Pytanie do ćwiczących Gosoku Ryu
Napisano Ponad rok temu
Wole to drugie, a swoją droga to kata którego nazwy nie potrafie powtórzyć podobało mi się tylko totalnie go nie pamiętam :-)
Zreszta ja uważam że szkoleniowa wartość seminariów ogólnie jest mała. Ważne co robimy przez cały rok na treningach a nie pojedyńcze treningi z nawet niwiem jak wielkimi mistrzami. Tu raczej nei o poznanie samych technik chodzi ale o , hmmmm, nie wiem jak to nazwać. Całokrzatałt karate naszego mistrza.
Np, Kubota nie używa długich pozycji, ruchy ma bardzo krótkie, szybkie, w czasie demonstracji technik do kumite powiedział bym ze praca jego rąk jest bardizej bokserska niż shotokanowa.
To wszystko jest napewno kumulacją jego doświadczeń. Sparringów z bokserami także, sam przeciez stwierdził że rękoma niemógł im zagrozić, i dopiero kopnięciami wygrywał.
Kata które tworzy tez są inne od shotokanowych, szybsze, techniki bardziej bezpśrednio pokazują konkretne zastosowanie. Sam blok Gosoku uke to taki powrót do okinawskich korzeni.
Ciekawy człowiek, ciekawy styl.
Napisano Ponad rok temu
Niemniej wracając do seminarium, była to w znacznej części strata czasu, a jedyną wartościową rzeczą był bezpośredni kontakt z rzeczywistym mistrzem. Wydaje mi się, że większy pożytek byłby z dokładnego przećwiczenia czegoś, co można przynajmniej znaleźć na Kuboty kasetach, jak np gosoku godan lub go-no-kata.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Seminarium kata... ech było super. Nie widzę sensu uczyć się ciągle tego samego. A nowe kata lepiej uczyć się u źródła. Badźmy szczerzy soke młody nie jest. Ja się cieszę, że mogłem zostać kilka razy skrytykowany przez niego, niz nie być krytykowanym przez nikogo, jeśli nauczyłbym się tego kata z kasety.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A dziś przypadkowo udowodnilismy, że karate może być skuteczne... Chłopaki co karate nie lubią byliby zawiedzeni...
oj tak Jurek nadal nie może ręką wykonywać szybkich ruchów w góre i w dół, co pewnie bardzo mu utrudnia życie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A do wiadomosci Panie Antoniak, to od Matolow moga mnie wyzywac tylko osoby ktore mnie znaja! A my sie chyba nie znamy, wiec daj sobie spokoj z obrazaniem.
A poziom twojej kultury jest ponizej gruntu a napewno dobrego wychowania.
Popieram wniosek o zbanowanie!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Zastanówcie się nad sobą!
:dupa:
Napisano Ponad rok temu
Temat trafił do archiwum, i niestety pogwałciłeś ANONIMIE prawo.
Choć niektórzy już się domyślają ktoś pan.....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
makiwara
- Ponad rok temu
-
WYDARZENIE DZIESIĘCIOLECIA W POLSKIM KARATE !!!
- Ponad rok temu
-
KSIĄŻKA Z UKŁADAMI BLOKÓW/CIOSÓW/KOPNIĘĆ
- Ponad rok temu
-
MP WKF
- Ponad rok temu
-
Druzynowe Mistrzostwa Polski WKF
- Ponad rok temu
-
Karate na ulicy - odczucia