Takie inne noże ;) .
Napisano Ponad rok temu
Znowu coś czego chyba nie było tu na forum, w każdym razie nie w rękach forumowiczów.
Szlify pełne płaskie, świetna stal, choć dośc "egzotyczna", a ostrość fabryczna porażajaca. Nie sądziłem, że tak duży nóż może być tak ostry. Ergonomia większego modelu bardzo dobra, mniejszego necka gorzej, ale to w końcu płaski kawałek blachy. Nie to że jest się do czego doczepić, ale płaskownik generalnie słąbo wypełnia dłoń.
Świeżutkie pachnące oliwką.
Fotki słabe bo na szybko, a ciemne bo zagadka .
I jeszcze w ubrankach:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Busse Assault shaker, a ten drugi to nie mam pojecia...
Niestety nie.
Kto próbuje dalej.
P.S.
Wiedziałem, że ktoś pomyśli, że to Buzek.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Fehrman knives - thru hiker i extreme judgement special series. Tak?
Bingo, a tu dowód, znaczy "łatwa" fotka :
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niestety nie.
rzeczywiscie nie zauwazylem ze nie ma kilku finger groovies tylko jedno...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ale są tanie w przeciwieństwie do Ferhmana...
Pojęcie wartości noża jest względne, że nie wspomnę o cenie, która nie zawsze ma coś wspólnego z wartością, tak w jedną jak i w drugą stronę. Dla mnie Fehrmany drogie nie są, jeśli porównać je do podobnych konstrukcji konkurencyjnych firm.
Żeby nie było niejasności, to tanie też nie są. Ich cena jest raczej odpowiednia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
"Fehrman Knives are Guaranteed not to fail… for life.
(If you unintentionally damage your knife, we will recondition or replace it.)"
krótko i na temat.
i wyznanie wiary:
"Naszym celem jest uczcić Boga we wszystkim co robimy. Jesteśmy przekonani, że czcimy Go dobrą jakością naszej pracy, uczciwym postępowaniem i ogólnie prowadzeniem interesów w taki sposób, aby nasi klienci byli zadowoleni i chcieli do nas wracać".
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jakże rzadko spotykana obecnie postawa...
Napisano Ponad rok temu
Bardzo mi się spodobała ich gwarancja:
"Fehrman Knives are Guaranteed not to fail… for life.
(If you unintentionally damage your knife, we will recondition or replace it.)"
krótko i na temat.
i wyznanie wiary:
"Naszym celem jest uczcić Boga we wszystkim co robimy. Jesteśmy przekonani, że czcimy Go dobrą jakością naszej pracy, uczciwym postępowaniem i ogólnie prowadzeniem interesów w taki sposób, aby nasi klienci byli zadowoleni i chcieli do nas wracać".
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jakże rzadko spotykana obecnie postawa...
Może to mormoni .
Napisano Ponad rok temu
Nie - ewangeliczni chrześcijanie. Offtopic bardziej do Knajpy, ale tak mi się jakoś zbiegło ze wspomnieniem o Piłsudskim, który bardzo narzekał na Polaków. U nas niestety mimo dużej religijności rzadko spotyka się ludzi, którzy wyznawaną wiarę przekuwają na coś praktycznego, choćby dobre noże.
A wracając do fehrmannów - na ich stronie są zarówno wykończone na gładko, jak i pokryte jakimś czarnym świństwem, czy to jest stal rdzewna?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Gratuluje gustu i zdjeć.
Napisano Ponad rok temu
1. Wysoki szlif i cienka klinga przy ostrzu powodują, ze nóż wchodzi w drewno bardzo głęboko.
2. Ergonomia przy takim napieprzaniu jest niesamowita, nóz sam praktycznie zatacza łuk i wbija się w drewno. Nie mniałem styczności z tak wygodnym narzędziem do rąbania.
3. Rękojeść jest niesamowicie wygodna, wszystkie krawędzie sfazowane i jeszcze lekko wyoblone, przekładki z gumy między okładkami a klngą. Sama rękojeść świetnie leży w łapie i nic nie sprężynuje i nie odbija.
4. Chaszcze tanie super, zbiera je tym recurwem, a to niby tantowate przejście w czubek kończy dzieła.
5. Wisząca lina to nie problem, co prawda brakuje mi jeszcze techniki i ręka boli po kontuzji kerambitem, ale linę tnie się bardzo efektywnie.
6. Po napieprzaniu starej suchej czereśni z całę siły i z półobrotu, celując w sęki i inne "stwardnienia" na krawędzi tnącej nie ma śladu. Jedyne oznaki używania, to lekkie "wypolerowanie" powłoki.
P.S.
Dzisiejsza zabawa dała mi do myślenia, czy ten nóż nie będzie w stanie zastąpić toporka o podobnej masie :roll: . Bo nóż jest stosunkowo lekki, świetnie wyważony i bardziej uniwersalny.
Napisano Ponad rok temu
Extreme Judgement jest o wiele bardziej wygodny od Busse steel heart i momo ze wiekszy to pracuje sie nim wygodniej.
To ciekawa alternatywa dla Busse
Napisano Ponad rok temu
Co to te rangery ? Juz ktorys raz widze ta nazwe i ni ch.... nie mohe ich namierzyca podobno Rangerów bardziej niż odpowiednia jeśli chodzi o stosunek cena/jakość ale rozumiem Ranger to bardziej konkurent Beckera, Fehrman bardziej Busse, czy CRK OPR czy czegoś tam jeszcze innego...
kurde co te Fehrmany mi sie podobaja...
edit: o, jakos jednak znalazlem, nieeee nie sa fajne 8)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Cold Steel - zdjęcie rodzinne
- Ponad rok temu
-
Kieszonkowy "sprzet"....
- Ponad rok temu
-
Pożegnalne zdjęcie rodzinki Camillusa
- Ponad rok temu