Qurde no niemoge ...
Napisano Ponad rok temu
"Z tego co sie nauczyłem na treningach (TKD) pierwsza moja reakcja to prawdopodobnie był by but np tora yop chagi na klate albo bandae na łeb, gdyz z pczatku te techniki wygladaja dosc niepozornie szczególnie yop, jakbys chciał uciekac;]!!(jesli trafisz to jest po walce). Tylko ze jak to nie wyjdzie to moze sie to kipesko skonczyc;/. Wiec czy nie lepiej np z łokcia?? "
Qrde no jak coś takiego czytam to mnie cos bierze . Powiedcie mi jaki trener uczy kolesia w walce na ulicy zaczynać walke od yop chagi lub jakiegos innego kopniecia . Sory panowie ale strasznie mnie to denerwuje, to przecierz w pewnym sensie ośmiesza tkd bo przecierz qrde w jakich sztukach walki uczą kopać kolesia na dzień dobry na ulicy.
Może niepotrzebnie sie produkuje ale qrde no niemoge .... .
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
w jakich sztukach walki uczą kopać kolesia na dzień dobry na ulicy.
KB
na moje front kick jest b dobrym rozpoczeciem walki,
zaraz pewnie bedziesz mowic ze chodzilo ci o buty po obrocie no ale nie napisales przeciez konkretnie
Napisano Ponad rok temu
A tak na poważniej, to jedyne ograniczenie to możliwość wykonania ruchu/techniki. Twierdzenie że nie należy rozpoczynać od tora yop akcji jest na tym samym poziomie co tw. że należy. Jakie to ma znaczenie w chwili kiedy nie masz problemów z wykonaniem techniki. Ja nie odpowiem co wykonam w takiej sytuacji bo nie wiem czy będzie to jedna osoba czy dwie, jak będzie do mnie ustawiony itp. itd. Jak bedziemy frontalnie ustawieni to za cholerę szybko yop i tora yop nie kopniesz, jak bedzie z boku i troche z tyłu to technicznie do wykonania. Zamiast tora yop wolę kopnąć dwit chagi, każdy używa technik inaczej. Reasumując- na tym poziomie ogólności dyskusja o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiej Nocy sensu nie ma.
P.S. Nie tylko w TKD są kopy na wjazd na ulicy.
Napisano Ponad rok temu
Takie jest moje zdanie ze w lecie to moze, ale jak koles sie odsłoni to dostajemy prawy prosty i idziemy spać więc zaczynanie walki na ulicy od kopania kolesia to wg. mnie gruba przesada. Mata, zawody - tak ale ulica nie.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
peace
Napisano Ponad rok temu
"ale jak koles sie odsłoni to dostajemy prawy prosty i idziemy spać" - a tego to nie rozumiem . . .
Jak na razie (pomijając to co napisał ciscokid_TKD) to ty masz problemy z pomysłem na wykorzystanie nogi w bucie, czyli koncepcja użycia ci siada. Ja większych problemów nie mam w tym temacie.
Pisz co chcesz, ale jako rocznik '70 nie spotkałem jeszcze ćwiczącego chuligana. wiem że są ale szybciej chyba w lotto trafię.
Napisano Ponad rok temu
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z tego co się ja uczyłem to liczy sie róznorodność, ale przedewszystkim na ulicę ręce a nogi jako element zaskoczenia.
Napisano Ponad rok temu
Więc dlaczego na wjazd nie wykorzystać elementu zaskoczenia :wink:Niechodzi mi o to żeby niekopać w walce.Czy ja coś takiego napisałem??
Z tego co się ja uczyłem to liczy sie róznorodność, ale przedewszystkim na ulicę ręce a nogi jako element zaskoczenia.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no sam pomysl
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Także różnie może być, ale jak są sprzyjające warunki, to czemu nie wykorzystać tak z rzadkej okazji?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
UŻYWANIE NÓG I RĄK W TKD
- Ponad rok temu
-
KRL?
- Ponad rok temu
-
Ile przerwy po I cup.
- Ponad rok temu
-
Kasa kasa kasa
- Ponad rok temu
-
Dr Zbigniew Bujak VI Dan - najlepszy trener w kraju?
- Ponad rok temu
-
kyorumse?
- Ponad rok temu
-
Seminarium - Kytu Dang 7 dan, 13.II. Świdnik
- Ponad rok temu
-
"WTF Taekwondo" (magazine)
- Ponad rok temu
-
nechrist pozbyl sie niebieskiego pasa