inova vs gerber
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Inowa nadaje sie dla laryngologa do zaglądania w ucho lub nos--zdecydowanie zbyt wąska wiązka światła na małej odległości--zupełna tandeta jeśli chodzi o oświetlenie bliskiego pola wokół siebie. Ani to mocne , ani oświetla sensownie--ot taki bajer przydatny tylko w niektórych przypadkach
Mam obie , więc opinia raczej obiektywna.
Napisano Ponad rok temu
Inova tylko jak jestes zlodziejem. Ale jak ja bym byl to i tak bym wolal Gerbera
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Żadna z nich (: Streamlight Keymate. Mniejsza, lżejsza, ładniejsza (: i mocniej świeci. Światełko skupione na środku ale z takim dość mocnym "pierścieniem" zewnętrznym. Rewelka. Mam od 3 dni i prawie oślepłem od patrzenia na nią i jarania po gałach (:
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No Keymate też nie ułomek. Też z Alu wytoczona. Dodatkowo dioda sobie za szybką (uszczelnioną gumowym o-ringiem) siedzi a nie na przeciąg wystawiona jak w Gerberze (: Baterki to AG13-tki. Najbardziej chyba popularne z pastylkowych baterii. 4 ich am włazi - na Allegro po 60 groszy chodzą. Jak podaje producent na opakowaniu pełna para latara świeci 1,5 godziny. Baterki są zabezpieczone przed luźym lataniem wkładką z grubej folli. Ogólnie przyjemna organoleptycznie (: Jak się obronię (najczęściej powtarzane ostatnio przeze mnie zdanie (((: ) to walnę jakąś minireckę ze zdjęciami świecarkowania i porównaniem z Mactronic-em.
Pozdrowionka
p.s. Cynik, i też se tak moge pik pik pikpik robić - wystarczy tylko tak samo jak w Ultrze przekręcić nie do końca i naciskając dupkę nadajesz morsem (:
Napisano Ponad rok temu
Inova X1 to latarka które ma tak skupione światło, że z odłegłości 1m, oświetla powierzchnię o średnicy około 25 cm. Ale za to bardzo jasno. Przy świeceniu na wprost, ma zasięg do 20m, dzięki temu, można sprawdzić co się dzieje, kilka-kilkanaście metrów od nas.
Gerber natomiast ma świało tak roproszone, że oświetla dużą przestrzań przed sobą, ale na bardzo krótkim dystansie, najwyżej 4m. Nadaje się do zawieszenia nad głową (np w namiocie) by grać w karty np. brydża, lub do zamocowania do daszku czapki, by widzieć czy idziesz po drodze, ale nie dalej niż 3-4m. Ze względu na szeroką wiązkę światła, jest ono dość słabe.
Obie latarki zasilane sa paluszkami (AA), i obie mają długi czas świecenia około 15-20 godzin (w zależności od warunków używania i jakości baterii).
Obie mają też różne zastosowanie.
Inovą można sprawdzić co się dzieje w większej odległości przed Tobą, ale świecenie pod nogi (szukanie czegoś bardzo blisko) polega na trafieniu wiązką światła w cel. Inova nie daje , żadnego światła wtórnego na boki.
Gerber oświetli jako-tako teren wokół Ciebie, na tyle by się zorientować gdzie jesteś (np. w dużym pokoju po włączeniu Gerbera, widać gdzie są wszystkie większe meble). Ale w lesie zakrętu drogi już nie zobaczysz, i nie bardzo będziesz wiedział co jest przed Tobą dalej niż 5m.
Ogólnie warto mieć jedną latarkę szperacz, która umożliwia obserwację odległego terenu, i drugą która rozświetla miejsce wokół Ciebie.
Jeżeli możesz mieć tylko jedną latarkę, wybrać musisz sam, po zastanowieniu się do czego jej najczęściej użyjesz.
pozdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wg mnie polaczenie flasha z uzytkowym swiecidelkiem.
Ladnie widac na ich stronce.
Napisano Ponad rok temu
Jest tez nowsza wersja tej latarki tez na 2xCR123 z luxeonem.Ma dwa poziomy swiatla i nie wymaga wymiany promiennika.[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] link do testu opisanego wczesniej modelu.
adiblue
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
nie jest to, co prawda bezpośrednia konkurencja dla Gerbera, czy ARC, ale przyjemna latareczka i na sensowne baterie...
Podawane przez producenta parametry nie wydają się być z kosmosu.
Cena nie zabija również.
Jak się dokładnie nazywa ten twintask z Luxeonem, bo go znaleźć nie mogę... ?
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A Jr luxeon to rzeczywiscie przyjemna latarka.Swieci mocno-porownywalnie z E1L tylko ma rozproszone swiatlo.Na komplecie baterii 2xAA okolo godziny na full i jeszcze jakies 30minut do wyczerpania baterii.Dziala tez na akku.Tyle ze to juz spora latarka.Wieksza od minimag maglight.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
powiedzmy że taktyczna wiatrówka
- Ponad rok temu
-
impregnacja kurtki
- Ponad rok temu