
Stal
Napisano Ponad rok temu
Słyszał ktoś o stali 50HS ?
Jeśli tak to co ?
Mam wątpliwości...
Fragment maila
"...będą rąbane knieje,drewno to polecałbym stal innego gatunku np.50HS - są również inne.Jest to stal bardziej odporna na przeciążenia. Ma jednak jedną wadę , jest to stal rdzewna i trzeba bardziej dbać o konserwację"
O jaką tak naprawdę stal chodzi ?
Z góry dzięki
Igor
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dzięki
Ale może coś więcej ? Bo nie mam pojęcia co to za stal i jak duża jest jej "udarność"
Dzięki za odpowiedź
Igor
Napisano Ponad rok temu

sklad:
0.45-0.55% C, 0.80-1.20%Si, 0.9-1.2% Cr + zanieczyszczenia
tak kilka slow ode mnie, nie recze ze to prawda

to stal sprezynowa, czyli bardzo odporna na uszkodzenia, nieduzo wegla, wiec nie artuje sie bardzo wysoko. czytalem ze przy wysokim hartowaniu robi sie krucha, wiec nie mozna tego robic -> HRC nieduzo powyzej 50, nie trzyma ostrza swietnie.
Napisano Ponad rok temu
co to za stal 3H13 (bom nigdzie na forumie nie trafił- szukajka coś nawala)
czy nadaje się ta stal na noże, jak się ją obrabia cieplnie itd
z góry dzięki za info
wasut
Napisano Ponad rok temu
pozdro
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
Jak się robi takie coś?
- Ponad rok temu
-
Masakra - knifemaking supplies u czechów.
- Ponad rok temu
-
Co mozna znalezc na zlomie...
- Ponad rok temu
-
Co to za cholerstwo?
- Ponad rok temu
-
Pivoty?
- Ponad rok temu
-
stary "custom"
- Ponad rok temu
-
Trawienie? Nie, nie o żołądku mowa...
- Ponad rok temu
-
Nowy nóż nie damst - sporo fotek.
- Ponad rok temu
-
jak zrobić ładną pochwę ze skóry
- Ponad rok temu
-
N690 hartowanie
- Ponad rok temu