Skocz do zawartości


Zdjęcie

grubość ostrza przed hartowaniem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

budo_tuco
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 97 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wa-wa

Napisano Ponad rok temu

grubość ostrza przed hartowaniem
Jaka powinna być grubość ostrza przed hartowaniem. (przed ostatecznym naostrzeniem)

Pozdrawiam

Tuco
  • 0

budo_ciulkwens
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 923 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:wawa

Napisano Ponad rok temu

Re: grubość ostrza przed hartowaniem
"do hartowania" nie zawsze rowna sie "przed naostrzeniem"
jak w palenisku hartujesz lub w piecu bez atmosfery to musisz zostawic naddatek bo material ulega utlenieniu i odwegleniu, trzeba to zeszlifowac
a w atmosferze ochronnej to mozesz zrobic na gotowo glownie tj, "tak jak przed ostrzeniem" np w VIS hartuja tak
a grubosc przed ostrzeniem to zalezy od zastosowanai ostrza i stali z jakiej zrobione,
trzeba zoptymalizowac wlasnosci tnace/wytrzymalosc
wez jakis noz z ktorego jestes zadowolony i poprostu zmierz...
  • 0

budo_melonmelon
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 841 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:częstochowa

Napisano Ponad rok temu

Re: grubość ostrza przed hartowaniem
jaka stal, temp. hartowania, czas grzania, jaka atmosfera w piecu, jaki piec, przystanki podczas podgrzewania jakieś??, sposób grzania (leży na trzonie na płask/wisi, stoi na trzonie stoi w dybach)??
daj no jakie zdjęcie pieca na meila to go szybko przerobim na z atmosferą ochronną jak masz dostęp do azotu lub argonu

pozdro
  • 0

budo_ciulkwens
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 923 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:wawa

Napisano Ponad rok temu

Re: grubość ostrza przed hartowaniem
melon, sorry, szanuje Twoja niewatpliwie olbrzymia wiedze, ale chodzi o to zeby przekladac wszystko to co w ksiazkach pisza na prosta i realna praktyke a Ty czasami rzucasz takie kosmosy ze nikt nawet o tym nie pomysli
to ze atmosfere w piecu mozna zastosowac to wiekszosc z nas wie, ale co, przyjedziesz i mu zamontujesz te "rurki" do pieca czy poprostu zapodasz obrazek zeskanowany z madrej ksiazki i dodasz: "trzeba kupic butle z argonem przewody, zawory reduktory, ustalic wydatek gazu i gotowe, jakie to proste prawda?"
nie lepiej napisac:
jak hartujesz u fachowca w atmosferze i innych bajerach to mozesz zrobic na gotowo, powiedzmy 0,5mm krawedz jak nozyk ma ladnie ciac a nie rabac pustaki
a jak bez atmosfery czy chocby w palenisku to se zostaw choc po pol milimetra na strone wiecej do zeszlifowania ale ja bym zostawil i caly milimetr,
a na koncu dodaj:
"bo tak sobie wypraktykowalem i tak robie a nie tylko przeczytalem w poradniku mechanika"
widzisz jak sie tu kazdy gryzie zeby kawaleczek stali zalatwic, pilnik kupic czy chocby ognisko rozpalic a jak ktos ma juz dostep do pieca to siodme niebo i nawet nie pomysli ze chujowo bo atmosfery nie ma, a nawet jak mu powiesz o tym i powiesz jak atmosfere zrobic to jak on to zrobi
czytasz Ty wogole posty tutaj?
bo odnosze wrazenie ze jak widzisz haslo np "hartowanie" to walisz wszystko co wiesz o hartowaniu zamiast w prostych slowach pomoc w konkretnym problemie czlowiekowi ktory nie ma o tym wielkiego pojecia ani zbyt duzych mozliwosci warsztatowo technicznych

moze i za ostro pojechalem ale ja jestem prosty chlopak ze wsi i zwykle mowie to co mysle poprostu
mam nadzieje ze sie nie obrazisz, to miala byc konstruktywna krytyka
  • 0

budo_kubek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 895 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Warszawa

