Walka nozem, kilka podstawowych pytań.
Napisano Ponad rok temu
od jakiegoś czasu nie mieszkam w 3mieście, nie mam mozliwości trenowania BJJ , został mi thai...wiec postanowiłem w miarę możności zrealizować zamiar z którym nosiłem sie od dawna, tj chociaż spróbować podszkolić się w zakresie walki nozem. I tuatj pierwsze pytanie-czy jest na forum ktoś ze Słupska lub okolic, kto walkę nożem trenował lub trenuje? Bo jak dotąd nikogo nie znalazłem...
Teraz kolejne pytanie-co polecilibyście komuś początkującemu? Czy samodzielnie uda mi się opanować takie elementy jak np prawidłowa praca nóg?
Czy cięcia mogę ćwiczyć na jakimś zaimprowizowanym sprzęcie(np worku z odpowiedniego materiału)?
Z doświadczen wyniesionych z treningów SW wiem, że takie samodzielne ćwiczenia za dużo nie dają, ale cóż...skoro nie można inaczej...
I jeszcze jedno pytanie, odnosnie waszych spotkan na polach mokotowskich-kumpel pracuje w Wawie, wyslalbym go do was, moze pozniej wspolnie bysmy niektore elementy cwiczyli...czy na Pola moze przyjsc absolutny nowicjusz, ktos kto wczesniej o walce nozem nie mial zielonego pojęcia? Jesli tak, to go zmuszę :twisted:
Jakie mielibyscie generalnie rady dla kogoś, kto nie ma dostępu do sekcji walki bronią, a chciałby opanowac podstawowe elementy?
pewnie takich postóe bylo sporo, zawsze mozna usunąć jesli komus bedzie ten moj przeszkadzal :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ja rozpocząłem treningi od nóg samemu + nauka nóg od szermierza + sparingi. Z tego co sobie poczytałem sparing to podstawa, nawet z ludźmi, którzy nie walczą nożem.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czy na Pola moze przyjsc absolutny nowicjusz, ktos kto wczesniej o walce nozem nie mial zielonego pojęcia?
Dobre pytanie
Ogólnie niby tak. Troszkę czasu się spotykamy i trochę osób się przewinęło przez grupę.
Wnioski:
- ćwiczyć może każdy, trzeba chcieć
- nie szkolimy się na morderców to raczej samoobrona, stukniętym dziękujemy
- trzeba czuć radość z tego, że rzucają w ciebie "zośką"
- ludzie byli raz i myśleli że są killerami, gra w łapki im uświadomiła że właśnie tylko myśleli
- w tej chwili chętnych wysyłam do Krisa, niech umotywują ,to że powinni być
- po około pół roku spotkań nie czuję się na siłach kogoś uczyć, nie licz na pośrednictwo
Napisano Ponad rok temu
- ludzie byli raz i myśleli że są killerami, gra w łapki im uświadomiła że właśnie tylko myśleli
Napisano Ponad rok temu
ja natomiast nie rozumiem po ch... takie teksty pisac- ludzie byli raz i myśleli że są killerami, gra w łapki im uświadomiła że właśnie tylko myśleli
tak jak my bysmy byli killerzy :roll:
Napisano Ponad rok temu
Może, żeby nie marnować czasu zacznij od szybkości pojedyńczych ruchów. np ataku. To zawsze cenne. Słynne 4 linie na lustrze i jazda.
Więcej chyba tylko na żywo...gdyż diabeł tkwi w szczegółach
Napisano Ponad rok temu
dooooooobry tekst.
Faktycznie niektórym osobom rzedły miny jak przyszli napuszeni(że tacy są zajebiści) i zaczęły się ćw. szybkościowo- koordynacyjne i technika w ruchu
Napisano Ponad rok temu
ja natomiast nie rozumiem po ch... takie teksty pisac
tak jak my bysmy byli killerzy :roll:
nie oburzaj sie tak
to bylo po prostu stwierdzenie
nie ma sensu roztrzasac jego sensownosci - potraktuj to jako aksjomat i sie go trzymaj
Napisano Ponad rok temu
ja natomiast nie rozumiem po ch... takie teksty pisac
tak jak my bysmy byli killerzy
Moim zamysłem nie było samochwalstwo lub coś podobnego, wręcz przeciwnie teraz dopiero widzę jak mój poziom różni się od partnerów, brak mi tylu rzeczy że nie da się wyliczyć.
