Noże na wyposażeniu służb mundurowych
Napisano Ponad rok temu
A inne służby - straż graniczna, leśna, etc.
I jak wygląda kwiestia strażaków/ratowników, czy są wyposażeni w odpowiednie noże?
Ta sprawa zaintrygowanłą mnie róznież pod innym kątem, czy zdażyło się w ostatnich czasach aby policjant(lub inny mundurowy) użył noża do obrony w czasie służby, w końcu nóż kojarzy się częsciej z osobami naruszającymi prawo a nie jego obrońcami. A taka sprawa raczej byłaby głośna - "Policjant-Nożownik" na pierwszej stronie Faktu itd..
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Sluzby wojskowe moga dostac Wz.98 ale jak wiadomo, on sie do niczego nie nadaje.
Poza tym, po co ma ktos uzbrojony w bron palna uzywac noza do samoobrony?
Dla tych sluzb noz jest glownie narzedziem o wielorakim zastosowaniu.
Napisano Ponad rok temu
Poza tym, po co ma ktos uzbrojony w bron palna uzywac noza do samoobrony?
tak trochę OT
no wiesz z tego co czytałem na temat przeprowadzonych pratycznych testów, chyba przez Marca "Animala" McYounga, przeciętny policjant ma niemal zerowe szanse użycia broni palnej w przypadku ataku nożem z bliskiej odległości tak gdzieś 3-6 m. A jakaś broń (nóż, ale też tonfa czy inne wynalazki) którą można szybko dobyć + szkolenie na temat jej używania w krótkim dystansie bardzo zwiększa szanse obrony
Napisano Ponad rok temu
Doswiadocznego nozownika a nie zwyklego nozownika,
poza tym, co ma piernik do wiatraka, skoro jak nie ma szans na zycie broni palnej to co dopiero noza?
A ja sie zalozylem z kumplem, ze mu rozwale leb nim ten zdazy zrobic cokolwiek nozem. i rozwalilem mu ten leb(atrapa broni)
Kwestia umiejetnosci wyciagania z kabury. KLame jest tak samo latwo wyciagnac jak noz czy palke.
Natomiast inna sprawa to pewna blokada psychiczna, strzal zabija zwykle, to bron typwo ofensywna. Poza tym samo pzreladowanie, odbezpieczenie celowanie, sciganie jezyka spustowego wydaje sie dlugie i powoduje pewna blokade psychiczna. Ale top jest kwestia wytrenowania.
Ja wyciagam Berette z kabury 100 razy dziennie. nie mniej nie wiecej
Napisano Ponad rok temu
Doswiadocznego nozownika a nie zwyklego nozownika,
poza tym, co ma piernik do wiatraka, skoro jak nie ma szans na zycie broni palnej to co dopiero noza?
A ja sie zalozylem z kumplem, ze mu rozwale leb nim ten zdazy zrobic cokolwiek nozem. i rozwalilem mu ten leb(atrapa broni)
Kwestia umiejetnosci wyciagania z kabury. KLame jest tak samo latwo wyciagnac jak noz czy palke.
Natomiast inna sprawa to pewna blokada psychiczna, strzal zabija zwykle, to bron typwo ofensywna. Poza tym samo pzreladowanie, odbezpieczenie celowanie, sciganie jezyka spustowego wydaje sie dlugie i powoduje pewna blokade psychiczna. Ale top jest kwestia wytrenowania.
Ja wyciagam Berette z kabury 100 razy dziennie. nie mniej nie wiecej
Napisano Ponad rok temu
shit, ale tutaj nikt nie moderuje ;(
Napisano Ponad rok temu
a co do tych 3m i noża, gdyby napastnik był uzbrojony w pistolet to pewnie zginął by jescze większy procent badanych.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A w tv kiedyś widziałem taką akcję:
Rosja, zamieszki uliczne, grupa łysych młodzieńców rusza na milicjanta, któy chwilowo znalazł się w danym miejsu odcięty od kolegów. Milicjant bez żadnego rynsztunku do wallki z tłumem i bez broni (raczej był tam jako dowodzący). Milicjant w tył zwrot i zaczyna spierdalać. Aż tu nagle zawraca, rusza na nich i oni zaczynają spierdalać. Myślę: co jest, jeden koleś goni kilku łobuzów? W kolejnym ujęciu zobaczyłem w ręku milicjanta sporych rozmiarów nóż, który wygmerał spod munduru. Ale to wyglądało na jego prywatne "zabezpieczenie".
