jak sprawdzić czy nóż sie zachartował
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
no comment
ino zahartowal jak juz (a nie zachartowal).
jak sprawdzic? najprosciej popracowac. walnac punktakiem?
hmm... nie wiem w sumie.
Napisano Ponad rok temu
To się sprawdza kiedy masz jeszcze nożyk do wykończenia , bo rysy mogą zostać. Niestety ręczne chartowanie nie jest wyskalowane i twardość może wyjść :dupa: .
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
punktak
zaostrzyc i test mosiezny wyzej wspomniany
lub poprosty popracowac
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie odwołuje się tutaj do tego rysunku co kiedyś ktoś dał w magii.
Napisano Ponad rok temu
a ja myslalem ze to zalezy od skladu a nie od struktury??
Dobrze myślałeś - ale po hartowaniu może się tyćko odwęglić z wierzchu - ale nie wiem czy da się to skumać po kolorze iskier - zreszta kto jeździ szlifierką po nożu po hartowaniu - Jumbo pewnie sobie jaja robi.
Napisano Ponad rok temu
Chociaż może mi się wydawało.
Dupa jestem a nie metalurg. Idę się utopić.
Napisano Ponad rok temu
jakby sie uparł mozna se zrobić rysiki (zebrac się w 15 luda, pociąć jakiś pręcik z nc6 kazać hartować co 3 HRC, porobić se rysiki, bedzieta miec spokój do końca zycia za smieszne piniondze )
kurna pada wiele firm, mozna se kupić za smieszne twardościomierze (dla was zalecany rockwel skala C czyli HRC)
moze sobie pozwolic wtrącic
tzw próba prętowa (niby tyn kawał mosiądzu na ostrzu) to jest raczej próba ciągliwości jest
pozdro
Napisano Ponad rok temu
a przy okazji jak pęknie w tym miejscu tzn że jest wada hartownicza
:? gdzie ta latarka
Napisano Ponad rok temu
Confused gdzie ta latarka
????????? 8O to na latarke też sie twardość da sprawdzić?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a może wicie jak rozpoznać czy nóż sie zahartował po wierzchu czy w calości i jak zahartować żeby sie był po wierzchu a jak zeby w całości
Niektóre stale hartują się na skroś, a niektore tylko po wierzchu - myślę że melonmelon nam przybliży co i jak.
Napisano Ponad rok temu
Stale stopowe głębiej się hartują od węglowych tzn. PRZEDMIOT ZE STALI WĘGLOWEJ O GRUBOