O wyższości pałki nad pałką
Napisano Ponad rok temu
Z wyrazami szacunku....
Napisano Ponad rok temu
u nas na wsi sie jeszcze podkowe pzrybija, i tak jebut zza winkla, ze niby koń kopnął
Napisano Ponad rok temu
Moim zdaniem najlepsze palki to ASP, monadnock na 2 miejscu, reszty szczerze mowaic nie znam ale na roznych forach to pytanie sie przewijalo i statystyki mowia same za siebie.
Monadnocki maja ta zalete ze maja system blokujacy na guzik, wada to ze dopiero od 21''(nie do codziennego noszenia) no i ta guma na koncu :?
ASP ma maly problem z odblokowaniem(trzeba trzasnac o twardy grunt) ale sadze ze w momencie walki o zdrowie(zycie) i po zalatwieniu sprawy(albo i nie :wink: ) to nie ma znaczenia - wazne jest blokowanie.
Acha, kolano to maly problem, gorzej jak trafisz tmy metalem w czyis leb. Wtedy zgon bedzie wysoce prawdopodobny...
Napisano Ponad rok temu
Oraz, czy 26 calowa pałka jest tak samo wytrzymała jak 21 calowa (jest w końcu dłuższa a to według praw fizyki zmniejszałoby jej wytrzymałość gdyby miała te same średnice i grubości ścianek poszczególnych elementów)
uzywam dwoch palek, czeskiej 21" niehartowanej i 26" hartowanej
21" jest wygodniejsza w uzyciu tzn latwiej ja rozlozyc i schowac ale jak mocno walniesz w cos twardego to sie zegnie. mozna ja wyprostowac jezeli nie wygiales za bardzo. uwazam ze jest lepsza a jezeli masz wersje hartowana to juz w ogole spoko
26" jest na moj gust wersja zrobiona bardziej w celach komercyjnych dla ludzi ktorzy nie rozumieja w jaki sposob sie tej palki uzywa i mysla ze im wieksza tym lepsza. mnie akurat ona rowniez odpowiada mimo ze trzeba mocniej machnac zeby sie dobrze otworzyla bo mam dobre warunki fizyczne, no i jest mniej podatna na zgiecie
niestety wersja 26" ma rowniez komercyjna "stopke" zrobiona z gumy z ladnym metalowym kolkiem w srodku na ktorym napisano police baton. ja sobie ten problem rozwiazalem bardzo prosto - wykrecilem to i wkrecilem stopke stalowa z innego batona. jest to bardzo przydatne jezeli stosujesz uderzenia podobne do uderzen kolba karabinu
jak cwiczysz uderzenia to proponuje worek bokserski albo tarcze do karate
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sekcja Jodo w Krakowie
- Ponad rok temu
-
Walka nozem, kilka podstawowych pytań.
- Ponad rok temu
-
Staż szkoleniowy jodo - Warszawa, 26-27 listopada 2005
- Ponad rok temu
-
Paralizator - faktyczne skutki zastosowania.
- Ponad rok temu
-
Pałki teleskopwe ASP lub Monadnock w NY
- Ponad rok temu
-
Koncesja na sprzedaż broni białej...
- Ponad rok temu
-
Balistyka
- Ponad rok temu
-
Brunsviga
- Ponad rok temu
-
Stinger w rozsadnej cenie - zainteresowani?
- Ponad rok temu
-
Rzecz o obalaniu
- Ponad rok temu