M21 - size does matter? Krotkie rozwazania o... wielkosci
Napisano Ponad rok temu
Wczoraj odebralem swiezutkiego M21-04. "O Boze!" - krzykna pewnie wszyscy - "Kolejny, ktory wlasnie kupil M21 i bedzie sie jaral!". Otoz nie o to mi chodzi
Przyzwyczajony juz po paru dniach do Contraila (moze jakas recenzje walne w koncu...?) otworzylem paczke i... wystraszylem sie. Gdzies w toku przegladania katalogow/zamawiania zagubilem sie chyba w kwestii wymiarow noza. Czy to nie jest lekka przesada?
Poszukiwalem jakiegos niemalego EDC, ktory bedzie mial w miare uniwersalny ksztalt i bedzie wytrzymaly. Dostalem kose, ktora jest wieksza ode mnie
Po krotkich rozwazaniach doszedlem do wniosku, ze noz jest swietny do:
- zabijania
- rabania drewna
- rownorzednej walki z przeciwnikiem uzbrojonym w dwureczny wikinski topor
- zabijania
- straszenia dzieci
- straszenia doroslych
- zabijania
- kopania rowow
- otwierania czolgow
OK, przyznaje, ten temat to pewna prowokacja. Noz bardzo mi sie podoba, nie mam zamiaru sie go pozbywac, bo przyda mi sie na pewno na Mazurach, czy jakims innym odludziu. Ma to, co zawsze uwielbialem w nozach: sprawia wrazenie dosc masywnego, jest ciezki i duzy. Ale nie zmienia to faktu, ze zaczalem myslec inaczej o pewnych sprawach. I niech bedzie to przestroga dla niektorych poczatkujacych (to sa tu tacy??), ktorzy tak jak ja mysla, ze folder to folder, im wiekszy tym lepszy. Nie bede sie wymadrzal, powiem tylko, ze jako EDC chyba sobie kiedys kupie M21-02, a na razie bede chodzil z Contrailem.
Chociaz musze przyznac, ze juz po tych paru godzinach w Contrailu szukam flippera i korci mnie, zeby wyjsc z M21 na miasto, ale boje sie reakcji ludzi, jakby mi sie koszula odwinela w miejscu publicznym
Grr... w trakcie pisania tego posta zmienilem zdanie. Rozmiar M21-04 jest idealny do wymogow EDC!
Aha, reka na zdjeciach nalezy do mojej 11-letniej siostry, to tylko tak dla jaj
Nie bijcie.
Napisano Ponad rok temu
ja swojego m21-04 bede mial w poniedzialek i mimo ze mialem troche watpliwosci (tyci tyci) to co napisales upewnilo mnie ze to bydle bedzie :twisted: Taki wlasnie mi potrzebny
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam małe dłonie ,ale TO było zbyt naciągane ! :wink:
Napisano Ponad rok temu
Dla mnie idealny rozmiar to jakieś 3,5" na EDC, ale de gustibus. A tak w ogóle to nie martw się - są straszniejsze foldery od M21, np. Chinook, Civilian 8) Emerson UTCOM, czy Skirmish, a niektórzy je nosżą
Napisano Ponad rok temu
Jak dla mnie M21 był jak najbardziej odpowiedni wymiarowo jeśli chodzi o rękojeść
Teraz mam Paramilitary i jest niewiele mniejsza ale można trzymać trochę za ostrze
I oczywiście wcale nie mam dużych dłoni
Napisano Ponad rok temu
Aha, reka na zdjeciach nalezy do mojej 11-letniej siostry, to tylko tak dla jaj
Paniwoe, czytajcie dokladnie :wink:
Napisano Ponad rok temu
ROTFL Szkoda, ze nie zostawilem tych zdjec na Prima Aprilis, widze ze zart mi sie zupelnie niechcacy udal...Panowie, czytajcie dokladnie :wink:
Ale tekst jest jak najbardziej na powaznie.
Napisano Ponad rok temu
A nóż z 4-ro calową klinga duży być musi. Przecież nawet AR ma taką długość, tylko tam dochodzi szerokość klingi i masywność rękojeści.
Z duzych folderów, które robią wrazenie drobnych to osobiście zetknąłem się z SOCOM'em Elite i Ernim CQC-11. Są bardzo smukłe, przez co nie porażają wielkością, ale ich klimat daleki jest od pokojowego.
Napisano Ponad rok temu
W zyciuJakbyś chciał mocne EDC, o rozmiar mniejsze, a odpowiada Ci CRKT, to zastanów się nad M1.
Osobiscie bardzo przywiazalem sie do 04-ki, a pisalem tylko zeby moze ktos "zielony" (jak ja) skorzystal moze kiedys zastanawiajac sie nad tym modelem. Subiektywnie powiem, ze w rece lezy wprost cudownie.
Uhm... wiesz, ja na razie sie ograniczam do 3-cyfrowych cen (To w kwestii SOCOM'a, CQC nawet nie sprawdzalem)Z duzych folderów, które robią wrazenie drobnych to osobiście zetknąłem się z SOCOM'em Elite i Ernim CQC-11. Są bardzo smukłe, przez co nie porażają wielkością, ale ich klimat daleki jest od pokojowego.
Napisano Ponad rok temu
Uhm... wiesz, ja na razie sie ograniczam do 3-cyfrowych cen (To w kwestii SOCOM'a, CQC nawet nie sprawdzalem)Z duzych folderów, które robią wrazenie drobnych to osobiście zetknąłem się z SOCOM'em Elite i Ernim CQC-11. Są bardzo smukłe, przez co nie porażają wielkością, ale ich klimat daleki jest od pokojowego.
I słusznie
powiem jedno:
M16-13
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscieoczywiscie ten model na samym dole M16-13
Przecież napisalem :wink:
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Oczywiscieoczywiscie ten model na samym dole M16-13
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Gdzies w toku przegladania katalogow/zamawiania zagubilem sie chyba w kwestii wymiarow noza. Czy to nie jest lekka przesada?
Jak tylko bedziesz musial cos powazniejszego zrobic tym nozem, przekonasz sie ze takie wymiary sa optymalne. Grube ostrze, dobry uchwyt, waga w sam raz. A na EDC M16. Tylko nie wersja "Z" bo to AUS 6 i trzeba codziennie ostrzyc.
Howgh!
Napisano Ponad rok temu
aaa faktycznie gapa ze mnie...
Napisano Ponad rok temu
Spyderco Police
Benchmade TSEK / AFCK
Tyle w temacie cienkich tanich taktikali ode mnie :wink:
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dzięki Ci za to wyjaśnienie na końcu, bo obawiam się, że nie zasnąłbym dziś ...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Tłuścioszek od Gerbera.
- Ponad rok temu
-
CAT Tanto
- Ponad rok temu
-
Benchmade Gamer i Teklok
- Ponad rok temu
-
Elektryczna osełka?
- Ponad rok temu
-
Reeve i Strider - klingi stałe, kilka wolnych myśli
- Ponad rok temu
-
Trekking Magii Stali
- Ponad rok temu
-
Co naprawde sądzicie o Wz. 98 Gerlacha ??
- Ponad rok temu
-
Codzienny fixed EDC - co wybrać
- Ponad rok temu
-
RAT-3
- Ponad rok temu
-
Benchmade dla National Rifle Association
- Ponad rok temu