Oprawa do wakizashi
Napisano Ponad rok temu
Stałem się bardzo szczęśliwym posiadaczem tej oprawy do wakizashi. Jest piękna, a zrobione zdjęcia wogóle nie oddają jej urody. Nie mniej chciałbym Wam ją pokazać, tak byście mogli zobaczyć jak jest śliczna.
Tsuba, fuchi są wykonane z żelaza ze złoceniami ze złota, seppa są z mosiądzu, menuki są wykonane prawdopodobnie z brązu złoconego złotem. Kashira i kojiri oraz oczko na saego są wykonane z rogu. Tsuka, saya oraz mekugi są z drewna (wygląda na bardzo twarde).
Oto zdjęcia...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
I za chwilkę jeszcze kilka ujęć
Napisano Ponad rok temu
I co? Podoba Wam się? :roll: 8)
Jeśli mode uzna, że ten post jednak nie na tym forum powinien się znaleźć to proszę o przerzucenie go do forum właściwego.
PZDR Jacek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chcialme keidys isc na Katori
Napisano Ponad rok temu
PZDR Jacek
Napisano Ponad rok temu
Super Mieczyki Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Ale oczywiście bez uwag się nie obejdzie jeśli coś jest złocone to zawsze prawdziwym złotem inaczej by się nie nazywało - złocone
to tyle jeśli chodzi o uwagi.
Mam nadzieję, że Graf się wypowie na ten temat - zna się na oprawach moze nam coś jeszcze przybliży - jaka szkoła itp.
Pozdrawiam
ps jeśli mod miałby to gdzieś przeniesć to chyba do działu "Miecz i ..."
Napisano Ponad rok temu
Shirotatsu, dzięki za opinię. Przyznam, że też czekam co Graf na to 8)
PZDR Jacek
Napisano Ponad rok temu
O a jednak sie otworzyly.
Jedyne co widze to tsube w stylu Namban, napewno 19w gdyz ta szkola byla inspirowana europejska stylistyka na broni bialej a jak wiadomo stycznosc japoni z europa byla na wieksza skale w 19w. Ladny Naban, ja nie lubie tej szkoly ale ta tsubka jest ladna na prawde, nie jakas spektakularna ale bardzo dobrze zakomponowana.
Menuki bardzo dobre, naprawde wysoka klasa.
Fuchi, rewelacja, szkola Goto 19w.
Saya troche zaniedbana, mozna bylo by dodac to kurikaty aldne shitodome ale bron boze nie odlewy.
Tsuka dziwna nie spodkalem sie nigdy z taka choc widzialem podobne. Ale przy tekiej konwencji oprawy bez oplotu i same kashira nie jest wymagana.
Jest to skladak bo kazdy element jest z innego kapletu ale dosc ladny.
Zeby nadac pelna wartosc polecal bym dokupic jakas kozuke i naprawic elementy typu kurikata, wtedy nawet nie potrzeba ostrza, i prezentowac jako ladna oprawe.
Napisano Ponad rok temu
I powiem Wam, że to dziwne uczucie trzymać coś, co kiedyś było noszone w celu ewentualnego używania w celach wiadomych.
To bardzo niezwykłe, że samurajowie tak pięknie kazali ozdabiać przedmioty służące im do zabijania. To jest totalnie przeciwstawne sobie...
PZDR Jacek
Napisano Ponad rok temu
Zagajnik powiedz bo mam taka prywatna teorie, ktora mowi ze jesli ktos choc raz bedzie mial stycznosc z dobrym japonskim oryginalem potem odrazu bedzie umial rozpoznac podrubki, sprawdza sie ona w twoim przypadku?
Napisano Ponad rok temu
Wydaje mi sie że to jakaś scenka z teatru, bo postaci maja jakby maski sznurkami przewiązane do głowy. Co ty na to Graf?
Tak, z tego kompletu to fuchi jest najpiekniejsze, no i szkoła Goto!
Dla porównania inne fuchi
ale to w ogóle nie ma sensu porównania
Napisano Ponad rok temu
Postaram się dać niedługo zdjęcia nowej oprawy do głowni wakizashi, którą Wam niedawno prezentowałem. Tsubę, kashirę, fuchi, menuki (wszystkie tematycznie ze sobą powiązane i w stylu jednej szkoły), seppy zamówiłem u Pana M.P. z Poznania. Tsuka będzie drewniana, bez oplotu i ją wykonam sam z drewna bukowego (nie wiem tylko jak ją zabarwić). Jak to wszystko złożę to oczywiście zaprezentuję.
Shirotatsu, na mojej poduszce już nie ma miejsca, tam już śpią moje noże :wink:
PZDR Jacek
Napisano Ponad rok temu
Nie rob tsuki z buku, nie ma to sensu twarde drewno szczypie sie, nie ma potrzeby lepiej zrobic to z czegos miekkiego, lipa, badz magnolia po prostu japonska, nie jest to jakis straszny koszt, widzialem jeszcze kiedys machoniowa tsuke ale byla dosc bogato rzezbiona.
Napisano Ponad rok temu
Co do tsuki z buku...ja lubię "bawić się" w drewnie i nie wytrzymam by wiadomych elementów, które mam dzisiaj dostać, nie osadzić.
Spróbuję dostać gdzieś gatunki drewna jakie zasugerowałeś i wtedy zrobię tsukę jeszcze raz
Napisano Ponad rok temu
Wydaje mi sie choc pewnosci nie mam ze nawet miekkie jest bardziej wskazane, fakt szybciej sie wyrobi jesli zastosujemy w mieczu uzytkowym alelepiej rezonuje i amortyzuje drgania przechodzace z klingi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Myślę, że rację może mieć Shirotatsu...
PZDR Jacek
P.S. Jako lampy oświetlającej fuchi użyłem mojej diodowej INOVY
Napisano Ponad rok temu
Natomiast przy tym zdjęciu okazuje się że są to zwykłe dworskie nakrycia głowy przywiązywane sznurkami - bodajże z okresu Hejan ale nie mam pewności.
Rozmowa dworzan taki tytuł bym dał scence - byc moze są to jakieś konkretne postaci.
Co do drewna ja po swoich doswiadczeniach z dębem, bukiem zastosowałbym lipę jeśli nie ma magnolii.
Pozdrawiam
Edit: co za pomyłka takie czapeczki to mieli dworzanie w okresie EDO w Hejanie były zawinięte do przodu a tu na fuchi są ustawione do tyłu, a na dworze i tak mieli przydługie rękawy prawie nie zależnie od epoki
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
rysy
- Ponad rok temu
-
Jak zrobić szlif - dla początkujących
- Ponad rok temu
-
mini szlifierka Dremel
- Ponad rok temu