pacjent do reanimacji
Napisano Ponad rok temu
trzeba by go trochę odrestaurować , konkretnie: rękojeść, polerowanie , ostrzenie
w jakiej kolejności to zrobić? [myślę że z polerowaniem i ostrzeniem sobie poradzę, natomiast potrzebuję kilku rad przy rękojeści]
żadnej egzotyki, jakiego drewna użyć? może być coś z trzonka od siekiery? brzoza?
czym wycinać?
czym to znitować żeby trzymało ? samo klejenie może nie wystarczyć, no i potem wykańczanie rękojeści ale to na razie odległa przyszłość
Napisano Ponad rok temu
I. Polerka - ręcznie papiery ścierne wodne zaczynająć od nizszych gradacji, aż do wysokich - do usyskania porządanego wfektu, maszynowo - wiertarka, tarcza polerska+pasta.
II. Rękojeść - drewno - kup od jumba lub coś odemnie, trochę mam nowych gatunków - niedługo znów wyprzedaż. Wyciąć, wyszlifować, przykleić na epoxy razem z pinami( od Jumba lub kup w kastoramie rurki bądź pręty),zakonserwować (znajdziesz na budo mnóstwo przepisów jak to zrobić i czym).
W kwesti szczegółów - pytaj.
Napisano Ponad rok temu
zakładając że znajdę drewno [parkiet, deska do krojenia, trzonek siekiery ...] jak to zrobić technicznie - na pewno najpierw wyciąć z grubsza kształt [są jakieś zasady typu wzdłuż słojów czy coś? ] ,
do końca obrabiać kawałki luzem czy wykańczać już na nożu ?,
lepiej ukształtować jeden kawałek a potem rozciąć na połowy czy od razu pracować z dwoma połówkami?
epoxy złapie drewno z metalem? przeszlifować go czymś grubszym żeby lepiej złapało?
z czego zrobić czerwone przekładki?
[planuję polerowane ostrze, ciemną rękojeść]
Napisano Ponad rok temu
stary parkiet (co by o nim nie mówić schnie już conajmniej kilkanaście lat), chyba dębowy
rozłupany przy pomocy ... (chyba widać) bo cięcie tego piłą to udręka
pacjent jest już wstępnie wypolerowany, okładziny z grubsza pasują, choil jeszcze do dopracowania, miejsce na palec wskazujący jest
myślę czy mu nie dorobić otwieracza do butelek na końcu rękojeści
dopasowywanie rękojeści
ciągle nie wiem jak z pinami, na razie zdobyłem tylko miedzianego gwoździa :?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
satynowanie po kulowaniu
- Ponad rok temu
-
Nożyk