Mirror finish
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
może Vince kroił karton ze zszywaczami i to od nich te rysy :wink:
Nie sądzę , pojechałem dziś 440A po zszywce w kartonie i........ nic . ( satin finish )
Napisano Ponad rok temu
Fakt faktem ze skoro satin sie porysowal, mirror porysuje sie jeszcze latwiej...
Napisano Ponad rok temu
Do dupy amsz to busse i tyle
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie, chcialem tylko w ten pokretny sposob powiedziec, ze byc moze mirror mirrorowi nierowny tak samo jak jeden satin drugiemu, tak samo jedna powloka drugiej.
tylko nie rozumiem co to ma do mnie, bo ja napisalem cos zupelnie z innej beczki
Napisano Ponad rok temu
udało sie komuś kiedyś coś takiego????? 8O
Oczywiście - w warunkach domowych:
Napisano Ponad rok temu
Fakt faktem ze skoro satin sie porysowal, mirror porysuje sie jeszcze latwiej...
A ja mysle ze jednak nie jest tak jak mowisz.
Moze wytlumacze to uzywajac porownania do krawedzi tnacej:
Co latwiej stepic (przy zalozeniu ze ostrze jest z tej samej stali) - ostrze z krawedzia tnaca wykonczona na microserrations czy z krawedzia wypolerowana na kamieniu o gradacji 8000 ??
Napisano Ponad rok temu
Vince - sprawdź czy Ci coś twardego do pochwy nie wpadło , bo coś w rysy od kartonu to nie mogę uwierzyć . :wink:
Owszem jest to możliwe...
Pisałem kiedyś o pokryciach noży, pomagając sobie cytatami z "Noży" S. Mittina.
Otóż powłokę BC można zarysować czymś o twardości 90 HRC. Najtwardsze pilniki mają około 70 HRC (mówie o stalowych). Jednak ziarna piasku zawarte w kartonie mogą zarysować tę powłokę (mają twardość powyżej 90 HRC.). Tak więc normalne jest, że zarysują klingą zahartowaną do około 60 HRC. (nie jestem pewien ile ma ta INFI, ale podejrzewam, że nie więcej jak 90 :wink: ).
Nie lekceważcie mocy Kartonu i ziarenek piasku w nim zawartych
PZDR,
Smoku
/Edycja/ Oto i cytat:
PZDR,Nowa, bardzo perspektywiczna powłoka z karbidu boru (boron carbide coating) dopiero jest wprowadzana na rynek noży seryjnych. Według zapowidzi jest ona twardsza niż stal głowni i zarysować ją można jedynie czymś mającym twardość co najmniej 90 HRC. Żaden metal nie ma takiej twardości, twardość stalowego pilnika wynosi okolo 70 HRC, ale piasek zawarty np. w tekturze może mieć wyższą twardość. [...]
Smoku
Napisano Ponad rok temu
Wiec nie wiem skad mity o 90HRC.
Jesli juz, to moze chodzic o 90HB (ktore amerykanie lubia zastepowac oznaczeniem HRC ostatnio - tak przynajmniej zauwazylem).
Napisano Ponad rok temu
Pozostale rzeczy, ktore nimi kroilem raczej mialy male szanse, zeby je porysowac - produkty zywnosciowe, folie, polietylem, silikon, jakies kable, czy patole... Jedyne rysy, czy tez starcie powloki w ogole, bylo przy plytach pilsniowych, dlatego potem do tej roboty wzialem Pike i Monochroma.
A w tekturze dosc czesto cos tam zgrzytalo, nie tylko o teflon, rowniez o metal - zaleznie z czego robia, jak sie dobrze trafi, to sciera, jak dobry papier scierny. Mysle, ze i twardsze powloki moze spokojnie porysowac.
Napisano Ponad rok temu
A ja kiedys pisalem ze skala twardosci Rocwella wg PN konczy sie na 69 HRC.
Wiec nie wiem skad mity o 90HRC.
Jesli juz, to moze chodzic o 90HB (ktore amerykanie lubia zastepowac oznaczeniem HRC ostatnio - tak przynajmniej zauwazylem).
Nie 69.
70.
A 90 to moze byc rowniez w skali HRB, czyli Rockwella B (a nie Brinella, bo Brinella sie raczej nie uzywa do hartowanej stali) - wciska sie nie stozek diamentowy, jak w C, tylko kulke stalowa o srednicy 1.5875 mm, twardosc ma zakres od 20 do 100.
DIN EN ISO 6508-1, Härteprüfung nach Rockwell.
Napisano Ponad rok temu
Chodzilo mi o HRB.
Czyli Twardosc Rockwella, skala B - tak jak pisalem kiedys.
Nie bede sie tez sprzeczal czy granica jest 69 czy 70 HRC, bo rozne zrodla roznie podaja. A ten jeden stopien nie jest tutaj istotny.
Jedno jest pewne ze (wg moich danych i Rybaka) ze te 90HRC dla powloki BC czy DLC jest jakims błędem
Napisano Ponad rok temu
Nie bede sie tez sprzeczal czy granica jest 69 czy 70 HRC, bo rozne zrodla roznie podaja. A ten jeden stopien nie jest tutaj istotny.
Ja tez nie - nie jest
Jedno jest pewne ze (wg moich danych i Rybaka) ze te 90HRC dla powloki BC czy DLC jest jakims błędem
Na 100%.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
poabósowaliśmy se damasta
- Ponad rok temu
-
Taki tam Trident...
- Ponad rok temu
-