MB Pika jako urban EDC..serrated czy plain?
Napisano Ponad rok temu
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Jako edc.. hmm.. jak to ktoś ładnie opisał - jeśli będziesz ciął kartony, plastiki, patyczki itp - combo, albo serrated.
Jesli chcesz ciac owoce, robic kanapki - plain będzie lepsze.
Wydaje mi się, że jako EDC combo będzie jednak bardziej uniwersalne i takie ostrze bym Ci polecił do tego znakomitego nożyka :-)
Napisano Ponad rok temu
ja jestem za combo, ale tak jak mowie mam jeden noz na wszystkie okazje ( narazie bo na wiecej finanse nie pozwalaja :wink: ).
Napisano Ponad rok temu
A combo wtedy, kiedy bedziesz robil takie rzeczy, jak opisane przez pecado.
Duzo tego masz w tygodniu?
Mam ze soba zawsze dwa noze, z tego jeden combo na wszelki sluczaj. Uzywam go, ale o wiele rzadziej, niz plain.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale wszystko jest kwestią gustu i własnego podejścia do sprawy :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chociaż z serrated miałem do czynienia na razie prawie tylko w qchni.
Dla mnie mniej precyzyjne, trudniej sie ostrzy i bałbym się że mi się ząbek ukruszy.
A dobrym , ostrym plainem i tak sie przetnie wszystko.
Adam
Napisano Ponad rok temu
Combo jest glupie, pokieroszowalem sobie takim palec jak cialem drewienko, bo odskoczyl mi przez te zabki wprost na reke i nienawidze go. Jak widze noz combo, to od razu go nienawidze. Jedyna zaleta nozy combo jest to, ze w polaczeniu z black coatem i ostrzem tanto wygladaja bardzo "taktycznie". Nawet taka pike, jakby pociagnac czarnym lakierem i upilowac trochu ostrze z przodu, to od razu wzbudzalaby podziw i niejedne drzwi bys nia wywazyl.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
To co "bare knuckle" rzekl. Plain, po prostu plain.Bierz plain bez zastanowienia, jeszcze nie znalazlem czynnosci, w ktorej zawiodloby mnie gladkie ostrze.
Choc czasem na dzialce zdarzylo mi sie zachciec pociac kawalek plastikowej rynienki wtedy combo sie przydalo...tylko pytanie jak czesto to sie zdarza i czy oplaca sie je miec jak zakloci w poenym stopniu codzienne uzywanie? Wole miec jakas pilke w toolu i noz z gladkim ostrzem.
Napisano Ponad rok temu
to mowicie za plain wystarczy do wiekszosci miejskich prac??
to bene , naprawde bene...
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pa
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Ja osobiście nosze przy sobie BM Ambusha plain i małego M-toola Topexa(planuje jego wymiane w przyszłości) w toolu mam ostrze ząbkowane( gładkie także) i czasami korzystam z ząbków ,jednak mimo wszystko za rzadko abym zdecydował sie kupować główny nóż EDC z częściowo ząbkowanym ostrzem
jeszcze link do mojego m-toola - z góry sorki za OT
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
potniesz wszystko tak czy owak, a zawadzac nie bedzie
przy cieciu zabki ladnie zaczynaja sie wgryzac w material, ale potem juz sie kroi gladka czescia
mnie sie podoba ich wyglad wiec sam nosze combo 8)
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Surefire Alpha? jak dobre to?
- Ponad rok temu
-
E-karta mBanku - Zakupy za granicą płacenie
- Ponad rok temu
-
JAJKA Z NIESPODZIANKĄ
- Ponad rok temu
-
Zaginiony/skradziony balisong (IWA 2005)
- Ponad rok temu
-
Spyderco vs Benchmade [ankieta]
- Ponad rok temu
-
Tri-angle przyszedł!!!...
- Ponad rok temu
-
Magia Stali
- Ponad rok temu
-
A NUŻ KUPI MI KTOŚ NÓŻ?