Napisano Ponad rok temu
tam cie kurwa niedźwiedzie mogą zjeść.
W polsce walka nożem dla służb mundurowych typu policja, czy straż miejska to imho głupota i niepotrzebna rzecz. Powinni już prędzej przygotować ich do samoobrony.
Nóż jako na rzędzie i wot tiebia tiechnika.
Walczyc to sobie komanodsi mogą, bo im potrzebne, a może już nie...
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Czy ktos im uświadamia jaką bronią jest nóż? Uczy, jak sie bronić?
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do inych służb... mój znajomy jezdzi na karatce (wypadkowa) i mają na wyposażeniu taki typowo ratynkowy nóż z ścietym czybkiem i "chakiem" do ciecia ubrań, pasów bezpieczeństwa itp (niestety niepamietam co do dokładnie za sprzet)
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie ma w naszym kraju przepisów nakazujących posiadanie noża przez policje i straż miejską.
Napisano Ponad rok temu
Dz.U.01.14.139
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 15 listopada 2000 r.
w sprawie uzbrojenia Policji.
(Dz. U. z dnia 28 lutego 2001 r.)
Na podstawie art. 12 ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 6 kwietnia 1990 r. o Policji (Dz. U. z 2000 r. Nr 101, poz. 1092) zarządza się, co następuje:
§ 1. 1. Na uzbrojenie Policji składają się:
1) broń palna: pistolety, rewolwery, broń gładkolufowa, pistolety maszynowe, karabinki, karabiny, karabiny maszynowe i granatniki,
2) przedmioty przeznaczone do miotania chemicznych i innych środków obezwładniających: pistolety i rewolwery gazowe, miotacze gazu, miotacze wody, a także wyrzutnie pocisków gumowych i z tworzyw sztucznych, pocisków ogłuszających, olśniewających i śrutowych, granatów i pocisków łzawiących oraz siatek obezwładniających,
3) transportery opancerzone,
4) przedmioty do odstrzeliwania amunicji alarmowej i sygnałowej,
5) noże wojskowe, szturmowe, spadochronowe i nurka,
6) pałki służbowe zwykłe, wielofunkcyjne, teleskopowe, szturmowe i obezwładniające,
7) amunicja do broni palnej oraz pociski i siatki obezwładniające do przedmiotów i wyrzutni, o których mowa w pkt 2 i 4,
8) granaty i materiały wybuchowe,
9) środki chemiczne.
2. Materiały, o których mowa w ust. 1 pkt 7-9, przydziela się zgodnie z przyznanym uzbrojeniem.
§ 2. Wzory i typy broni składającej się na uzbrojenie Policji oraz normy należności uzbrojenia zespołowego i indywidualnego ustala Komendant Główny Policji.
§ 3. Traci moc rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych z dnia 8 sierpnia 1991 r. w sprawie uzbrojenia Policji (Dz. U. Nr 81, poz. 361 i z 1993 r. Nr 101, poz. 465).
§ 4. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.
Myślę że powyższy tekst wyjaśnia wątpliwości co do uzbrojenia policji w noże, dodam tylko że każdy rozsądny Policjant powinien we własnym zakresie doposażyć się w nóż.
Ja w służbie noszę dwa noże 1) multitoll Viktorinoxa ( w kamizelce taktycznej lub pokrowcu na pasie ) 2) CRKT M16-04 ( w kieszeni munduru na klipsie lub specjalnej kabórce na pasie) – oba miały już okazje się przydać w służbie nie koniecznie do walki – co w przypadku stanu wyższej konieczności lub obrony koniecznej jest prawem dozwolone.
Pozdr. Surval
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
bumerang
- Ponad rok temu
-
kolejne zabojstwo przy uzyciu noza
- Ponad rok temu
-
władanie kijem