zagadka - co to za nóż?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
oznaczac krzyzykami. krzyzyki te byly umieszczone z przodu pocisku, tak, ze gdy ten uderzal w cel, grzybkowal jeszcze bardziej i robil wieksza dziurke.
mi to troche zalatuje legenda Dzikiego Zachodu...
Pociski "rozszerzalne" (expandable) maja o wiele bardziej skomplikowana budowe niz zadrapanie na wierzcholku...
Zobacz sobie na przyklad HydraShok... to jest JHP (Jacketed Hollow Point - olowiany pocisk z mosieznym plaszczem, wglebieniem wierzcholkowym i nacieciami). KONTROLOWANE "rozkladanie" tych skrzydelek to nie jest prosta sprawa.
Napisano Ponad rok temu
amunicja ołowiana jest też zabroniona z innych względów
pocisk ołowiany deformuje sie tak że nei nadaje sie do badań balistycznych
po zabójstwie przy użyciu pocisku ołowianego nie możliwe byłoby ustalenie broni co normalnie przy pocisku konwencjonalnym sie udaje (wiadomo oczywiście że broń zostawia na czubku charakterystyczny ślad i potem można pocisk iporównać by miec pewnośc że z tej samej broni strzelano)
Napisano Ponad rok temu
Ołowiane breneki, .308 soft tip - myślę, że niewiele po takich pociskach zostaje do identyfikacji broni.
A z drugiej strony wczesna wersja amerykańskiej 5.56 często przy trafieniu fragmentowała, (choć obecnie _chyba_ tą amunicję zmienili) mimo iż była to amunicja wojskowa, pełnopłaszczowa.
Napisano Ponad rok temu
amunicja ołowiana jest też zabroniona z innych względów
Paczpan, a na strzelnicy ZKS na Marymonckiej we Wafce jak prulem z .38 Special, to pociski byly zupelnie olowiane... bez zadnego plaszcza. i bez czubka. takie walce calkiem schowane w lusce do momentu odpalenia. fajne dziurki wycinaja w tarczach
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
amunicja strzelecka jest ołowiania bo tańsza
a jaka jest do 38 to wiem dokładnie bo przy produkcji takiej kiedyś pracowałem i troche tego natłukłem - może jeszcze strzelałeś z moich partii produkcyjnych bo troche tego poszło do wawki na strzelnice
czubki są płaskie własnie po to żeby wycinały ładne dziurki w tarczach
Napisano Ponad rok temu
amonicja z broni myśliwskiej sie i tak nie nadaje do analiz - to broń gładkolufowa ......
Dlatego przy rejestracji broni myśliwskiej wraz z dokumentem zakupu trzeba złożyć również kilka łusek w celach porównawczych. Bez tego nie zarejestrują broni ( obecnie niektóre salony dostarczają klientowi łuski w momencie zakupu)
Btw również łuski myśliwskiej broni o lufach gwintowanych są pobierane przez wydział pozwoleń
Napisano Ponad rok temu
czubki nie
idealną bronią niewykrywalną jest rewolwer i naboje z ołowianymi czubkami
nie ma potem mowy o badaniach balistycznych w zasadzie i udowodnieniu że to z tej broni strzelano
- ale off top
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
przy całym ołowianym pocisku (pomijam z rtęcią w środku) zostaje żadko kawałek nieuszkodzonego
kiedyś nawet słyszałem teorie jakoby ołowiany pocisk rozgrzewał sie mocniej w lufie i w trakcie lotu (w lufie) zacierają sie niby te ślady na czubku - nie wiem na ile to prawda chociaż zasłyszana od kogoś kto na amunicji sie znał - znaczy on to jakoś tłumaczył w miare sensownie ale lata temu to było i niewiele pamiętam z tamtych wywodów
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
EDC INFI- czy jest coś takiego?
- Ponad rok temu
-
Benchmade Pinnacle
- Ponad rok temu
-