OTF
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
przesuniecie suwaka (w ktorakolwiek strone) powoduje najpierw napinanie sprezyny, a potem zwolnienie blokady ostrza. energia zmagazynowana w sprezynie w poczatkowej fazie ruchu suwaka powoduje wysuniecie ("wystrzelenie") ostrza. Ten koniec sprezyny, ktory napedzil ostrze, przebywa niewielki odcinek - tak z pol cm. a ostrze - cala swoja dlugosc. po dotarciu do pozycji otwartej ostrze sie znowu blokuje. teraz przesuwamy suwak "w dol". znowu - najpierw sprezyna sie napina, a potem zwalnia sie blokada ostrza. ostrze zostaje "wstrzelone" do wnetrza rekojesci, gdzie sie blokuje na tej pierwszej blokadzie. moga tu byc 2 sprezyny, ale moze byc i jedna. mechanizm w tanich nozach tego typu jest dosc banalny - krzywki i zabki z blaszek, ale oczywiscie jego wytrzymalosc jest gowniana. poza tym, przy tym sposobie otwierania, jesli ostrze napotka w czasie "wystrzalu" twarda przeszkode, to sie nie otworzy do konca (w tych tanich bazarowcach wystarczy dlon) i nie zablokuje. wtedy trzeba nozem "strzepnac", zeby zaskoczyl za blokade. Podobnie jesli przytrzymamy ostrze w czasie zamykania, nie zablokuje sie ono w pozycji schowanej.
Napisano Ponad rok temu
Ruch uchwytów sprężyny jest niewielki ok 3-4 mm przy 8 cm ostrzu. Jednak jej energia wystarcza do wysunięcia ostrza.
Mam nadzieję, że trochę pomogłem.
Napisano Ponad rok temu
eeee... dzisiaj się nienajlepiej czuję.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wyprzedaż u Mrozika
- Ponad rok temu
-
Hartusy selektusy - podejście drugie :)
- Ponad rok temu
-
MOJE DRUGIE DZIECKO %-) Opinie , wrzuty , poprawki
- Ponad rok temu
-
Stal potrzebna
- Ponad rok temu
-
Katana -> jak zrobić <- filmy i książka.
- Ponad rok temu
-
Pierwszy raz zawsze boli...
- Ponad rok temu
-
N8 amerykańska nazwa?
- Ponad rok temu
-
Przerobka ostrza w Ka-Bar Dozier Skinner
- Ponad rok temu
-
żelazo i stal