przeróbka hole na wave
Napisano Ponad rok temu
I o radę pytam. Jaka jest praktyczna możliwość przerobienia dziurki np. AFCK czy chinoka II na wave. Głównie chodzi mi o to czy to jest bezpiczne dla noża, nie wnikam w to jak to mogłoby zeszpecić nóż ale czy przy takich stalach S30V czy D2 nóż byłby wstanie wytrzymać duże naciski. Przyznam, że moim zdaniem takie noże defensife jak AFCK powinny mieć możliwość jak najszybszego otwarcia, a jak narazie wave jest nalepszym rozwiązaniem. Osobiście śmiem nawet twierdzić, że lepszym, a może bardziej praktyczniejszym wobec prawa jak i samej szybkości otwirania. A co do blokad, to jak przy takim flickaniu mają się Axis i backlock, ponieważ wydajemi się że linersy szybko prowadzą do bladeplay. Co o tym myślicie, czy taka przeróbka wchodzi w grę, a może da się coś dospawać. Jeśli ktoś coś takiego próbował, albo może o tym myślał nich się wypowie
fajnym dodatkowym rozwiązaniem jest jeszcze nad dziurką wysunięta krawędz, która poprawia otwieranie jak w spyderco salsa.
a co do dziur, co jest lepsze: sfazowane jajko BM czy kółko Spyderco
Napisano Ponad rok temu
Co do dziur, nie ma to jak rozwiazanie Spyderco. Te dziury w benchmade poprzez to, ze sfazowane wlasnie, gorzej trzymaja sie kciuka i w takim skirmishu np lapa czasem mi sie slizgala, kiedy probowalem noz otworzyc.
Napisano Ponad rok temu
a co do dziur, co jest lepsze: sfazowane jajko BM czy kółko Spyderco
Moim zdaniem przewaga po stronie spyderco ale tak minimalna, ze mozna ja pominac.
Co do Wave'a to jak sobie wyobrazasz przymocowanie tego haczyka??
Jesli chodzi o szybkosc to sposob otwierania ma chyba mniejsze znaczenie niz sposob noszenia.
Napisano Ponad rok temu
2. można by było taki ząb dokręcić ja przy thumbdick, ale potrzeba do tego precyzyjnej wiertarki bez bicia i dobrych wierteł
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wg mnie bez sensu, bo dla normalnej pracy wave potrzebne przekładki z teflonu lub bronzu, regulowana oś główna i krótsza klinga. Z backlockiem to nie ma sensu. Tylko kieszeni niszczyć.
Napisano Ponad rok temu
Macie dziurke Spyderowską i pilniczkiem przerqabiacie a na wave....
o tak:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Dodatkową zaletą jest otwieracz do piwa.
widzialem tak zwavowanego Jesterka bodajze (a może ladybug,nie pamietam...) i wasciciel zapewnial, że działa bardzo dobrze...
PZDR,
Smoku
PS. Imageshack.us - wróć...
Napisano Ponad rok temu
Rozwazania typu wave i axis mile widziane.
K_P
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K_P
Napisano Ponad rok temu
tak wyglądają moje wave'nięte pajączki, do porównania wave Emersona (BTW, Throgal, pytałeś zdaje się w innym wątku o możliwość zmiany szlifu w Emersonie na tradycyjny, tak to wygląda w przypadku PSARK'a...).
Parę spostrzeżeń:
- nie martwiłbym się o wytrzymałość ostrza, wave nie osłabia go IMHO zbyt mocno, poza tym, jeśli dobrze rozumiem, noż przeznaczony będzie do noszenia, szybkiego otwierania, i ewentualnego krojenia kogoś po łapkach :wink: , a nie do wieszania się na nim na drzewie, wyłamywania nim drzwi, czy innych, równie codziennych wyczynów...
- przed krojeniem ostrza koniecznie sprawdź, czy wave będzie poprawnie działał (zależy od profilu ostrz, rękojeści, umiejscowienia klipu...)
- z mojego doświadczenia wynika, że wave'nięte spyderco otwierają się zdecydowanie lepiej niż 'oryginały' EKI
- OT, co do wyboru pomiędzy chinookiem a CQC13, mój głos zdecydowanie na chinook'a, nie tylko z powodu mojego zamiłowania do pajączków: bardziej użyteczne ostrze, i, przede wszystkim, solidna blokada. Mam niezbyt dobre doświadczenia z EKI (produkcyjnymi, customa miałem w ręku może dwa razy), jeśli chodzi o 'trzymanie' blokady.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowa firma - obiecująca.
- Ponad rok temu
-
Noz w samolocie
- Ponad rok temu
-
rdzawe plamki
- Ponad rok temu