Wiatrówka vs. Dmuchawka
Napisano Ponad rok temu
1)Weihrauch HW45 - Ek=ok.9 Jouli
2)BSA Lighting - Ek=nieco poniżej 17 Jouli.
3)Najmocniejsza wiatrówka dostępna na rynku (nazwy nie pamiętam, zobaczcie na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] Ek do 100 Jouli (ale cena...)
Jedna uwaga - rozpatruję dmuchawki o poważnych rozmiarach, tj. co najmniej 120cm długości i kaliber 0.625.
Druga rzecz - w którym przypadku przypadkowy postrzał byłby najniebezpieczniejszy?
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wiem (z branży na której się w miarę znam) każda firma liczy energie uderzenia inaczej i nie jest to do końca porównywalny pomiar.
Każdy liczy jak chce, bo nie ma sposobu na dokładne obliczenie energii uderzenia.
pozdrawiam
mlodyraduh
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Najwiecej jouli ile pamietam to mial Webley Patriot, cos kolo 40tu z hakiem, ale to bylo wiele lat temu i jak sie orientuje to duzo sie zmienilo, ponoc nawet Theobeny do Polszy zawitaly
Napisano Ponad rok temu
Cynik - bez obrazy, ale na jakim Ty świecie żyjesz?
Broń powyżej 17 J trzeba rejestrować.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co do dmuchawki to chyba nie ma co porównywać.... :? :? :? Tak mi się wydaje, ale specjalista nie jestem :wink:
mlodyraduh
Ps. Wie ktoś jak mierzona jest energia wiatrówki????
Napisano Ponad rok temu
mozna np. zmierzyc predkosc wylotowa pocisku. znajac dlugos lufy i mase pocisku mozna wyliczyc energie wylotowa.
Napisano Ponad rok temu
Ale nadal pozostaje pytanie o to 100 J??? :? Kto i jak to liczy???
A co do dmuchawki to chyba nie ma co porównywać.... :? :? :? Tak mi się wydaje, ale specjalista nie jestem :wink:
mlodyraduh
liczy kto chce a robi to w ten sposób: masa śrutu x prędkość do kwadratu / 2
i energia wylotowa policzona. długość lufy nie jest do niczego potrzebna, a 100 J w wiatrówce można osiągnąć
Napisano Ponad rok temu
Strzelasz przez te brami i już masz prędkość pocisku, znając jego masę obliczysz Ek.
A te 100 J to zmierzył kiedyś chyba Marek Pokulniewicz na wiatrówce PCP model Career 707 kaliber był chyba 5,5 i jakiś bardzo ciężki śrut. To trochę dawno było, więc mogłem coś pomieszać.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Monadnock Autolock
- Ponad rok temu
-
Po co Ty nosisz noż?
- Ponad rok temu
-
asp - wytrzymalosc, ilosc otwarc?
- Ponad rok temu