Napisano Ponad rok temu

Re: grubość ostrza przed hartowaniem
Tuco, z Wawy jesteś, do Visa nie masz daleko. Rób na gotowo, hartowanie w Visie, to raptem 10pln i dwa dni czekania, a zrobią przyzwoicie i nie masz problemu, że cóś nie wyjdzie.
  • 0

budo_seiken
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2292 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: grubość ostrza przed hartowaniem
Tak jak pisze Ciulkwens , 0.5 mm ( mimimum) do 1 mm przy grubaskach.
Ja generealnie nie schodze ponizej 0.6 , ale to ja.........
Np. fowler zostawia 0.3 ale on robi tylko konvexy.
  • 0

budo_melonmelon
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 841 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:częstochowa

Napisano Ponad rok temu

Re: grubość ostrza przed hartowaniem
od butli z gazem
obecnie pozyczyć od kogoś butlę z azotem czy z aronem to nie problem bo to małe pieniądze, kupe ludzi se spawa nierdzewkę czy aluminium w garażu
reduktory tyz mają (rotametr jest lepszy)
większość pieców stary da się łatwo przerobić na pieć z atmosferą o mniejszej aktywności
a jeśli chodzi o więdze z mechanika
grubość odwęglonej/zezgorzelinowanej warstwy stali zależy od temp. hartowania, czasu wygrzewania i tego co tam jeszcze spisałem z mechanika
tak więc hartując stal np. tlima hartujemy z niskich temp. na krótkich czasach, mniejszy naddatek
hartując np nc11lv hartujemy z wyzszych temp. na dłuzszych czasach, większy naddatek
to czy piec jest opalany gazem czy elektryczny tyż jest istotne
za dużo naddatku - zrobisz przypalenie podczas szlifowania
za mało naddatku - zostawisz odwęgloną powierzchnię od której pójdzie pęknięcie
ale to wszystko jest w mechaniku, nie muszą się ludzie latami uczyc obróbki cieplnej by se z tym poradzić

pozdro

edit
poszedłem przejrzeć mechanika, ale niestety nie spotkałem się z żadną pozycja proponującą przerobienie pieca z atmosfera powietrzną na atmosferę o zmniejszonej agresywności, to są moje pomysły i wykonania

pozdro
  • 0

budo_tuco
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 97 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:Wa-wa

Napisano Ponad rok temu

Re: grubość ostrza przed hartowaniem
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Czym zaznaczacie linie wyznaczające szerokość ostrza. Jakimś rysikiem?

Pozdrawiam

Tuco
  • 0

budo_jumbo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2040 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: grubość ostrza przed hartowaniem
Jedno jest pewne, czytając fachowe informacje od Melonmelon'a, rodzi się pytanie, jak dawano sobie radę z hartowaniem lilkaset lat temu? 8O :)
  • 0

budo_ciulkwens
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 923 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:wawa

Napisano Ponad rok temu

Re: grubość ostrza przed hartowaniem
ja mam taki "specjalistyczny" :wink: przyzad, nazywa sie to iglica koncowki wtryskiwacza
dostaniesz w warsztacie gdzie remontuja silniki diesel, poprostu taki maly kurewsko twardy punktaczek, uzywam go do trsowania i punktowania
ciekawy patent slyszalem, mozna sie posluzyc wiertlem o srednicy rownej grubosci blachy z ktorej robisz noz, lub odpowiednio mniejszym, wiekszym aby uzyskac dwie rownolegle linie, oczywiscie do tego wszystkiego potrzebna bardzo plaska powierzchnia, najlepiej plyta traserska, ja stosuje stol od strugarki do drewna, moze byc i jakis plaski mebel
kladziesz blaszke na plycie, kladziesz wiertlo/rysik rowniez na plycie ostrzem do krawedzi blaszki i robisz ryse, obracasz blaszke na druga strone i jedziesz jeszce raz, jak masz rownej grubosci rysik co blaszka to powinienes miec jedna linie-srodkowa a jak inna grubosc to dwie rownolegle do krawedzi, symetrycznie wzgledem srodka
  • 0

budo_ciulkwens
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 923 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:wawa

