Czy ktos sie pokusi?
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi o np.: cos takiego:
stal NC11LV=K110=D2 - dobra na srednie i male noze, twarda (oczywiscie stan po hartowaniu) lub podac HRC, prawie nierdzewna, w wiekszych lub cienszych nozach uwazac na podwazanie czegokolwiek.
Bo, cholerka, czasem czlowieka najdzie, co by sobie cos wystrugac i wyklada sie na stali, bo firmy dziela stale na wysoko-, serdnio- i niskoweglowe, do pracy na zimno lub goraco, specjalne, kowalne, sralne i inne a do tego podaja 150000 informacji uzytecznych, a jakze, ale tylko dla specow (% sklady pierwiastkow, wykresiki Bog wie czego ). A ja jestem biolog molekularny i k...a, nawet w necie nie moge sobie znalezc tabeli porownawczych samych nazw odpowiednikow danej stali na swiecie
To jak? Pokusi sie ktos?
Napisano Ponad rok temu
takich tabelek jest mnostwo na necie...
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
to o co prosisz nie jest takie proste
właściwie to wcale nie jest proste
to dużo roboty - parę doktoratów by się przy tym zrobiło.
po pierwsze trzeba by założyć, że dane są dostępne a nie są i niektóre nie będą, nawet do badań się nie dostanie bo nie sprzedadzą, zresztą po co?
dla porównania mamy rozkodowane DNA - to jest skład chemiczny
mamy fenotyp - to jest stal
wskaż ekspresję na podstawie kodu, bez używania mikromacierzy na 24k fajerki pitów
qmasz?
tu też tylko statystycznie wiemy i to ciągle jest sztuka i każdy kawałek stali jest inny
rada - korzystać ze sprawdzonych materiałów, o znanej (i możliwej dla nas ) obróbce cieplnej
widziałem, że melonmelon miał niezły butik, który z nadmiarem pokrywa normalne zastosowania...
a poza tym są węglówki - n9e lepsza niż 1095 bo czystsza
raczej lepiej określ kształt, wilekość noża, zastosowanie i inne żądania wobec jego parametrów - to będą wymagania
dalej koledzy tutaj z pewnością pomogą Ci dobrać materiał wyjściowy - to będzie specyfikacja
odwrotnie trochę nie zabangla... cóż Ci nazwy dadzą?
Napisano Ponad rok temu
...
...
...
8O Trzy razy czytam i dotąd nie wiem w ogóle o co chodzi.. hm. :roll:
Napisano Ponad rok temu
nie tak napisałem jak zacytowałeś
a po drugie wg badań komisji europejskiej tylko ok. 18% procent Polaków rozumie to co czyta...
Napisano Ponad rok temu
dla porównania mamy rozkodowane DNA - to jest skład chemiczny
mamy fenotyp - to jest stal
wskaż ekspresję na podstawie kodu, bez używania mikromacierzy na 24k fajerki pitów
qmasz?
O to mi chodzi przede wszystkim. Chyba chodzilo ci o ustalenie sekwencji zasad w DNA jedynie na podstawie fenotypu...
A tak w ogole to tylko 6% Polakow potrafi pisac składnie i całymi zdaniami, i to tak, aby inni to rozumieli.
I nie jestem "A fe", cwaniaku.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
proiekt
- Ponad rok temu
-
Oddam brązowy paracord
- Ponad rok temu
-
Takie dwa juz skonczone - troche zdjec :]