Nóż do przygotowywania zarcia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
- długość całkowita - 270 mm
- długość klingi - 150 mm
- długość rękojeści - 120 mm
- szerokość klingi - 24 mm
- grubość klingi - jakieś 2,3 mm
- grubość rękojeści w najgrubszym miejscu - jakieś 30 mm
Kroi rewelacyjnie. Można go z powodzeniem używać również do innych rzeczy (zaostrzenie patyka itp.)
Mam go dopiero miesiąc, ale wypróbowałem go w terenie i nie chcę innego. Można rozważyć też coś z mora, albo frost ze stali nierdzewnej. Pozdro.
A może jeszcze to? Zastanawiałem się kiedyś nad kupnem, ale jakoś nie doszło do skutku [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Szwedzka węglówka świetnie tnie. Żeby nie poszedł plamami wystarczy oksydować nóż na szaro cięciem jakichkolwiek kwaśnych produktów. N.p. pociąć wiadro jabłek (cytrynki). Lub zamoczyć w napojach od Coca-Coli i t.p. (bez pęcherzyków). Gorsze jest to, że po kilku ostrzeniach maszynowych cięnka warstwa zahartowanej stali (do 0,7 mm) na węglówkach się zdziera, i później nóż ostrza nie trzyma. Nierdzewki tej wady nie mająKj Mora może sprawiać problemy jeżeli jest ze stali wysokowęglowej to złapie zmianę barwy ostrza. Osobiście to mi przeszkadza.
I Frosts, i K.J.Eriksson robione sa z rękojeśćmi z drewna, tworzywa i gumy, z bolsterem, jelcami lub bez. Eriksson robi ciut grubsze klingi.Frosts bez jelca z gumą na rękojeści sprawdza się dość dobrze.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale ten nóż rdzewieje tak samo jak inne opinele, frostsy i erikssony carbon.
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego nie ten Victorek, ktory pokazalem?? - nierdzewna stal, odpowiednia długość, kuty, full tang, wytrzymały, ladny, tani, do kupienia u Jarka... Czegos mu brakuje?
A wszelkie ostrza "surwiwalowo" kuchenne - takie jak wspomniana Mora - mają dużo niższe szlify - spada "kuchenność takiego rozwiazania...
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Kurwa, czy wszyscy maja mnie w Ignorze 8O
Dlaczego nie ten Victorek, ktory pokazalem?? - nierdzewna stal, odpowiednia długość, kuty, full tang, wytrzymały, ladny, tani, do kupienia u Jarka... Czegos mu brakuje?
A wszelkie ostrza "surwiwalowo" kuchenne - takie jak wspomniana Mora - mają dużo niższe szlify - spada "kuchenność takiego rozwiazania...
PZDR,
Smoku
ja Cie nie mam w ignorze....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Jest dla domowej kuchni, nie dla pola. Pokrowca brak?Kurwa, czy wszyscy maja mnie w Ignorze 8O
Dlaczego nie ten Victorek, ktory pokazalem?? [...] Czegos mu brakuje?
Polowy nóż czasem ma do czynienia z czymś twardszym od parówek. Pełny klin będzie bardziej się klinował w twardszych materiałach, taki ostry kąt szlifów w cienkich ostrzach zbyt osłabia klingę. W outdoorze czasem nóż zmuszony pracować przy nizkich temperaturach, a na mrozie stal bardziej krucha. Na szreszą klingę więcej się klei i namarza. Skandynawski typ bardziej uniwesalny i lepiej się sprawdza.A wszelkie ostrza "surwiwalowo" kuchenne - takie jak wspomniana Mora - mają dużo niższe szlify - spada "kuchenność takiego rozwiazania...
Napisano Ponad rok temu
Lepszy jest kuty kuchenny Roselli. Kuty ręcznie. Japończycy też wspaniałe kuchenniaki robią. Drogo.Kuty, kuchenny Victorinox..
I nie ma lepszego
Napisano Ponad rok temu
smoku: ten nozyk nie moze byc takim rasowym kucheniakiem. Musi wygodnie lezec w lapie i nadawac sie do strugania i ewentualnych zadan w terenie (oprocz rabania i ciezszych robot). Dzieki za to co zaprezenotwales, ale akurat nie tego szukam. Ja cie nie ignoruje
Eugene: to jak to jest z tymi weglowkami? Po kilkunastu ostrzeniach jak zetrze sie ta zewnetrzna, twarda warstwa noz juz nie bedzie trzymal ostrosci tak jak kiedys? Czyli ta zdolnosc trzymania ostrza jest ulotna? Dobrze rozumuje?
Lothian: Dzieki Tego mi wlasnie bylo trzeba. Ten Cold Steel odpada - zbyt krotkie ostrze.
Noz moze sie pokrywac plamami. Zreszta ja bardzo dbam o noze i mysle ze u mnie na sluzbie raczej mu to nie grozi.
mam juz maszyny o ostrzu dlugosci 10cm. Teraz chce cos naprawde duzego do zarcia.
Napisano Ponad rok temu
......
mam juz maszyny o ostrzu dlugosci 10cm. Teraz chce cos naprawde duzego do zarcia.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Spyderco Perrin
nawet niezly, ale troche za drogi. poza tym nie podoba mi sie
kangoo owner: niezle ale to nie moga byc rasowe kucheniaki. Ten na gorze na klawiaturze mi sie podoba. Sliczny jest!
Mam dylemat:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
albo
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
albo
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
te 3 pasowalyby najlepiej. tylko ktory wybrac???
Napisano Ponad rok temu
Niby tak, ale ktoś z BUDOwiczów dorobił mu pochwę z kydeksu i chodzi z nim jako EDC, ba - chwali sobie takie rozwiązie... Nie mówię, żeby dorabiać do niego pochwę droższą od noza, ale naprawdę da się tego noża używac poza kuchnią...Jest dla domowej kuchni, nie dla pola. Pokrowca brak?Kurwa, czy wszyscy maja mnie w Ignorze 8O
Dlaczego nie ten Victorek, ktory pokazalem?? [...] Czegos mu brakuje?
Sorry, ale gdzie andorfine bedzie te parowki kroił 8O W środku tajgi...?? Bez przesady, jest srodek lata, raczej mu nic nie przymarźnie, tym bardziej nie pęknie stalPolowy nóż czasem ma do czynienia z czymś twardszym od parówek. Pełny klin będzie bardziej się klinował w twardszych materiałach, taki ostry kąt szlifów w cienkich ostrzach zbyt osłabia klingę. W outdoorze czasem nóż zmuszony pracować przy nizkich temperaturach, a na mrozie stal bardziej krucha. Na szreszą klingę więcej się klei i namarza. Skandynawski typ bardziej uniwesalny i lepiej się sprawdza.A wszelkie ostrza "surwiwalowo" kuchenne - takie jak wspomniana Mora - mają dużo niższe szlify - spada "kuchenność takiego rozwiazania...
(440, czyli całkiem niczego sobie...)
Wracając do mory - ten noż ma szlif wysokości ok. 0,5 cm. na oko... Nie wiem, jak to ma mieć jakieś rozsądne "wlasności krojące" :wink:
smoku: ten nozyk nie moze byc takim rasowym kucheniakiem. Musi wygodnie lezec w lapie i nadawac sie do strugania i ewentualnych zadan w terenie (oprocz rabania i ciezszych robot). Dzieki za to co zaprezenotwales, ale akurat nie tego szukam. Ja cie nie ignoruje
Spoko, nie narzucam się
Ale mimo wsio polecam obmacać, tak na wszelki wypadek :wink:
PZDR,
SMk
Napisano Ponad rok temu
Wracając do mory - ten noż ma szlif wysokości ok. 0,5 cm. na oko... Nie wiem, jak to ma mieć jakieś rozsądne "wlasności krojące" :wink:
Dokładnie 7 mm. Ale on nie ma być używany do strugania gałęzi o średnicy 10 cm :-) , lecz ewentualnie do zaostrzenia patyka. A co do produktów kuchennych, to ich "twardość" doskonale da się "przełamać" tym nożem. Polecam spróbować :-)
Napisano Ponad rok temu
Przy intensywnym użytkowaniu i częstym ostrzeniu na elektrycznej ostrzałce po roku (7-8 przeszlifowań) węglówka idzie do kosza. Oprócz tego carbon może dawać posmak warzywam, wyczywalny dla smakoszy. Dla żarcia bardziej mi styka Sandvik nierdzewny. Ale węglówka na mięsiwie i na drewnie przyjemniejsza w użyciu. Te noże są tanie, kup parę.Eugene: to jak to jest z tymi weglowkami? Po kilkunastu ostrzeniach jak zetrze sie ta zewnetrzna, twarda warstwa noz juz nie bedzie trzymal ostrosci tak jak kiedys? Czyli ta zdolnosc trzymania ostrza jest ulotna? Dobrze rozumuje?
Zdiwisz się, szlif na skandynawskich ostrzach przechodzi od razu w krawędź tnącą, dzięki czemu tną lepiej od sebenzy, wyjątkowo przyjemnie i agresywnie.Wracając do mory - ten noż ma szlif wysokości ok. 0,5 cm. na oko... Nie wiem, jak to ma mieć jakieś rozsądne "wlasności krojące"
Szczególnie polecam Mora2000. Bije na głowę o wiele droższe.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Crok stick-problem z czyszczeniem
- Ponad rok temu
-
LEWORĘCZNY-PRAWORĘCZNY - ankieta
- Ponad rok temu
-
154CM - problem z ostrzeniem
- Ponad rok temu
-
ma ktoś "Sharpening Made Easy" by Steve Bottorff ?
- Ponad rok temu
-
Cześć, jestem tutaj nowy
- Ponad rok temu
-
Benchmade Fecas Offsider 10520
- Ponad rok temu
-
SOG FLash II
- Ponad rok temu
-
Zagadka
- Ponad rok temu
-
"Krwawy Pepe"
- Ponad rok temu
-
Premium Knives
- Ponad rok temu