noz wz.2000?
Napisano Ponad rok temu
Czy w ogole w Polskim Wojsku jest cos takiego jak noz wz. 2000? Jezeli istnieje i sklepy internetowe nie klamia, to wyglada to troche jak ontario bodajze mark IV. Znalazlem link na allegro [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] , ale nie jestem przekonany czy to nie jest jakas podroba.
Tu pytanie- widzial to ktos? uzywal? opinie?
pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Fakt że jest to perełka dla kolekcjonera, z tym nożem jest jak z UFO, sporo o nim słychać ale tak naprawdę mało kto go widział :wink: , spotkałem ten nóż na amerykańskim Ebay'u cena wynosiła coś koło.... 80 $ 8)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
to takie moje skromne zdanie :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ktoś może przez to zginąć... (tfu! tfu!)
Napisano Ponad rok temu
Jezeli jest to ta sama konstrukcja, co bagnet do kalacha, to gratuluje kolejnego sukcesu. Kurde, dlaczego nie mozna zrobic nowej wersji wz.55 z ostrzem z jakiejs weglowki, np 1095? i pochwa z ABS zeby byla lekka? Kurde, ja nigdy nie zrozumiem wojskowych...
Napisano Ponad rok temu
dlaczego nie mozna zrobic nowej wersji wz.55 z ostrzem z jakiejs weglowki, np 1095? i pochwa z ABS zeby byla lekka? Kurde, ja nigdy nie zrozumiem wojskowych...
Z tym WZ. 55 to też myślałem w ten sposób, inne rozwiązanie jelca, mała zmiana kształtu i materiału na rękojeść, inna stal na klingę (ofkors pochwa także innej generacji) i powstał by nożyk naprawdę dobry do walki jak i podstawowych prac w "polu" jak cięcie jakiś taśm, przecięcie liny lub kabla itp. no i podstawowa sprawa: w teoretycznym zwarciu z przeciwnikiem, moglibyśmy zadać jako takie cięcia, a tym WZ.2000 co najwyżej można zeskrobać czekoladę ze Snickers'a :? jak to ktoś mądrze stwierdził tu na Forum, że w naszej armii wszystko musi być tylko na ozdobę :? nie trzeba być nożowym geniuszem, żeby stwierdzić że klinga jest dokładnym odzwierciedleniem tej w bagnecie do AK, nawet szlif pozostał ten sam. Z tym odniesieniem do WZ.55 (albo jakiejś wersji ZICA) można by się doczepić do WZ.98, on także ładnie wygląda, ale z praktycznym zastosowaniem.... :roll: nóż w pochwie klekocze jak zabawka, tępe toto, kilka mocnych rzutów w drzewo i rękojeść lubi "złapać" luzy na trzpieniu mocującym, jest jeszcze wiele wad tego pseudo noża szturmowego, jednak nasuwa się pytanie: dlaczego konstruktorzy nie przerobili popularnego i sprawdzonego WZ. 55 ? kilka drobnych zmian i powstał by naprawdę godny polecenia nóż szturmowy, nawet teraz WZ.55 bez tych zmian jest chwalony za swoje własności :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A swoją drogą to jak można tak perfidna podrubę zrobić i jeszcze ją nazwać WZ. 2000
zreszta my Polacy jesteśmy w tym nieźli:
Wz.55 - udoskonalona kopia Rosyjskiego ZIK 40
Wz.92 - nieudana kopia amerykańskiego noża M3 Trench Knive który od końca II W.Ś. jest właściwie nie używany
Wz. 98 - trochę lepsza kopia M-3
No a teraz mamy Wz. 2000 - zerżnięty z ACK
Jeszcze trochę i będzie Wz. 2005 - nóż świetlny - kopia miecza świetlnego Lorda Vader-a
:wink:
Pozdr. Surval
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ku pokrzepieniu serc
- Ponad rok temu
-
nowy nozyk
- Ponad rok temu
-
Blade Show Winners!!
- Ponad rok temu
-
z poradnika nożowego studenta czyli jak zrobić domowe IBW
- Ponad rok temu
-
Nóż - wyrzutek
- Ponad rok temu
-
Fixed EDC do 100$
- Ponad rok temu
-
ABS World Championship Cutting Contest (po ang.)
- Ponad rok temu
-
Lansky ostrzałka Mini Crock Stick i 7 cali Carbon V
- Ponad rok temu
-
nowy Blade-Tech Wegner Lite
- Ponad rok temu
-
SWAMP RAT Camp Tramp... minitescik
- Ponad rok temu