Spyderco Bill Moran DP (fotki w stadium planowania)
Napisano Ponad rok temu
Całkiem niedawno nabyłem drogą kupna ten mały nożyk. Podobał mi się od początku, kiedy przeglądałem katalog Spyderco - dotychczas mogłem przemóc uczucia fascynacji zmieszanej z obrzydzeniem, żeby kupić któregoś dziurkacza , za to ten model spodobał mi się od pierwszego wejrzenia. Co prawda miał być bowie, ale co tam - okazja czyni kupca, czy jakoś tak :wink:
Mały fixed przyjechał w zwykłym, tekturowym pudełku z "puszysytym" pajączkiem na froncie i takąże piankową wkładką wewnątrz - standard. I tu pierwsza niespodzianka. Niby ostrze 3 7/8 cala, czyli nic wielkiego, ale po wzięciu do ręki nóż sprawia całkiem solidne wrażenie, pewnie dzięki szerokiej acz krótkiej głowni. Gładkie wykończenie (czyszczenie nie będzie problemem, rysy, cóż....) i na szczęście gustowny "autograf" Billa sprawiają korzystne wrażenie. Rękojeść taka, jak się spodziewałem - dobrze wypełnia dłoń, a wkładki z kratonu skutecznie zapobiegają obracaniu się noża w dłoni czy wysuwaniu z ręki. Nie ma mowy o jakichś nieprzewidzianych zdarzeniach, nawet w mokrych warunkach (test wodno-ludwikowy zdany na 5 ) Co prawda rękojeść mogłaby być o cm czy półtora dłuższa, ale nie upieram się. W końcu nie mam łap jak bochny
Wcięcie pomiędzy rękojeścią a krawędzią tnącą pozwala też dobrze oprzeć palec wskazujący przy bardziej precyzyjnych pracach - jak np. rzeźbienie w klocku drewnianym Do pełni szczęścia przydałby się thumb ridge, jak np w TUKu. Właściwości tnące bardzo dobre, raz ze względu na wydatny "brzuszek", a dwa - 3 mm grubości, która wyklucza blokowanie się w materiale. Czubek zaskakująco mocny, zapewnia niezłą penetrację. Ogólnie biorąc - funkcjonalność i ergonomia na 5. Jeden minus, chociaż w przypadku małego utility/EDC raczej nieistotny - przy chwycie reversed spiczasta "dupka" noża wpija się w dłoń.... Tę niedogodność wynagradza z pewnością doskonałe wyważenie noża, tzw. sweet spot (waga rękojeści zbliżona do wagi głowni).
Moim zdaniem Spyderco BM (sic!) to naprawdę solidny, dobrze wykonany i wygodny w noszeniu mały przyjaciel. Kawałek przyzwoitej stali (japońska VG-10) wyposażony w pochwę multi-position carry, spasowaną prawie tak dobrze jak w sławnej Cudzie CQB1 - zero klekotania na wypadek, gdybyście chcieli niepostrzeżenie podkraść się do... ryby wyciągniętej na brzeg albo do groźnie wyglądającego patyka kiełbasianego. Nóż blokuje się pewnie, z przyjemnym, stłumionym kliknięciem. Do kompletu oczywiście (i tu kolejna niespodzianka) DUŻY teklok. Może czegoś nie doczytałem, a może zwiedziony rozmiarem noża, spodziewałem się małego.
Polecam Spyderco Moran wszystkim, którzy tęsknią za nowym, niewielkim nabytkiem do kolekcji. Ten nóż nie obciąży zanadto ani Waszej kieszeni ani pasa, a potrafi zaoferować naprawdę wiele.
pozdrawiam,
DomR
Napisano Ponad rok temu
Nóż blokuje się pewnie, z przyjemnym, stłumionym kliknięciem.
He he, w pierwszej chwili mnie trochę zatkało, zaraz ...o jakim to nożu mowa 8O ??
Po sekundzie zaskoczyłem o co chodzi :-) .
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam,
DomR
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chociaż DP też pewnie byłby skuteczny...
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale nożyk zajebisty! Bardzo fajne niewielkie fixed EDC. Dla mnie ma jedną wadę: ze 2-3x zbyt cienką klingę
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Natomiast zastanów się, czy to co napisałeś wnosi coś na tyle istotnego do dyskusji, że usprawiedliwia archeologię.
EOT
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
RES
- Ponad rok temu
-
Benchmade BM41-MC Ltd. Edition
- Ponad rok temu
-
Maczeta