Jaki kuchenniak ze stali S30V ?
Napisano Ponad rok temu
Poszukuję dla żony noża kuchennego do zastosowań czysto profesjonalnych a więc takiego który baaaardzo bardzooo dużo tnie na codzień a co za tym idzie niestety się tępi.Pomyślałem więc o wykonaniu ze stali która tnie bardzo agresywnie i długo jest ostra czyli s30v.Co polecicie?
Moje wymagania: Długość ok 13-15 cm rękojeśc antypoślizgowa
Pomóżcie bo żygać mi się chce od codziennego ostrzenia Victorinoxa.
Dobrze że kupiłem Tri angle'a
Napisano Ponad rok temu
innych nie znam
Napisano Ponad rok temu
chociaż szukaj ofert, może coś wpadnie
Napisano Ponad rok temu
Od Hattori (klasyk) albo od Spyderco (high-tech).
Swoją drogą, to jak to jest z tymi polimerami antybakteryjnymi z których robią rekojeści do kuchenniaków? Nanotech czy zwykły marketing?
Napisano Ponad rok temu
Qrcze ,Wysz mnie wyprzedził!
Napisano Ponad rok temu
Swoją drogą, to jak to jest z tymi polimerami antybakteryjnymi z których robią rekojeści do kuchenniaków? Nanotech czy zwykły marketing?
Ja mam japonskie kuchenniaki KAI (to ci co produkuja noze dla Kershawa) z serii Wasabi.
Maja rekojesci z polipropylenu z mielonym pylem bambusowym. Podobno ten bambus ma rewelacyjne dzialanie bakteriobojcze i duzo lepiej znosi tortury w zmywarce niz tradycyjne rekojesci z drewna.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chciałbym ponownie poruszyć temat noży kuchennych licząc na waszą wydatną pomoc.
Poszukuję dla żony noża kuchennego do zastosowań czysto profesjonalnych a więc takiego który baaaardzo bardzooo dużo tnie na codzień a co za tym idzie niestety się tępi.Pomyślałem więc o wykonaniu ze stali która tnie bardzo agresywnie i długo jest ostra czyli s30v.Co polecicie?
Moje wymagania: Długość ok 13-15 cm rękojeśc antypoślizgowa
Pomóżcie bo żygać mi się chce od codziennego ostrzenia Victorinoxa.
Dobrze że kupiłem Tri angle'a
A dlaczego S30V nie lepiej CPM 440V czy CPM 9V lub 10V jesli to ma byc noz przeznaczony do ciecia Chociaz zdobycie kucheniaków z tych stali bedzie trudne
Napisano Ponad rok temu
A stal? hmmm no cóż dość trudno wyobrazić sobie lepszą stal (s30v)do tego zadania. Nawet podtępiona tnie bardzo agresywnie i jest mniej krucha niż np 440V co w razie upadku grozi kolejnym kilkuset dolarowym wydatkiem.Spotkałem w sieci noże kuchenne najwyżej ze stali VG10 czy naprawdę nikt nie robi noży roboczych z lepszych stali?
Napisano Ponad rok temu
A dlaczego S30V nie lepiej CPM 440V czy CPM 9V lub 10V jesli to ma byc noz przeznaczony do ciecia Chociaz zdobycie kucheniaków z tych stali bedzie trudne
Poniewaz zaletami s30v sa optymalne parametry miedzy trzymaniem ostrza, cena blanku stali, trudnoscia/latwoscia w hartowaniu i latwoscia/trudnoscia ostrzenia.
'Dziewiatka' lub o zgrozo 'dziesiatka' zakatowalaby twoje trangle, hhuh juz 3V sie ciezko ostrzy. Poza tym nie jestem pewien jak z odpornoscia na korozje owych, chyba zdaje sie sa rdzewne co wyklucza je z zastosowan kuchennych.
Napisano Ponad rok temu
IMO jedne z ladniejszych kuchenniakow robi Thomas Haslinger.
Stal to wlasnie CPM S30V, rekojesci z G10, micarty lub carbon fiber. Przy obecnym kursie dolara nie wychodzi jeszcze tak strasznie drogo. Sam planuje kiedys zafundowac sobie cos z jego produkcji.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
a może ceramiczny ?
na pewno lekki i poręczny - nie jest to typ tasaka ale tnie ładnie, no i jeśli domownicy nieuświadomieni i tną czasami na ceramice/szkle to stalowe są tepione błyskawicznie a ceramiczne jakby mniej (hehe) [btw - ostatnio miał ... przygodę ale wg mnie to nie jego wina]
Napisano Ponad rok temu
gkozi
Odnośnie noży ceramicznych ...kompletnie nie znam tematu...Opisz proszę jak się sprawują
Jak je ostrzyć i czy można przyrównać ostrość do doskonałych stali np wspomnianej s30v
Napisano Ponad rok temu
mogę dać tylko to
http://www.forum-kul...ndpost&p=875506
Napisano Ponad rok temu
Co Wy na to?
Napisano Ponad rok temu
..... a może takie? Nie wiem co za firma, nie wiem jaka stal(myślę, że tradycyjne japońskie kucie). Piękne są jednak, prawda . Fotki mam z firmy, takie tam bannerki robiliśmy :roll: . Tak wiem, to nie S30V, ale nie mogłem się oprzeć, by to pokazać
Co Wy na to?
Ciekawe surowe noze, duzo na wygladzie zyskuja przez to foto. Sa z weglowki?
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Jeden z piekniejszych kuchenniakow jakie widziełem. No i nie kosztuje 500$ lecz "zaledwie" 200$
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ulubiona trójka
- Ponad rok temu
-
hurra znowu nowości tym razem od CRKT
- Ponad rok temu
-
tec lok
- Ponad rok temu
-
nowy nozyk :))))
- Ponad rok temu
-
Ukochany nóż, a ból głowy
- Ponad rok temu
-
nowy Emerson?
- Ponad rok temu
-
Niższa półka
- Ponad rok temu
-
Błąd w ostrzeniu
- Ponad rok temu
-
Byrd BY01BMP Byrd Bowie, Micarta Handle, Plain
- Ponad rok temu
-
http://www.2thehilt.com/
- Ponad rok temu