Ja w sumie tez nie rozumiem... tak zle i tak niedobrze ;]Nie rozumiem, jak wreszcie ktoś podaje przykłady, że Capoeira to sztuka gdzie się faktycznie walczy trafia i dostaje, to się burzycie 8O
Knockout
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale chyba nikt nigdy nie kwestionowal tego, ze Capoeira to sztuka walki, gdzie tez sie trafia i dostaje ? :?
No jak to, przecież wszyscy oprócz ćwiczących Capoeira to kwestionują
A teraz W KOŃCU mają konkretne przykłady, ze jednak w Capoeira zadaje się prawdziwe ciosy i się dostaje.
Z pośród przeczytanych na tym forum postów to jeszcze nie znalazłem tak konkretnych przykładów jak tutaj.
A u was (Capoeirstas (niektórych) ) jakaś dziwna reakcja - prawie, że alergiczna na słowa, knockout, realna walka, a zaraz zaczynają się objawy alergii "kichanie i duszenie się":
"...co za debilny temat...",
''...moderator, zamknij temat..."
Jak sobie ćwiczysz Capoeira bo lubisz fikołki to sobie ćwicz.
Jak ćwiczysz bo lubisz muzykę i taniec to ćwicz.
Jak ćwiczysz bo lubisz grę lub kulturę brazylijską to ćwicz.
Ale nie blokuj i nie krytykuj kogoś za to, że ćwiczy Capoeirę bo lubi walkę 8O
Ktoś się chcę pochwalić jak stosuje Capoeirę, a tu zaraz inny chce mu 'zamknąć temat' - trochę to samolubne 8O
Napisano Ponad rok temu
Zacytuje jeszcze raz...
Chodzi mi tutaj o techniki czysto z capoeiry ktore sa w tej sw od wielu lat...
Nie brane sa pod uwage techniki typu lowkick lub highkick czy tam frontkick ... np martlelo
Bardziej piszcie o technikach kopanych np. parafuzo, armada, Meia Lua de Compasso, Martelo Rotado
Naprawde dużo rzadziej się zdarza wsadzenie komuś parafuso niż martelo czy frontkicka (ponteira albo bencao zawsze mylę). Jeśli o mnie chodzi to tylko to mi się nie spodobało...
Napisano Ponad rok temu
A mysle ze jesli chodzi o kopniecia ktore sa od wielu lat to wczesniej bylo martelo i bencao anizeli najbardziej chyba kojarzone z capoeira parafuso wiec tutaj przyznam przedmowcy racje
Napisano Ponad rok temu
czy sprzedajac martelo na twarz na ulicy bronię się za pomocą Capoeira?
dawno dawno temu Veneno znokałtował kolesia za pomocą Mortalo Chutado. Nie wiem, kto miał wiecej szczescia - Veneno, któremu się udało znokałtować, czy koleś, któremu udało się zostać znokałtowanym.
Bosz, bzdurny temat
Napisano Ponad rok temu
Jesli tak, to Veneno rzeczywiscie mial dużo szczescia, że nokautowany miał słabą głowę
Napisano Ponad rok temu
Dyskusje czy kopnięcie okrężne (roundhouse kick,dollyo,mawashi,martello) jest specyficzne/należy do jakiegoś konkretnego stylu to jak twierdzić, że cios z tzw. "liścia" też jest własnością jakiegoś stylu.
Przecież takie podstawowe kopnięcia, a w szczególności front kick to człowiek wykonuje pewnie już od prehistorycznych czasów kiedy nie znano sztuk walki - najprostsze kopnięcie jakie może być, wezmę jakiegoś bobasa co już umie mówić i zacznę się z nim bić, to pewnie odruchowo jakieś kopnięcie przednie będzie robił :)Tak samo okrężne.
Jedyne różnice jakie zauważam to szczegóły techniczne wykonania techniki, które wprowadził jakiś mistrz który znał już "fizykę ludzkiego ciała" i zaczął wymyślać jak to kopnąć żeby uzyskać maksimum siły,szybkości, ekonomiki z danego kopnięcia.
Np. w Taekwon-Do w kopnięciu okrężnym w momencie trafienia ciało powinno być ułożone w jednej lini - żeby po pierwsze jak najdalej oddalić swoją głowę od przeciwnika i nie narazić się na tfrafienie, a po drugie żeby maksymalnie wykorzystać do wygenerowania siły biodra.
Podczas gdy w Capoeira to kopnięcie wykonuje się bardzie w pozycji 'skulonej,zgarbionej' (?) (nie zagłębiałem się dlaczego - być może dla lepszego utrzymania równowagi).Chociaż w przypadku Capoeiry, to co grupa to innaczej, a nawet mówiąc trochę zgryźliwie - co lokalny trener prowadzący grupę to innaczej - a jeszcze zgryźliwiej - co poziom rozciągnięcia danego prowadzącego to innaczej
P.S. Wybaczcie zgryźliwości
Napisano Ponad rok temu
Byl dobry temat w ktorym, walka Capoeira byla opisana i przedstawiona...Byl to temat, o sparingu -pewie wszyscy pamietaja- ale on tez mimo swych zalozen i bardzo ciekawych postow poszedl, sie za przeproszeniem jebac, bo pare osob chcialo sie pomadrzyc... Tu tez nie wroze niczego innego... Niestety :?
Napisano Ponad rok temu
ale zdrugiej strony sa little diffrences i o to sie wszystko rozbija.
ale temat jest o skutecznosci i dalej uwazam ze bezsensu :roll: ;]
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
niestety na tym forum sa osoby nadpobudliwe wiec lepiej szykuj filmik z tego bo nikt Ci nie uwierzyhehehehe a ja na temat coś napisze... Widziałem knock out po trafieniu au sem mao de frente oraz po salto mortal ... Niestety obie techniki dostali ... widzowie przez przypadek :wink:
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak?od kiedy w au sem mao doklada sie rece? 8O 8OWierze ale nie nazwal bym tego au sem mao, bo tak wlasciwie to sie wykonuje na jednej rece.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dla mnie to brzmi jednoznacznie no ale moze jednak o cos innego chodzilo :wink: nie wnikajac zostawmy to juz tak i nie robmy OTWierze ale nie nazwal bym tego au sem mao, bo tak wlasciwie to sie wykonuje na jednej rece
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A co do techniki to napisalem ze nie nazwalbym tego au sem mao, prawda? Zreszta i tak niewiem jak ta technika sie nazywa ale skuteczna jest.
Napisano Ponad rok temu
to ja chyba nie wiem jak ona wygladaZreszta i tak niewiem jak ta technika sie nazywa ale skuteczna jest.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
PIERDOLY
- Ponad rok temu
-
Panathinaikos capoeira
- Ponad rok temu
-
Taniec czy sztuka walki?
- Ponad rok temu