CRKT M21 czy Spyderco Delica, Plain
Napisano Ponad rok temu
W tym tygodniu skladam zamowienie na jeden z nozy j/w tylko nie wiem ktory
Co do CRKT sporo czytalem i jest wiele pozytywnych opini
Bylem juz prawie pewny swego wyboru ale w oko wpadl mi Spyderco Delica i wlasnie mam pytanie do uzytkownikow tego noza
-gdzies czytalem o plywaniu tego noza czyli jak sie domyslam chodzi o boczne ruchy , luzy ostrza ze wzgledu na rekojesc czy to prawda i kolejna uwaga chodzi mi o nit czy z czasem nie poluzuje sie (w CRKT jest mozliwosc dokrecenia )
to wszystko
pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
a tak pozatym kup M21 do roboty i miniPike od Benchmade na EDC
Napisano Ponad rok temu
a noz ma sluzyc do lekkich prac
dzieki-->obol swietne fotki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
CRTK 21 PAINT
Fajny nozyk..ale zaczolem go ostrzyc ostrzalka w ksztalcie X Lanski czy cos takiego i zaczol sie problem
Noz jest coraz bardziej tepy zrobili sie jakies zadziory i nie wiem co teraz robic czy nadal go meczyc na ostrzalce X ( a meczylem go dobre kilkadziesita minut )
POMOCY!!!!!
Napisano Ponad rok temu
przeczytaj
http://budo.net.pl/v...843cea676ec7e45
ostrz;)
żeby było ostro, musi być najpierw delikatnie - noża nie przyciskasz, tylko jedziesz leciutko, niemal jedynie pod jego ciężarem, będzie dobrze;)
Napisano Ponad rok temu
Spyderco Delica i wlasnie mam pytanie do uzytkownikow tego noza
ochyda
Napisano Ponad rok temu
Poprzednia ostrzalka X okazala sie totalna porazka
Naostrzylem noz na 25 stopni i jest ok
Ale ma dwa pytanka , mam 3 ostrzalki, w kolorze czerwonym LS120 , niebieski LS 600 ,zlielonym LS 280 co oznaczaja te symbole? (tak wywnioskowalem ze chodzi moze o kolejnosc ostrzenia)
Drugie pytanko --> olej dolaczony do tego systemu czy go stosowac ? i co zrobic jezeli go zabraknie , moze jakis zamiennik?
Troszke sie rozpisalem
Pozdrowienia
Napisano Ponad rok temu
co do Lanskiego to liczby które podałeś odpowiadają gradacji kamieni. Im mniejsza liczba tym większa gradacja czyli mocniejszcze "ścieranie" stali. Powinieneś kolejno użyć czerwonej (jesli ostrze jest zniszczone, jesli noz jest dosc nowy to sobie daruj, chyba ze chcesz zmienic orginalny kąt krawędzi tnącej), zielonej ( podobnie jak czerwona służy raczej to wyprowadzania krawędzi choć umiejętnie użyta może doprowadzić nóż do "golenia"), niebieska (przy nowym noży spokojnie wystarczy do podostrzenia). Uprzedzam że Jeśli kupiłeś M21 to będziesz mieć kłopot z ostrzeniem recurve czyli tej "fali" :?
Co do oleju to TAK stosować. Ilość potrzebna do ostrzenia jest minimalna: 2-4 krople tak aby zwilżyć kamień, nie muis z niego kapać :wink: Do tego pamietaj aby nie usuwać powsatjącej "mazi". Jak Już jest bardzo czarna to ją zetrzeć, kamień przemyć wodą i jeśli jest brudny to go przeczyścić za pomocą Cifa aż odzyska orginalny kolor. W razie potrzeby w czasie jednego ostrzenia można kilkukrotnie przeczyszczać kamień jeśli bedziesz czuć że już nie "bierze" metalu. Olej jest na do dokupienia na Military.pl za jakieś 25 pln za 200 czy ileś tam mililitrów. Więcej na temat Lanskiego napisał niedawno Rybak na konkurencyjnym polskim forum. Radze przeczytać bo są tam nawet fotki
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
wz 98 lux
- Ponad rok temu
-
Freeman/Gator
- Ponad rok temu
-
Stider na Ebay.com