przez zimę będę robił kukri. Mam już odpowiedni resor z fiata 125p. Stal węglowa sprężynowa (?). Znalazłem taką wytwórnię sprężyn i resorów. Hartują też tam te sprężyny i resory, które wyprodukują. Jak będzie zahartowany nóż z wymienionej stali, jeśli trafi do pieca razem z tymi resorami?
  przez zimę będę robił kukri. Mam już odpowiedni resor z fiata 125p. Stal węglowa sprężynowa (?). Znalazłem taką wytwórnię sprężyn i resorów. Hartują też tam te sprężyny i resory, które wyprodukują. Jak będzie zahartowany nóż z wymienionej stali, jeśli trafi do pieca razem z tymi resorami?

Resory, sprężyny - hartowanie
Napisano Ponad rok temu

Napisano Ponad rok temu
ale z odpuszczaniem problem bo oni uepszają cieplnie na jakieś tam poniżej 40hrc podejrzewam, a ty kcesz więcej tak więc tu moze byc mały zgrzyt
mysle że musisz im podać tem. odpuszczania i od tego zaczać, a tem bedziesz znał jak się dowiesz jaki to materiał
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja proponuje hartowanie w olejy, chociaz w wodzie mozna by wieksza twardosc uzyskac ale moze byc problem z kruchoscia tych stali, natomiast jezeli chodzi o odpuszczanie to bym pozostal przy niskim max 350 stopni C, jak dobrze pamietam
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
 FaceBook
 FaceBook
	10 następnych tematów
- 
			 zerżniety zerżniety- Ponad rok temu 
- 
			 stal sprężynowa stal sprężynowa- Ponad rok temu 
- 
			 Gulrot Gulrot- Ponad rok temu 
- 
			 Kto mi zrobi ala stridera MT ? Kto mi zrobi ala stridera MT ?- Ponad rok temu 
- 
			 Dwa domki :) Dwa domki :)- Ponad rok temu 
- 
			 MÓJ TRZECI NÓŻ _ zobacz koniecznie MÓJ TRZECI NÓŻ _ zobacz koniecznie- Ponad rok temu 
- 
			 Mój warsztat Mój warsztat- Ponad rok temu 
- 
			 pacjent do reanimacji pacjent do reanimacji- Ponad rok temu 
- 
			 satynowanie po kulowaniu satynowanie po kulowaniu- Ponad rok temu 
- 
			 Nożyk Nożyk- Ponad rok temu