łagodne vale tudo
Napisano Ponad rok temu
dzisiaj nawet w czołowych turniejach zamknięto dostęp do takich technik jak kolana na głowę w parterze i stampy (w UFC), czy też zakaz użycia łokci przeciw głowie przeciwnika (PRIDE). do tego dochodzi bardzo irytujący mnie zakaz rzucania suplesów na większości imprez mma.
dziwi mnie to tym bardziej, że chociażby łokcie dozwolone są w muay-thai i tam nie stanowią problemu. suplesy natomiast sam rzucałem i mi rzucano gdy byłem 10 letnim szkrabem i trenowałem zapasy i jakoś żyję...
co sądzicie o tym wszystkim?
szacunek dla was!
Napisano Ponad rok temu
Mysle, ze chodzi o to, ze to ma byc sport a nie napierdalanie jak popadnie w celu dokumentniego zdewastowania przeciwnika.
No ale ja sie nie znam na MMA jakby co
Napisano Ponad rok temu
sam widziales co ostatnio Arona kolankami zrobil z Sakurabą
saku mógł się poddać... :wink:
a walenie z bani tak naprawdę nic nie daje, chyba, ze na jakiegoś leszcza w knajpie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a wiesz dlaczego finalowa walka zeszlorocznego Pride GP zostala przerwana, ogloszona No Contest i przeniesiona na inny termin?a walenie z bani tak naprawdę nic nie daje
ze wszystkich ograniczen na polskich galach mma, zakaz suplesow jest dla mnie najbardziej zrozumialy.
powiedzmy sobie szczerze: mma to zlagodzone vale tudo. mma jest sportem i jako taki powinien oprocz widowiska miec na uwadze zdrowie zawodnikow.
a jak ktos chce tepego napierdalania to niech idzie do pierwszej lepszej speluny i tam sie realizuje.
Napisano Ponad rok temu
Potem pupilek musi robić sobie przerwę - a kasa leci bokiem.
ochraniacze na łokcie jak np w amatorskim muay-thay i nie ma rozcięć.
a jak ktos chce tepego napierdalania to niech idzie do pierwszej lepszej speluny i tam sie realizuje.
i myślisz, że to jest takie fajne co napisałeś :roll: czy naprawdę ci się wydaje, że jak do mma obecnie uprawianego w polsce dodasz łokcie to już przestaje być sport i porównujesz to do zadym w mordowniach. przeczytaj jeszcze raz co napisałeś bo brzmi to trochę jak jakiś artykuł o "KRWAWYCH WALKACH W KLATKACH" z jakiegoś brukowca.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
suplesy - powinny byc, w Pride sa
stampy - powinny byc
kolana - sa, powinny byc
lokcie - hm...mala powierzchnia uderzeniowa+duza sila=duza krzywda. nie mam zdania, ale raczej jestem przeciwny
Napisano Ponad rok temu
Suples na profesjonalnych turniejach jest dozwolony. Jednak trudno dopuścić ten rzut dla amatorów, ktoś nie umie i nieszczęście gotowe. Poza tym, Partyzant, rzucano cię na matach zapewne, to idź niech cię zapaśnik rzuci na suplesa na ringu, gdzie nie jest tak miło i mięciutko.
Kolana raczej wszędzie są dozwolone, bywają ograniczenia, ze w parterze nie można na głowę.
Uderzenia głową - podobnie jak z łokciem.
Stampy - za wyjątkiem stampów na dłonie i stopy, nie widzę przeciwwskazań.
Widowisko widowiskiem, ale trzeba jeszcze dbać o zdrowie zawodników. Każda kontuzja odniesiona na ringu to przerwa w treningach, uraz psychiczny itd. Vale Tudo ewoluuje w kierunku sportu i bardzo dobrze.
Napisano Ponad rok temu
Poza tym, Partyzant, rzucano cię na matach zapewne, to idź niech cię zapaśnik rzuci na suplesa na ringu, gdzie nie jest tak miło i mięciutko.
hehe, lądowałem i na macie i na nadmorskim piasku, i na trankiku. różnie było z tą miękkością :wink: kimura, wierzę, że na ringu jest "twardawo", ale powiedz, czy te ringi to z betonu są czy mają jakąś wyściółkę? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiesz jak jest, raz jest miękko, a raz mniej miękko. Ja już miałem na Colosseum III twarde lądowanie ( Buczko vs Waszak ) które przypłaciłem prawie stanem przedzawałowym
Też widziałem to na żywo i spojrzałem akurat na Ciebie.
A z tym hardkorem to wyluzuj party zant.
Muszą być jakieś ograniczenia. Nie powinno sie nokautować niebezpiecznymi rzutami. Zauważ jak ktoś ciągnie komuś dzwignie. Czy on mu od razu łamie tą ręke? Nie łamie, chodz mógłby
pzdr.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zauważ jak ktoś ciągnie komuś dzwignie.
Nie chce znac szczegolow wiecej
Napisano Ponad rok temu
argumenty co do tego, że czyjas twarz wygląda jak bania po ...bani, czy łokciu to chyba trochę chybione. Spore odksztalcenia powodują i kolana (ostatni Pride) i stopy i pięści jak trafią...
a będąc dalej w temacie ograniczeń, to w równożędnych chyba turniejach, są znaczace różnice - choćby slamy, stompy czy ochraniacze na piszczele (pankrase). ciekawe czemu przeież zawodnicy często ci sami występują i tu i tu (więc nie o "profesjonalizm" idzie)
a wpierwszych ufc to była dowolność. tego kolesia co wystapił w jednej rekawicy bokserskiej pamiętacie?
Napisano Ponad rok temu
Dlatego np. we francuskich K1 sa zlagodzone zasady w porownaniu do K1 w Japoni.
Napisano Ponad rok temu
I czy ograniczenia na uderzenia (a zwłaszcza po zejściu do parteru) nie powodują wypaczenia idei, że walki MMA to konfrontacja różnych szkół walki? Chwytacze są uprzywilejowani gdy np. taki "thai" nie może wykorzystać wszystkich technik swojego repertuaru. Czasem mam wrażenie, że to nie wpływ mediów tylko może jakiegoś lobby - graplerzy? BJJ?
Jestem za powrotem do korzeni
Napisano Ponad rok temu
Jestem za powrotem do korzeni Smile
Czyli powrot do ogladalnosci rzedu samego vortalu budo i kilku pobocznych fanow przy atmosferze nagonki medialnej? Stary to nie Brazylia
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
K-1 WORLD GP 2005 in Las Vegas II - 13.08.2005
- Ponad rok temu
-
UFC - Ultimate Fighter Night - 6.08.2005
- Ponad rok temu
-
Cage Rage 13 - No Fear - 10.09.2005
- Ponad rok temu
-
Murilo 'Ninja' Rua w UFC
- Ponad rok temu
-
Ray Sefo dla "Metra": bójka gwarantowana
- Ponad rok temu
-
Pride Light & Welterweight GP - 25.09.2005
- Ponad rok temu
-
#mixed-ma
- Ponad rok temu
-
spodenki
- Ponad rok temu
-
SPOILER K-1 World GP in Hawaii results i fotki ;)
- Ponad rok temu
-
nasi w hiszpani
- Ponad rok temu