nie wiedział, że może i trzymałbym skompresowaną czy inne durne nieuprzejmości kurtce wyrządzał.
A moja komfortowo leżała w worku na śmieci, nieskompresowana a potem po przeprowadzce wisiała na wieszaku.
No i już nie jest taka ciepła albo ja się zrobiłem królevna na ziarnku grochu na mrozy ;)

A ... no i kieszenie kiepskie i dziury od noszenia portfela i długopisu się robią i guziki przyszyte na kilka dni noszenia - musiałem reperować (ale to chyba standard w militarnych ubraniach)

Czaję się teraz na The North Face McMurdo Parka rozmiar L z jakiejś fajnej wyprzedaży poniżej 900 zł :) Może się uda w marcu ... nawet na Fenixa L1D CE i Eneloopy poczekam aby ją mieć ... wczoraj przymierzyłem i cem mieć :)

Trzymać się ciepło :)
  • 0

budo_jacko
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 82 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czy warto kupic kurtke goretex Navy seal olbo ECWCS na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] To faktycznie jest gore czy jakis pseudo? Bo szukam wlasnie czegos na zime. Pozdrawiam!
  • 0

budo_ov_darkness
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1044 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie warto. Podróby.
Kup sobie kontraktowego ECWCS'a na allegro.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] np. tu.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024