Dobre noże kuchenne - znacie ?
Napisano Ponad rok temu
Dostałem bojowe zadanie od mojej drugiej "połówki" : zakup porządnych nozy kuchennych. To co mamy teraz, wytrzymuje 3 tygodnie bez ostrzenia Generalnie szrot.
Chce kupić dobry zestaw noży (5-7 sztuk) - na razie udało mi sie tylko znalesć noze kuchenne Victorinoxa - wygladają porządnie maja rekojęści polipropylenowe. Nie podają z jakiej stali
Moze znacie jakies sklepy albo marki dobrych noży kuchennych ???
Wole kupic mniej ale za to żeby były naprawde dobre.
Na dzis w uzytku jest moj Gerberek i CRK
thx
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Witam,
Dostałem bojowe zadanie od mojej drugiej "połówki" : zakup porządnych nozy kuchennych. To co mamy teraz, wytrzymuje 3 tygodnie bez ostrzenia Generalnie szrot.
pzdr
3 tygodnie w kuchni bez ostrzenia to szrot :roll:
To mogę Ci powiedzieć, że Victorinoxy ostrzę średnio raz na tydzień - oczywiście są używane codziennie.
Jak znajdziesz takie, które wytrzymują bez ostrzenia ponad 3 tygodnie przy codziennym, kuchennym używaniu, to daj znać :wink:
Napisano Ponad rok temu
Chyba, że chcesz pójść o krok dalej, wtedy kuchenny custom. Ale cena za jeden duży nóż (powiedzmy 6" czy 7" chief's knife) może przekroczyć cenę zestawu Victorinoxa... i tu same nasuwają się na myśl TTKK Rinaldiego i kuchenniaki Tichbourne'a.
Napisano Ponad rok temu
niewiem jakich cudow oczekujesz, ale albo nozem pracujesz albo go ogladasz
Napisano Ponad rok temu
Zestaw Victorinoxa to ok 300-500 pln i w tej kwocie chciałem sie zmieścic.
Teraz uzywam zestawu za ok 150 pln i IMHO naprawde jest szrotem A noze jakos bardzo intensywnie nie sa uzywane - gotowanie na 2 osoby ok 4 razy w tygodniu - reszta jedzenia "na mieście".
Chyba jednak zaryzykuje z tymi Victorinoxami , bo nic innego nie moge znalesc
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale jest tez inna klasyka kuchenna-Zwilling. Maja kilka roznych serii.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Ajesli twoja lepsza polowa lubi japonskie klimaty to moze cos takiego
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Mam kilka takich nozy, sa naprawde niezle.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jest jeszcze opcja kupna jakiejs ostrzałki za 100-150 pln do ostrzenia starych noży, a dla mnie w koncu Avalanche lub nowego CRK hehe
Ja używam ostrzałki Lansky: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
i jestem z niej bardzo zadowolony. Ostrzyłem nią zarówno Avalanche, noże ze stali N690 i 154CM, jak i wiele noży kuchennych. Spisuje się bardzo dobrze.
A ostrzałka w domu i tak się przyda, bez względu jaki będziesz miał nóż.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A jesli twoja lepsza polowa lubi japonskie klimaty (...)
Jesli mowa o japonskich klimatach w kuchni, to moze Hattori okaze sie ciekawa propozycja...? Nigdy nie mialem nic takiego w rece, ale wydaje mi sie, ze jakosc tych kling stoi na bardzo wysokim poziomie. Jest za to jeden zasadniczy minus: cena... Mozesz kupic sobie noz od Hattoriego, ale bedzie kosztowal mniej wiecej tyle, co zestaw Victorinoxa :wink:
To jedyne miejsca, o ktorych wiem, ze mozna tam te cacka zakupic:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Ale jest tez inna klasyka kuchenna-Zwilling. Maja kilka roznych serii
Popieram, sam uzywam tego 10" potwora i jest swietny.
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Pozdro
Martinator
Napisano Ponad rok temu
Sorry chłopaki, nie mogłem się powstrzymać
Napisano Ponad rok temu
ale wieszać sie nie idzie na nich :wink:
musiałem
Napisano Ponad rok temu
mają naprawde ciekawe zestawy kuchenniaków ale ciekawe jaka jest ich jakość ?
Napisano Ponad rok temu
choc osttnio widzialem calkiem ladne wzory i ceny, w granicach 50zl za noz szefa kuchni, ciekaw jestem jak sie sprawuje, bo za ta cene mozna miec fiskarsa, ktorego jakosci jestem pewien (juz przetestowalem).
Napisano Ponad rok temu
Co do Gerlacha - moja babcia ma 55 letni noż do chleba od Gerlacha i do dzis elegancko tnie (dostała w spadku po kuchni ze szpitala niemieckiego) pozatym ma od nich do dzis jeszcze nozyczki chirurgiczne ale wygladajace jak klasyczne (tez rewelacja!) i 2 małe nożyki do warzyw.
Naprawde zwszystko z dobrej stali...
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pare nowych Benchmade LE's
- Ponad rok temu
-
Al Mar vs. Sog
- Ponad rok temu
-
Jaki kąt ostrzenia w AFCK Axis?
- Ponad rok temu
-
Master Cutlery
- Ponad rok temu
-
Jak powstaje CRK Shadow III
- Ponad rok temu
-
Konkurs vortalu budo/magiastali
- Ponad rok temu
-
Harsey T2 Ranger.
- Ponad rok temu
-
Mam Mad Dog Pack Rat!!!!
- Ponad rok temu
-
Charge LATHERMANA
- Ponad rok temu
-
Spyderco Byrd - kolejne 3 noże - Pelican, Flight i Crossbill
- Ponad rok temu