Czy piec moze zastąpić ...
Napisano Ponad rok temu
Czy piec od ogrzewania w domu na dole gdzie dorzuca sie węgla itd. może służyć za dobre palemnisko??. I wiem ze takie pytania już były ale czy orientujecie sie czy i gdzie można kupić stal lub jakieś metalowe rórki??
Byłbym wdzięczny za wyrozumiełaoś bo tak jak pisałem -> jeszcze nic nie umiem ....
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
i porozgladac sie troche po forum...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
czy mozna kuc w normalnym piecu do grzania domu? proponuje dosypac koksu i sprobowac...
Napisano Ponad rok temu
bez urazy tera - bo to będzie do 50% ogółu na forrrrrrum :
- byście fajansiarze nie udawali takich zakamufflowanych - i pisali z jakiego miasta kto jest.
Jak mam Ci dać namiary na hurt stali - kie nie znam skąd eś Ty i czy masz rower.
W Krakowie i na Śląsku mogę Ci dać namiary na dystr. stali i kolorowców, ale jak żeś jest z Paryża - to sam se szukaj.
:wink:
Napisano Ponad rok temu
mogę Ci dać namiary na dystr. stali i kolorowców, ale jak żeś jest z Paryża - to sam se szukaj.
:wink:
to ja sie kurna poskladalem ze smiechu...
wlasnie, moze bys napisal jaki noz chcialbys zrobic a tedy poradzimy ci jakiej stali uzyc itp.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chodzi mi o metal z krakowa. Niebęde owijał w bawełne, wiem ze może to jest śmieszne ale chciałbym wykuć coś w rodzaju miecza, niewiem czy z moimi umiejętnościami to jest możliwe ale zobaczymy. A mam takie jeszcze pytanie : przeczytałem wszystkie tamaty na tym forum o wyrabianiu czegos z metalu ale tak w skrucie jakbyscie mogli napisać co mam z robić ?? Czy mam wlożyć rurkę metalową do pieca nagrzać i zacząć tłuc??
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
PRĘTA ALBO PŁASKOWNIK sobie naruchaj i z tego rób - rurki zostaw gazownikom albo panienkom z Night Clubów.
Na krakowskie hurty wrzuce Ci namiary z wieczora albo jutro - mam w domu kajet z adresami
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Te rzeczy zostały wykute w piecu takim na węgiel, opalanym węglem czarnym, kute młotkiem 1,5kg na dwuteowniku bo nie było kowadła - w dodatku wszystko w kucki - z perspektywy czasu zastanawiam się - Jakim cudem?
Ps. Zapomnij o kuciu miecza w takim piecu.
Ps2. Jak chcesz to mogę ci podesłać materiały dla totalnych beginerów o kowalstwie.
Napisano Ponad rok temu
>> Golmen jak masz taki piękny kajecik z namiarami na krakowskich handlowców dobrą stalą to wrzuć to do podwieszonego topiku "Dostawcy" byłbym bardzo wdzięczny a jak sądzę nie tylko ja
I jakbyś znał jakąś sensowną hartownię w kraku lub okolicach to też bybyło fajnie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli jesteś początkujący, zapomnij o mieczu. Zacznij od poznania gatunków stali i do czego się one nadają.
Jeśli już musisz coś wykuć, to zacznij od czegoś prostego. Listek do kraty od kominka jest super wprawką.
Jeśli czytasz w angielskim, to polecam pozycję, którą popełnił Wayne Goddard pt "$50 Knife Shop"
Napisano Ponad rok temu
Concludując.
Jeśli jesteś początkujący, zapomnij o mieczu. Zacznij od poznania gatunków stali i do czego się one nadają.
Jeśli już musisz coś wykuć, to zacznij od czegoś prostego. Listek do kraty od kominka jest super wprawką.
Jeśli czytasz w angielskim, to polecam pozycję, którą popełnił Wayne Goddard pt "$50 Knife Shop"
Posiadasz może tą pozycję?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Projekt do oplucia :)
- Ponad rok temu
-
Noz Chaosu (wezowe ostrze)
- Ponad rok temu
-