NMR
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym podzielić się z Wami ciekawym spostrzeżeniem.
Obsługiwałem niedawno aparat do NMR (Nucleic Magnetic Resonance) czyli do spektroskopii Magnetycznego Rezonansu Jądrowego. Aparat taki cechuje się bardzo silnym, naprzewodnikowym elektromagnesem.
Jaki tydzień temu przyszło mi ustawiać jednorodność pola (nieważne zresztą) przy czym należy się pod takim aparatem wręcz położyc. Oczywiście komórka, zegarek, klucze na stoliku, jednak mój AMPHIBIAN (S30V) siedział w kieszeni.
Po paru dniach zbliżyłem ostrze do monitorai ... bardzo duże cienie. Sprawdziłem na kilku matalowych przedmiotach i ... mam silny magnes. Sytuacja nie zmienia się od tygodnia
Zaciekawiło mnie czy to tylko ta stal ma takie właściwości i czy jej to namagnesowanie przejdzie? Jak dla mnie niezły bajer
Pozdrawiam,
AdamLuczak
Napisano Ponad rok temu
Stal S30V wytwarzana jest metodą metalurgii proszków (stąd nazwa CPM), dzięki temu jej struktura jest bardzo homogeniczna, czyli ziarna mają bardzo małe rozmiary, a mówiąc w skrócie im drobniejsza struktura tym materiał będzie bardziej namagnesowany.
Jeśli chodzi o trwałość tego zjawiska to niestety nie wiem jak długo będzie to trwało.
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o trwałość tego zjawiska to niestety nie wiem jak długo będzie to trwało.
Pozdrawiam.
Będę raportował
Adam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Srobki od kompa itp mozna lapac
Adam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a jkabym poszedł do szpitala na rezonans to tez by tak sie z moim para-mili zrobilo?
No mi przy magnesie już ciągło łape za zegarek.
A smyczka z taką tyyycią skówką metalową (od pendrive), wisiała sobie dokładnie poziomo.
Tak więc siła takich magnesów aparatowych jest naprawdę duża.
Adam
PS. Jak ktoś chce sobie namagnesować swój kozik korespondencyjnie to służę pomocą
A
Napisano Ponad rok temu
a z magnesem fajny bajer - to fakt :wink:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
fallkniven z damastu
- Ponad rok temu
-
Dead Metal
- Ponad rok temu
-
jakie noże survivalowe?
- Ponad rok temu
-
Nowosci z Cold Steela
- Ponad rok temu
-
Najlepszy nóż wg Ciebie od 50 PLNów do 100 PLNów ... !!
- Ponad rok temu
-
Najlepszy nóż wg Ciebie do 50 PLNów ... !!
- Ponad rok temu
-
CRKT Hammond A.B.C.
- Ponad rok temu
-
Opluty pająk - sprostowanie
- Ponad rok temu
-
W koncu leatherman 100% zgodny z moimi potrzebami
- Ponad rok temu
-
Jaki klej pod śruby?