Napisano Ponad rok temu

Re: grubość ostrza przed hartowaniem

większość pieców stary da się łatwo przerobić na pieć z atmosferą o mniejszej aktywności


a ja tlumacze zeby przerabiac to trzeba miec najpierw co

poszedłem przejrzeć mechanika, ale niestety nie spotkałem się z żadną pozycja proponującą przerobienie pieca


to jest wlasnie Twoj styl myslenia (albo i nie..)
przeciez kazdy wie ze nie o konkretnie "poradnik mechanika" mi chodzilo tylko poprostu o jakakolwiek ksiazke

jak ktos pyta jak zahartowac pilnik w ognisku bo nigdy tego nie robil i nie wie jak
to odpowiedz powinana mniej wiecej brzmiec:
zagrzej do czerwonowisniowego czy tam ciemno pomaranczowego, ewentualnie obczaj magnesem czy jeszcze magnesuje i wsadz w wiadro z olejem, sprawdz czy pilnik sie slizga, ewentualnie ukrusz czubeczek i zobaczysz czy struktura drobnoziarnista czy nie.
wszystko, gotowe, kurwa tyle!!!
a Ty bys napisal wklejajac dwadziescia wykresow CTP ze zaleznie od skladu stali trzeba dobrc temperature, czas i predkosc grzania, a potem predkosc chlodzenia a to juz zalezy od tego jaki osrodek i jego objetosc i objetosc wsadu i czy sorodek mieszasz kijem we wiaderku czy moze masz 1000litrowa wanne z wymuszonym elektronicznie obiegiem
wez synu 20 probek stali z ktorej robisz nozyk, zahartuj z roznych temperatur, zrob zglady metalograficzne i juz obczaisz jaka temp hartowania najlepsza a potem 20 kolejnych probek zahartuj z poznanej juz temperatury i obczaj rozne temp, odpuszczania, zmierz twardosc rockwela, udarnosc, moze jesze wydluzenie by pomierzyc
wybierz z tego optymalne dla Ciebie parametry i.... i wsadzaj ten pilnik do ogniska, akurat komar Cie ujebie i sie zagapisz i 10 sekund za dlugo bedziesz grzal i dupa zbita
chuj strzelil wszystka teorie :wink:


EDYTA
ps
przepraszam Tuco ze ukradlem Ci topic, mialo byc o grubosci, ale juz wiesz ze 0.5 do 1mm zaleznie od noza a przed hartowaniem bez atmosfery lub w palenisku to trzeba naddatek zostawic i go zeszlifowac
raz jeszce polecam VIS, kasy mi za to nie placa...a dobra robote robia
  • 0

budo_matgaw
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 226 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:okolice Poznania

Napisano Ponad rok temu

Re: grubość ostrza przed hartowaniem
ciulkwens nie przesadzaj bo jeszcze się melon na Ciebie obrazi ;)

No ale fakt, czasem trochę przesadza z tym kosmosem dla początkujących... Ale przyznasz że czasem warto że jest, bo te wszystkie wykresiki, tabelki i teoria się mogą przydać ;)

Mimo wszystko w tym wypadku się zgodzę - wyjeżdżanie z przeróbką pieca na piec z atmosferą ochronną dla kogoś kto chce zahartować cosik i się pyta ile ma dać naddatku to lekka przesada. Sam piec hartowniczy to koszt paru-parunastu tys. zł, więc domyślam się, że chyba nikt oprócz tlima takiego tu nie posiada.
  • 0

budo_ciulkwens
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 923 postów
  • Pomógł: 0
0
Neutralna
  • Lokalizacja:wawa

Napisano Ponad rok temu

Re: grubość ostrza przed hartowaniem
no wiem wiem
ja sam kozystam z tych tabelek i wykresikow, nawet w niektorych wiem o co chodzi :)
ale wiem pozniej jak jest z przelozeniem tego na praktyke... :wink:
  • 0


Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne
 

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024