Resorak - final showdown. Koniec.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Już zahartowany (w palenisku, na oko) - pilnik nie bierze. Pozostało odpuszczenie.
Zdjęcie to marny skan, więc nie widać że ostrze jest szlifowane na wysoki polysk. Rekojeśc wiercona dla odciążenia - otwory zaznaczone na czerwono są na piny. Okładziny będą z drewna jesionowego w ciemnowiśniowym kolorze. Wstępnie naostrzony, trzeba poprawić. Z racji tego, że jest to dopiero mój drugi nóż - jest on raczej spartolony. Szlif ostrza trochę krzywy i nierówny... ale prezentuje sie niezle. Nie przypomina Wam on jakiegoś znanego noża?
Napisano Ponad rok temu
ja bym generalnie wyrznal jakis duzy choil pod palec, dziurki dla odciazenia tak troche przypadkowe ale jak przewidujesz okladzyny to sie czepiac nie bede.
widze ze chciales zrobic false edge ale troche sie rozmylo. szkoda ze nie wywierciles dziurki na linke.
ogolnie ok. powiedz jaka technika to robiles?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mam wiertarke elektryczna ale i tak nie wierci (chyba zle wiertla) probowalem wielu metod, schladzania wiertla i dalej .. wywierca maly dolek i ani ki drgnie
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio widziałem u kumpla taki zestaw wiertełek z Tesco za parę zeta... Próbował tym się wwiercić w beton to mu się wyprostowało i skręciło w drugą stronę . A samo wiertełko to można było w ręce zgiąć
Kup sobie jakieś dobre wiertła albo pracuj na rozhartowanej stali, szczególnie, jak masz blisko dobrą hartownię.
Napisano Ponad rok temu
wiertla ktore masz po prostu sie tepia i wiercic dalej nie beda chcialy. wolne obroty+chlodzenie i mozna wiercic dziury. i duuuuuzo cierpliwosci.
Napisano Ponad rok temu
Guldan: A z czym Ci się kojarzy?
Napisano Ponad rok temu
szlifowane na wysoki polysk
W którym miejscu? 8O
False edge miał być rozmyty.
Rozmyty, ale na skanie wygląda na nierówny.
Dokończ i fotki strzel. Bo na skanie to za dużo nie widać.
Napisano Ponad rok temu
Guldan: A z czym Ci się kojarzy?
mowie ze sie na nozach nie znam i ci nie powiem specjalnie.
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] , [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
mam nadzieję że nie widać niedoróbek
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z tymi dziurami przypominal mi wyroby CRKT.
pozdrawiam,
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a do żniwiarza : możliwe że masz bardzo tępe wiertła, tak jak to było w moim wypadku
Napisano Ponad rok temu
Fajny. Okladziny jak widze mahon?
z tymi dziurami przypominal mi wyroby CRKT.
pozdrawiam,
Towarzyszu! Okładziny to jesion bejcowany kolorem 'ciemna wiśnia'. Dzięki za sugestię. Będe ściemniał kolesi
Napisano Ponad rok temu
a teraz okładziny tylko przyklejone są??
a do żniwiarza : możliwe że masz bardzo tępe wiertła, tak jak to było w moim wypadku(żart żeby nie było>
Tak, teraz okladziny trzymaja sie tylko na tasmie dwustronnej (chociaz cholernie mocno trzyma... no i robi jako przekładki)
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Wszystkiego najlepszego
- Ponad rok temu
-
Micarta inaczej ,czyli cos dla zbuntowanego Blachy i Tatusia
- Ponad rok temu
-
rekojesc