Z kąd ta zmiana w kata?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Obecnie w KK ( nie wszędzie ) treniuje się mnóstwo nie potrzebnych przyruchów , które dodali sami europejczycy.Np. w IKO 1 Polska trenuje się forme wykonania kara jak w IFK kyokushin, sprzedając ksiązki Arnila
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
W ubiegłym roku ponad 150 karateka z całej Polski ćwiczyło bunkai bezpośrednio do kancho Royamy ,-
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
to kolejny link do tensho. Ninja 65 a masz moze mozliwosc wkleic lub podeslac filmik albo schemat ,kata Goju Ryu bardzo bym prosil. A co do tensho i bunkai to sensei mi mowil ze nie ma. Ale moze ktos twierdzi inaczej wolalem sie upewnic rozumiecie trzeba wszystkie zrodla sprawdzac
Napisano Ponad rok temu
Oj to niestety prawda. Bunkai zawsze byl domena innych styli.
Ale to na szczescie sie zmienia i w KK zaczyna sie to wprowadzac.
Natomiast roznice w kata sa wydaje mi sie powszechne. Wielu mistrzow te same kata wykonuje nieco odmiennie i uczniowie to powielaja . Ale czy to jest bledem ?
Napisano Ponad rok temu
Prosze sobie wyobrazić,że dopiero od roku w Polsce zaczęto nauczac BUNKAI
Oj to niestety prawda. Bunkai zawsze byl domena innych styli.
Ale to na szczescie sie zmienia i w KK zaczyna sie to wprowadzac.
Natomiast roznice w kata sa wydaje mi sie powszechne. Wielu mistrzow te same kata wykonuje nieco odmiennie i uczniowie to powielaja . Ale czy to jest bledem ?
A gdzie ucza Bunkai?w KK
Napisano Ponad rok temu
Do tensho nie ma bunkai.
Pozdrawiam.
No nie wiem, w goju-ryu Higaonny nauczają interpretacji, a przynajmniej ja się z taką zetknąłem na stażu z Sydneyem Lijenhorstem (chyba tak się pisze)
Napisano Ponad rok temu
Nie, nie jest błędem, dopóki mistrz (czyt. nauczyciel) wie co pokazuje, potrafi wyjaśnić swoje ruchy w kata podpierając się odpowiednim bunkai. Ale jeżeli jest to bezmyślne kopiowanie czyichś ruchów, no to chyba jest błąd....Wielu mistrzow te same kata wykonuje nieco odmiennie i uczniowie to powielaja . Ale czy to jest bledem?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
M.Higaonna na jednej ze swoich kaset szkoleniowych, dotyczących właśnie Tensho dokładnie tłumaczy "zastosowanie" poszczególnych ruchów z tej formy na asystencie. Czy jest to Bunkai? No sami oceńcie.
J.Szymankiewicz, autorytet w sprawach sztuk walki w jednym ze swoich artykułów dotyczących Karate wspomina o zastosowaniach ruchów w Tensho (J.Szymankiewicz ćwiczył onegdaj-jak się nie mylę- Doshinkan Karate).
Jest wiele szkół Okinawa Goju Ryu w Polsce znamy (co nieco) jedną, a więc kto wie jak jest gdzie indziej?
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam.
Napisano Ponad rok temu
Jesli chodzi o Karate Tradycyjne, to ja o kata Tensho nie slyszalem. Chyba, ze wystepuje pod inna nazwa. (np tak jka Pinan<--->Heian).
W Karate Tradycyjnym, które Ty ćwiczysz nie ma tego kata. Jest ono popularne w goju-ryu, chociaż w uechi-ryu już go nie ma, a obydwa te style mają dosyć podobne źródło. Swego czasu I. Iorga na obozie w Sztutowie je pokazywał jako przerywnik.
Napisano Ponad rok temu
Z tego co wiem, to Sosai nie miał inklinacji do wprowadzania draestycznych zmian w jakim kolwiek kata. zreszta wszystkie kata przejał z Shotokan i Goju Ruy w niezmienionej formie. Tak na marginesie to Sosai i Kenji Kurosaki byli uczniami Gogena i to od niego Sosai dostał w latach piecdziesiatych (bodajze w 1956) 6 dan. Polecam film o Goju Ryu z lat pięcdziesiatych (pokazane sa treningi, kata , zastosowanie technik w samoobronie, kumite itd - fajny materiał poglądowy ) - jest do sciagnięcia z dc.
Co do bunkai Tensho to shihan Bobby Lowe pokazywał zastosowanie okreslonych technik z tego kata , tak wiec polecam jego kasete self defense rowniez na dc jest dostepna.
Napisano Ponad rok temu
Jesli chodzi o Karate Tradycyjne, to ja o kata Tensho nie slyszalem. Chyba, ze wystepuje pod inna nazwa. (np tak jka Pinan<--->Heian).
hehehehhhe
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pytanie do karatekow
- Ponad rok temu
-
WKF na eurosporcie
- Ponad rok temu
-
SEITEDO - SHIDOKAN
- Ponad rok temu
-
Siła nóg!!!!!- co zrobić gdy jej brak???
- Ponad rok temu
-
Techniki
- Ponad rok temu
-
temat bez teamtu - wolna myśl ku tolerancji i zrozumieniu
- Ponad rok temu
-
Burza w PZK
- Ponad rok temu
-
Maturo ??