pytanie o kata judo?
Napisano Ponad rok temu
a przede wszystkim ludżmi chętnymi do poznawania fofm kata judo
czy jest ktoś kto tego naucza?
czekam na kontakt
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
chcielibyśmy zorganizować z nim seminarium i jesteśmy ciekawi czy byli by chętni na taki staż
Napisano Ponad rok temu
Przejedźcie się na trening Judo na Politechnikę Warszawską. Tam mają mocne kata. Trenują tam mistrzowie Polski w Kata. Będąc tam oglądałem przygotowania do pokazy czy właśnie mistrzostw - rewelacja.
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
on chce pokazać i nauczać stare judo
a nam chodzi o kontakt z ludźmi zainteresowanymi takim właśnie treningiem
Napisano Ponad rok temu
ten gość o którym mowa naucza tradycyjnego judo i o jakiej kolwiek rywalizacji jeśli chodzi o zawody nie ma mowy
on chce pokazać i nauczać stare judo a nam chodzi o kontakt z ludźmi zainteresowanymi takim właśnie treningiem
Trochę pierniczenie w bambus. Jakie stare Judo? Jigoro Kano od początku tworzył Judo jako Sztukę Walki taką ażeby można było prowadzić bezpieczną rywalizację, "pojedynki" zarówno na treningach jak i na arenach sportowych. Po to właśnie został członkiem MKOL i tam dążył ze wszystkich sił aby wprowadzić Judo do programu olimpijskiego.
Nie ma Judo bez walki, rywalizacji i randori z przeciwnikiem. Moim zdaniem ktoś kto ćwiczy TYLKO kata, bez starć, randori i walki - ćwiczy jakieś dziwne Judo.
Nie dyskredytuję tutaj ludzi którzy zajmują się Kata. Wegług mnie to jest też bardzo potrzebne - że są tacy ludzie - oni trzymają Judo takie jakie jest. Zachowują czystość formy - sprawiają że Judo pozostaje praktycznie nie zmienione jeżeli chodzi o techniki. Gdyby nie to to mielibyśmy pewno niedługo MMA zamiast Judo - całe Gokyo zredukowałoby siętylko do kilkunastu najbardziej przydatnych rzutów w walce itp itd.
Ale samo Kata to nie Judo...
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
mam z przyjaciółmi kontakt z gościem od tradycyjnego judo
chcielibyśmy zorganizować z nim seminarium i jesteśmy ciekawi czy byli by chętni na taki staż
A gdzie byłby zorganizowany?
Napisano Ponad rok temu
broń Boże nie mam najmniejszego zamiaru nikogo tu osądzać ani oczerniać ale samo randori i walka to też nie jest judo, a to co obserwuję na treningach głównie do tego zmieża, a przecież dość sporo technik zostało wykluczonych z walk
Dla mnie judo to sposób na zrozumienie czegoś, etyka w dzisiejszym dojo też pozostawia wiele do życzenia
zgadzam się jak najbardziej z tym że nie ma judo bez randori i walki, z tym małym ale że w pewnym wieku człowiek nie chce już się sprawdzać i wtedy zaczyna dostrzegać inne cele i wartości i inne czerpie przyjemności z uprawianej sztuki walki
poza tym w pewnym wieku człowiek zakłada rodzinę, przychodzą inne obowiązki jak wychowywanie dzieci, praca itp i nie masz już czasu na codzienny wyczynowy trening, a nadal pragniesz zgłębiać i doskonalić to czym zajmujesz się od nastu lat
właśnie o taki kontakt z takimi ludźmi mi chodzi, co nie chcą zasypywać gruszek w popiele, ale jeszcze chcą coś w życiu na miarę możliwości zrobić
pozdrawiam Katsumoto
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Judogi-cennik
- Ponad rok temu
-
MS Kair
- Ponad rok temu
-
Judo, Szczecin, ul. Ku wolnosci