Myśli nieuczesane.
Napisano Ponad rok temu
Trafiłem do Aikido bo obejrzałem Niko, bo namówił mnie koleś, bo jest tak fajnie, bo są fajne dziewczyny, bo ... się boję, bo taki cham mnie potrąca i nic nie mogę mu zrobić, bo może kiedy bedę umiał się bronić, to uwierzę w siebie, może kiedy dziewczyna usłyszy, że uprawiam Aikido, to pomyśli, ze właśnie się nie boję, i zostanie ze mną lub da mi szansę.
Tak sobie myślę, że tak właśnie myślimy, i cała ta otoczka duchowa, te napuszone stwierdzenia, że aikido to nie jest to, co się w nas zalęgło, nigdy tak naprawdę do nas nie dociera. Słuchamy, robimy wszystko co nam każą, zaciekle wyszydzamy od troli tych co wracają do tematu efektywności aikido, ale ten sen, że Aikido może odmienić nasze życie, wbrew temu wszystkiemu, co doświadczamy, wciąż w nas głęboko gdzieś trwa.
Ja mam też taki sen. Jakież to dziwne? Facet przed sześćdziesiątką ma sny o tym, by Aikido zmieniło jego życie? A może już zmieniło? Może właśnie w porę naciśnięty pedał hamulca uratował mu wczoraj życie? Nie wiem i nie chcę wiedzieć, ale powiem Wam, że chciałbym, by mój sen stał sie także Waszym snem. Moje dojo, w moim śnie, jest czynne cały dzień. Są godziny, w których początkujący uczą się 6 podstawowych technik Aikido, których teorię ująłem w topiku Aikido Po Drugiej Stronie Lustra. Są godziny w których odbywa się non-stop randori. Randori w którym chodzi tylko o to, by nie dać się złapać, czy uderzyć, przy 6 rożnych atakach, które są zawarte we wspomnianych technikach. Unikanie ataków, to aktywne ich unikanie bez wykonywania żadnych technik, poprzez każdorazowe wytrącenie atakującego z równowagi i obrót wokół jego osi. I są godziny, kiedy właśnie jest muzyka, jest kamera która filmuje co się dzieje, a na ścianie wiszą nazwiska przy których są numery. Te numery to ilości powtórzeń. I tak, 6000 powtorzeń całej sekwencji tych 6 podstawowych technik, to 4 kyu, 8000, to drugie kyu, 10000 powtorzeń to pierwszy dan, 20 tysiecy powtorzeń to drugi dan itd. Tak, to jest moje Aikido. A co będzie, jak ktoś, on czy ona, osiągnie 11 dan? Ot, bedzie śmiesznie i wesoło. Ale temu komuś nie radził bym wchodzić w drogę, nawet Stefkowi. :wink:
Napisano Ponad rok temu
te powyzej sa rozczochrane.. i bardziej mi przypominaja MW Łysiaka , poza 5ym milo wiedziec,ze sie nie jest jedyny oldboy tutaj.
Napisano Ponad rok temu
Ciekawa myśl. Straszna ale prawdziwa. Trzeba ja tylko rozciągnąc na wszystkie dziedziny naszego życia, by ujrzeć całość beznadziejnej wegetacji ukrytej za fasadami teatru, grę masek, politykę. Nikogo już nie stać na autentyczność.Trafiłem do Aikido bo obejrzałem Niko, bo namówił mnie koleś, bo jest tak fajnie, bo są fajne dziewczyny, bo ... się boję, bo taki cham mnie potrąca i nic nie mogę mu zrobić, bo może kiedy bedę umiał się bronić, to uwierzę w siebie, może kiedy dziewczyna usłyszy, że uprawiam Aikido, to pomyśli, ze właśnie się nie boję, i zostanie ze mną lub da mi szansę.
Tak sobie myślę, że tak właśnie myślimy, i cała ta otoczka duchowa, te napuszone stwierdzenia, że aikido to nie jest to, co się w nas zalęgło, nigdy tak naprawdę do nas nie dociera. Słuchamy, robimy wszystko co nam każą, zaciekle wyszydzamy od troli tych co wracają do tematu efektywności aikido, ale ten sen, że Aikido może odmienić nasze życie, wbrew temu wszystkiemu, co doświadczamy, wciąż w nas głęboko gdzieś trwa.
"Człowiek ma dwa profile. Od lewej i o od prawej. Ba, i dwa od środka." S. J. Lec
Napisano Ponad rok temu
Ja mam też taki sen. Jakież to dziwne? Facet przed sześćdziesiątką ma sny o tym, by Aikido zmieniło jego życie? A może już zmieniło?
Zmieniło, zmieniło... :wink: Każdego, kto włoży w nie trochę serca zmienia, to jest właśnie jego potęga
(i kto to mówi, bydlak bez serca )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dziękuję za dobry post i pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dlaczego zacząłeś/zaczęłaś ćwiczyć aikido?
- Ponad rok temu
-
Tematy wałkowane ....
- Ponad rok temu
-
Może ktoś z forum się wybiera ? :)
- Ponad rok temu
-
Aikido Ostrow Wlkp
- Ponad rok temu
-
Budojo składa propozycje... więc na co czekać :):)
- Ponad rok temu
-
Jak sie wiaze pas???
- Ponad rok temu
-
Egzaminy w PFA - marketing czy próba rozwiązania konfliktu
- Ponad rok temu
-
Szkoła AIKIDO na Tarchominie
- Ponad rok temu
-
Staz z sensei Asai