zywica poliestrowa - ku przestrodze
Napisano Ponad rok temu
Do tej pory zawsze robilem laminaty z zywicy epoksydowej - milo, latwo i przyjemnie. Nic nie smierdzi, jak chcialem utwardzic to wstawialem do piekarnika zgodnie z przepisem woja, a jak nie to trzymalem 3-5 dni i tez bylo gotowe do szlifowania, skrawania itd.
Ostatnio popelnilem blad - uzylem zywicy poliestrowej do zrobienia laminantu na raczke noza. Cuchnie jak nie wiem co, chociaz teoretycznie ma schnac w 30 minut, to schnie w nieskonczonosc, a w domu prawie sie nie da mieszkac. Do tego mam wrazenie, ze jest bardzo krucha. Od razu zaznaczam, ze do zywicy dodalem utrwalacza czy jak to sie tam nazywa. To gowno za nic nie chce wyschnac!!! Zewnetrzne warstwy sa juz suche, ale srodek wciaz jest plastyczny, choc juz minal tydzien... I strasznie smierdzi... Ma ktos pomysl co z tym zrobic, tj. jak przyspieszyc wysychanie???
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jaka dokładnie jest to żywica, jakiego utwardzacza używałeś - i w jakich proporcjach dodawałeś?
Piszesz tak, że można wywnioskować, że do epoxydów wcale nie dawałeś utwardzaczy...
Bardzo ważna jest temperatura dla procesu wiązania.
Ogólnie szpece od jachtów odradzili mi kiedyś poliestry na rękojeści noży jako mniej wytrzymałe - no trudno - tańsze 3 razy może i są, ale same kłopoty z nimi jak widać...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
epoxyd bardziej toxyczny jest mimo że mniej capi :wink:
Napisano Ponad rok temu
Skoro juz jestesmy w temacie - probowales kiedys barwic zywice epoksydowa? jak tak, to czym? Jakie byly efekty?
pozdrawiam i serdecznie dziekuje za podpowiedzi.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Słyszałem, że szkutnicy wiedzą o epoksy, która jest barwiona, ale to nie sprawdzona informacja.
Napisano Ponad rok temu
to było w efekcie coś w rodzaju witraża - czyli zachowywało transparentność, jesli byś jednak dodał wiecej pigmentu, albo pigment+ jakiś wypełniacz (np talk) - to wtedy dostaniesz nieprzejrzystą masę. I najpierw wymieszaj żywicę z pigmentem, a potem wsadzaj utwardzacz.
epoxydy powinny się spoko barwić zwykłymi pigmentami proszkowymi, ale znajomy (producent zjeżdżalni basenowych) ma mi jutro dać odp. po konsultacji ze swoim technologiem, czy bylejaki pigment nie spowolni, albo nie zablokuje reakcji lub nie osłabi elastyczności czy innych parametrów.
Sam jestem zainteresowany tematem, bo właśnie mam faze na zrobienie okularów w oprawie z Micarty selfproductionpozdrawiam i serdecznie dziekuje za podpowiedzi.
P.S.
mam w chalupie z 50 kg grafitu w postaci pyłu. zajebiście barwi wszelkie farby. Daje po przetarciu szmatką powierzchni po wyschnieciu elegancką ciemno-ołówkową grafitową czerń, ale czy grafit jako węgiel który jak wiadomo dosyc aktywny chemicznie jest - nie będzie bruździł w reakcji - to już musiałbym sprawdzić.
Jak by kto chętny był - to wystawie na Bazar troszkę tego grafitu :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Kiedyś dostłem po trochu czarnej i ciemnoczerwonej farby drukarskiej (bez dodatkowych pytań bo szczegółów nie znam), też się nieźle sprawdzała przy barwieniu epoxydu.
Napisano Ponad rok temu
lub zuzpełniacz do kopiarek ksero
tam sa takie pyłki
pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
jeszcze jeden, sztylecik teraz
- Ponad rok temu
-
surwiwal/camp hard core