Kto zrobi taki noz?
Napisano Ponad rok temu
Kto zrobi taki noz? Jak w filmie "Nozownik" co go sobie Del Toro wystukal w puszczy z plaskownika. Tylko bardziej dopracowany i po paru modyfikacjach, wiec nie bedzie tak lekko. Ale ogolny schemat podobny do tego:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Chodzi o samo ostrze (full tang), rekojesc i pochwe zrobie sam. Dlugosc calkowita - ok 25 - 30 cm. Wszelkie sugestie dotyczace stali mile widziane, bo nie wiem prawde mowiac z czego to zrobic. Nozyk ma byc sprzetem surviwalowym, powinien wiec dawac sie naostrzyc w warunkach polowych. Rdzewnosc nie przeszkadza, jakos sie go poczerni czy cus.
Oferty (z jakims zarysem ceny) prosze raczej na priva albo mejla, wtedy wysle dokladny projekt i ustalimy szczegoly...
Nie umieszczam tego tematu na Aukcjach bo moze ktos dorzuci pare ciekawych uwag.
pozdrawiam
Xiao
Napisano Ponad rok temu
Napisz jeszcze czy chcesz kuty czy wycięty...
To zalezy od paru czynnikow: ceny, rodzaju stali, wykonczenia.
Dopuszczam oba warianty.
Napisano Ponad rok temu
Wydaje mi się, że będzie to dla Ciebie rozsądniejsze niż wybór obróbki szlifowaniem.
Jeśli upierasz się przy szlifowanym, to ja za coś takiego chcę 100pln, w cenę wchodzi stal D2 i hartowanie w VIS na 60HRC. Cena do negocjacji.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Xiao chcesz go kolekcjonersko czy jak?
Napisano Ponad rok temu
Jeśli Ci to oczywiście będzie pasowało :roll:
Napisano Ponad rok temu
Men przecież to cudowny klepany resor z filmu Hunted (Nożownik) .
Brawo!!! Zadanie bylo o tyle latwe, ze sam to napisalem na poczatku
Chce zrobic noz podobny w ksztalcie, taki troche toporek, do zastosowan survivalowych. Ciagle naiwnie wierze, ze obejde sie tylko z jednym nozem
Napisano Ponad rok temu
Czyżby miałoby to być coś pomiędzy nessmukiem, a moousem i khukriChce zrobic noz podobny w ksztalcie, taki troche toporek, do zastosowan survivalowych.
Napisano Ponad rok temu
Czyżby miałoby to być coś pomiędzy nessmukiem, a moousem i khukri
Idealna definicja, ja w swojej prostocie mysle raczej obrazami i przyszlo mi do glowy ze taki sprzet mialby nie lada pierdolniecie a i uciac nim cos mozna.
Napisano Ponad rok temu
.........bo, kurde takie własnie cóś mi po głwie chodzi, dobrze ze nie jestem samIdealna definicja
Napisano Ponad rok temu
?
Kubek, jak robisz Trackery za 100 ze stali D2, to ja jestem w kolejce...
Napisano Ponad rok temu
TOPS troszke chyba jest przekombinowany
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam Cin
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oki Jak tylko skończę projekcik, rzucę na budo pod konsultację i dam znać. Dzieki.Jawor, jak chcesz nożyk robić, to pchnij priva.
Może nawet być bez rękojeści (z tym sobie myślę poradzę) zapaliłem się jak usłyszałem, że z D2 może być, no i zahartowany. Mniodzio
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
BTW, moskiewska firma SSO [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] sprzedaje podobne modele Byk i Byk-M (długość 320mm, ostrze 175mm) z resorówki 65G lub ruskiej nierdzewnej 65H13 (odpowiednik 440B) w zależności od wersji (orzech, rezotex, guma) za 1300-1700 rubli (~45-60$)
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Jak zrobić gardę?
- Ponad rok temu
-
stal R35 ??????
- Ponad rok temu
-
Scorpio