Ktoś kto wpadnie kozaczyć raczej się zawiedzie i zmarnuje nasz czas.
Napisano Ponad rok temu
trening walki nozem to jak sex, dziewica tez moze cie mile zaskoczyc, a przebywanie za dlugo z jedna sparing partnerka doprowadzic do stagnacji i impotencji (tworczej) :wink:
p.s. uzycie sformulowania "sparing partnerka" bylo konieczne aby uniknac gejowskiego wydzwieku tego wywodu i nie ma nic wspolnego z nasza trenujaca kolezanka
Napisano Ponad rok temu
Chyba swoj czas
Napisano Ponad rok temu
Chyba swoj czas
ja tam lubie bic slabszych
Napisano Ponad rok temu
o 10:00 ?
ps. Hale w Ursusie ponoć zaspawane i pod nadzorem ochrony. W zeszłym roku dzięki ich interwencji policja wyjmowała paintballowców :?
Mam nadzieję, że uda sie załatwic salę na Woli od 01.10.2005
Napisano Ponad rok temu
byłoby superMam nadzieję, że uda sie załatwic salę na Woli od 01.10.2005
a ja nie mam wyboru - zawsze mam lepszych sparingpartnerów i nie mam kogo bić :wink:Też wolę bić słabszych niż obrywać od lepszych
p.s. uzycie sformulowania "sparing partnerka" bylo konieczne aby uniknac gejowskiego wydzwieku tego wywodu i nie ma nic wspolnego z nasza trenujaca kolezanka
koleżanka na pewno głupio by się poczuła gdyby przyprawiła kogoś o impotencję (twórczą) :wink:
Napisano Ponad rok temu
Tęsknimy!!!
przynajmniej ja
Zajęcia bez Ciebie tracą sens
Długa będzie jeszcze Twoja absencja??
Ale trzymamy kciuki za Twoją drogę awansu
Napisano Ponad rok temu
"Słynne 4 linie na lustrze i jazda."
hmmm...mozecie mi to wytłumaczyc?:-)
Napisano Ponad rok temu
wytrenowany, szczupły gość
Słynne 4 linie, widziałeś to pewnie na filmach , tylko nie pamiętasz.
Rysujesz 2 proste (krzyż) kredką na lustrze i drugi krzyż, będący w istocie dwukątnymi pierwszego krzyża (jeju, sam tego nie rozumiem - wyznaczasz dwukątne pierwszego krzyża i tworzy Ci się 8 podstawowych linii).
Widząc się w lustrze na tle powyższych linii ćwiczysz sobie cięcia i pchnięcia kątowe.
Zawsze lepiej niż nic
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzieki za odpowiedz, ale powiem szczerze,że mój humanistyczny umysł tych dwukątnych itd nie rozumie
Dwusiecznych, każdy podręcznik walki bronią białą je zawiera. Od tego
do tego
Podręcznik masz tu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Staż szkoleniowy jodo - Warszawa, 26-27 listopada 2005
- Ponad rok temu
-
Paralizator - faktyczne skutki zastosowania.
- Ponad rok temu
-
Pałki teleskopwe ASP lub Monadnock w NY
- Ponad rok temu
-
Koncesja na sprzedaż broni białej...
- Ponad rok temu
-
Balistyka
- Ponad rok temu
-
Brunsviga
- Ponad rok temu
-
Stinger w rozsadnej cenie - zainteresowani?
- Ponad rok temu
-
Rzecz o obalaniu
- Ponad rok temu
-
o kupę...
- Ponad rok temu
-
Poprawna walka nożem
- Ponad rok temu