CRKT Crawford/Kasper czy BM Monochrome?
Napisano Ponad rok temu
Się łamię. Coś chcę sobie kupić. Bardziej podoba mi się Crawford, ale ma jakąś kiepską stal - 420J2.
Miałby być ze mną zawsze i wszędzie - czyli EDC. Rozmiar Crawforda mnie nie przeraża.
A jak z opiniami użytkowników?
Co lepiej?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Monochrome (plain) ma wszystko zajebiste oprócz wagi
...i klipsa ktory jest na prawde gowniany. No ale poza tym to bardzo dobry nóż - dobrze tnie ma soldna blokade i ogolna konstrukcje.
PS. Ma ktos tez problem z klipsem? Jak to gówno wogole odkrecic?
Napisano Ponad rok temu
Ma dwie wady, false edge, który sprawia że klinga nie ejst tak cieżka jak bym chcał, ciensza a pzrez to słabsza dla mnie troche(ale w koncu nóż do walki...) no i ostzre mogłoby być o pół cm dłuższe, na co spokojnie rękojeść pozwala :-)
poza tym to jest w pizde. a czołgu zatzrymywać nie będziesz że tak cie ta stal pzreraża, raz na jakiś czas i tak trza ostrzyć skurwysynstwo
Napisano Ponad rok temu
PS. Ma ktos tez problem z klipsem? Jak to gówno wogole odkrecic?
Problem? Jakiego rodzaju?
A odkrecalem bez problemu, jak sobie mozna na fotkach zobaczyc.
PS. Monochrome z 420J ma rekojesc jesli dobrze pamietam
Napisano Ponad rok temu
"Słuchajcie chłopaki, zbieram się do kupienia swoich pierwszych czterech kółek, ale nie jestem pewien czy powinienem wziąć traktor czy coś z roadsterów?" :roll:
Całkiem różne noże adresowane do całkiem wydaje mi się innych odbiorców, przed którymi stają całkiem inne zadania.
No, to co bedzie lepsze - traktor czy sportowy samochodzik?
Zdrówka,
AdamD
Napisano Ponad rok temu
No, to co bedzie lepsze - traktor czy sportowy samochodzik?
zależy gdzie będzie się tym jeździć :wink:
Ja bym brał monochroma , i chyba go sobie sprawie kiedyś tylko że w ciemnej wersji :-)
Napisano Ponad rok temu
zależy gdzie będzie się tym jeździć :wink:
That's the point!
Jak w podtekście tego EDC ma być robienie komuś dodatkowej dziury w dupie to nie ma się co zastanawiać - C/C. Jeśli nóż ma wyglądać tak, żeby można go było wyjąć przy ludziach, to raczej Monochrome. Ale... trwa na przykład na allegro licytacja BM Ascent, bardzo miły nożyk. Nie mówiąc nawet o (niestety "cokolwiek" droższym) BM710 z M2 ... się zaśliniłem trochę 8O
Napisano Ponad rok temu
Ale cena i sprzet jak najbardziej...
Napisano Ponad rok temu
Ja bym brał monochroma , i chyba go sobie sprawie kiedyś tylko że w ciemnej wersji :-)
sam jestes ciemna wersja. to jest taktyczna, TAKTYCZNA wersja a nie jakas ciemna...
Napisano Ponad rok temu
Problem? Jakiego rodzaju?
No bo te srubki to takie dziwne sa Gwiazdki takie jakies... No i nie wiem czy zwykle odgiecie klipsa cos da...
Zreszta to moze napisze do Ciebie priv ale to poznym wieczorkiem dopiero :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
może timberline worden?
prawda szczegolnie ze chcialem sprzedac ale wersje large z 4 calowym ostrzem...
Napisano Ponad rok temu
No bo te srubki to takie dziwne sa Gwiazdki takie jakies...
Standard torx tak zwany, nie wiem jaki rozmiar srub na tym klipsie ale stawiam, ze 8 lub 10 - takie najczesciej Benchmade stosuje w swoich nozach (jeszcze rzadko bodajze 6). Wkretaki tego typu sa trudniejsze do dostania, ale mimo wszystko dostepne...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co to w ogóle za wybór jest?
chodzilo mi o to, zeby poznac jakies "skuchy", ktore mogli popelnic producenci tych nozy. Cus sie luzuje, cus klekoce itp. Wyciagac przy ludziach to ja moge i RAT7, w d... mam ich reakcje czy emocje.
w sumie, to co ja sie lamie... kupie se na razie jeden, a jak sie okaze ze to byl blad, to sprzedam a potem kupie drugi. albo nie sprzedam i tez kupie drugi... co to, trzeba miec tylko jeden nozyk? (nie, wojtas? )
OK, na razie kupie se C/C. Kurde, musze zostac w robocie prawie do 19tej... ale to w szczytnym celu
Napisano Ponad rok temu
T10 sa w osi.
Nie kupujcie czasem tych "firmowych" od BM, bo to szkoda kasy - robi je jakas tam zwykla firemka, a BM tylko daje logo.
Ja mam zestaw z Wery - Kraftform Kompakt, nr.10 chyba, T5-T10 co jeden, do tego maly plaski i dwa Philipsy - takie calkiem tanie nie bylo (u mnie cos 23 Euro), ale solidne, Yahoo, obol, czy Guldan moga potwierdzic, bo widzieli
Wkur... sie jak polamalem drugi kolejny zestaw z jakiegos baumarktu (tak tak, na srubkach od klipsow :-? ) i sobie za rada kolegi kupilem ten. Baardzo zadowolony jestem.
Napisano Ponad rok temu
Nóż nie powala jakością wykonania. Jest co prawda o niebo lepszy od moich wszelkich dotychczasowych nabytków (no nie od wszystkich), ale widać przepaść między nim i wieloma sprzętami, które tu widziałem. Benchmade chyba ładniej zrobiony. No cóż, gwiazdka już niedługo, będzie i Monochrome
Ale drogiego sprzęta ze stałym ostrzem to raczej nie planuję. Jeśli mi się coś naprawdę spodoba, będę się starał wykonać kopię (mniej lub bardziej nieudolnie). Oczywiście ze stali HS50 .
Właśnie odkryłem niewyczerpane źródło 5 minut pieszkom od miejsca pracy (zakład naprawy resorów). Wyprostować też potrafią...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Film instruktazowy nt. Spyderco TriAngle Sharperner
- Ponad rok temu
-
noże "motoryzacyjne"
- Ponad rok temu
-
mój nóż
- Ponad rok temu