Teleexpress, 08.02.2005
Napisano Ponad rok temu
czy to był PUT? ktoś oglądał?
jak się pojawi link to zarzucę...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
1. to nie było hogo tylko jakieś szmaciane kamizelki czy cuś a na bank nie hogo
2. naparzali sie po gębach
3. była mowa o Polskiej Unii Taekwondo
specem od itfu nie jestem ale na moje oko WTF to nie był ot co
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ja nie jestem specem od WTF, ale oni mieli WTFoskie doboki... tylko coś za dużo pracy rąk jak na WTF...specem od itfu nie jestem ale na moje oko WTF to nie był ot co
Napisano Ponad rok temu
to były zawody PUT
I Mistrzostwa Polski Taekwon-do w walkach Parami w Będzinie
oni nie mieli żadnych hogo! (rękawice, kaski, ochraniacze na nogi, suspensoria)
Walki odbywały sie parami. To taki troche dziwny system
Walczą 2 osoby do czasu przerania walki przez sędziego (jak daje ostrzeżenie czy cos) i wtedy zawodnik moze podnieść ręke i zmienić sie z partnerem. Można dostać 8 ostrzeżeń (za 9 jest dyskwalifikacja). Walczy sie 2 rundy po 5 min.
Organizatorem byl klub TKKF "Orient" Częstochowa-Będzin z sensei Zbigniewem Pawlakiem 4 dan na czele
na [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] jest pare zdjeć (bardzo mało) ale myśle że na stronie PUT i stronach klubowych powinny sie pojawić
co do doboków to w zawodach PUT nie jest wymagany żaden stopień, ani zaden specjalny strój. Tzn nie trzeba mieć doboku - zawodnicy "Orientu" walczyli w całych czarnych strojach (czarne spodnie + koszulki klubowe), bo trener uwaza że tak jest najtaniej i najwygodniej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Fajnie że impreza się odbyła. Jak parę lat temu pojechaliśmy jako pierwsi z Polski na ME w doublematch, a po jakimś czasie dołączyły do nas inne kluby PUT, to ani myśleliśmy, że doczekamy się mistrzostw Polski w tej konkurencji...
Pozdrówka
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
caly odcinek teleexpressu, ale o tych zawodach mówią na końcu.
Napisano Ponad rok temu
Co do telexpresu to mogli zrobic ciekawszego pokaza choc lepsze to niz nic
Napisano Ponad rok temu
No i są zaskakujące zwroty akcji, kiedy np jeden z zawodników przyjmie nieco mocniejsze uderzenia i musi odpocząć dłuzej, wtedy na macie zostaje jeden człowiek przeciwko dwóm zmieniającym sie przeciwnikom itd.
Niesamowite były walki finałowe seniorów do 78 kilogramów i w kategorii open. Zwłaszcza finał open obfitował w emocje.
Szkoda tylko ze zachowano w finałach limit 9 ostrzeżeń. Wydaje mi się ze jak na dwie pięciominutowe rundy było to troche za mało, przez co większość walk finałowych kończyła się własnie dyskwalifikacją jednej z drużyn. Ale i tak walki te były moim skromnym zdaniem bardzo ładne.
peace 4 all, DZIK
Napisano Ponad rok temu
Co to? czy mi sie wydaje czy białe pasy walczyły?
:roll:w zawodach PUT nie jest wymagany żaden stopień
Gizmo
Jakie zasady obowiązują na zawodach doublematch? Nie chdzi mi o numer ze zmianą zawodnika podczas walki, tylko mniej więcej czego nie wolno podczas samej walki?(haki? low kicki?) Czy dużo róznią się np od zasad ITF?
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
No i są zaskakujące zwroty akcji, kiedy np jeden z zawodników przyjmie nieco mocniejsze uderzenia i musi odpocząć dłuzej, wtedy na macie zostaje jeden człowiek przeciwko dwóm zmieniającym sie przeciwnikom itd.
A dla mnie właśnie dokonywanie zmian wtedy, kiedy przeciwna drużyna nie może tego dokonać, ma niewiele wspólnego z fair play. Choć przepisy na to zezwalają, my tego nie robimy. Jeśli w przeciwnej drużynie walczy jeden, u nas też jeden. Niedobrze mi się robi, jak widzę trenera, który z premedytacją "zajeżdża" jedynego pozostałego rywala wymieniając swoich, a niestety w Będzinie widziałem to parę razy. Niby wszystko OK, bo przepisy nie zabraniają, ale śmierdzi to dążeniem do wygranej za wszelką cenę.
Dla mnie również dwurundowe finały to poroniony pomysł. Na ME walki doublematch trwają zawsze jedną rundę, 4 lub 5 minut, nie ma też ostrzeżeń - za wyjście za matę po prostu przyznaje się punkt przeciwnej drużynie. 10 minutowe boje powodowały, że spora częśc finałów wyglądała jak walka o przetrwanie, a nie zawody sportowe.
Mimo to - pierwszy krok został zrobiony. Myślę, że kolejne MP będą jeszcze lepsze (bo te wszak dobre były...).
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Gizmo to się nazywa taktyka :wink:Niedobrze mi się robi, jak widzę trenera, który z premedytacją "zajeżdża" jedynego pozostałego rywala wymieniając swoich, a niestety w Będzinie widziałem to parę razy. Niby wszystko OK, bo przepisy nie zabraniają, ale śmierdzi to dążeniem do wygranej za wszelką cenę.
Napisano Ponad rok temu
W sumie każdy robi co chce, tylko odczucia potem pozostają rozmaite...
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
Takie sytuacje sie zdażają i jest dla mnie oczywistym, że np po nokaucie jednego z zawodników, drużyna przeciwna ma pełne prawo żeby wykorzystać wypracowaną przewage. Nie widze różnicy pomiędzy takim zachowaniem a np wykorzystywaniem przewagi zasięgu ramion lub masy ciała nad przeciwnikiem.
Piszesz Gizmo o "zajeżdżaniu" przeciwnika. Przecież mata to nie klatka, można zawsze poddać walke, nie jest dyshonorem uznanie przewagi przeciwnika i zrezygnowanie z dalszej walki.
Jestem absolutnym świeżakiem, stoczyłem puki co 2 walki na zwodach, ale takie jest moje zdanie wa tej materii.
pozdrawiam, dzik.
Napisano Ponad rok temu
Gizmo
Napisano Ponad rok temu
A coby nie było Off Topa, to widziałem jeszcze króciutką zajawke z Będzina na regionalnej Trójce.
Kto wie, może doczekamy sie kiedyś pełnej relacji z jakiegoś turnieju. Na pewno jest kilka imprez TKD w Polsce które są tego warte.
pozdrawiam, Dzik
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Qurde no niemoge ...
- Ponad rok temu
-
UŻYWANIE NÓG I RĄK W TKD
- Ponad rok temu
-
KRL?
- Ponad rok temu
-
Ile przerwy po I cup.
- Ponad rok temu
-
Kasa kasa kasa
- Ponad rok temu
-
Dr Zbigniew Bujak VI Dan - najlepszy trener w kraju?
- Ponad rok temu
-
kyorumse?
- Ponad rok temu
-
Seminarium - Kytu Dang 7 dan, 13.II. Świdnik
- Ponad rok temu
-
"WTF Taekwondo" (magazine)
- Ponad rok temu
-
nechrist pozbyl sie niebieskiego pasa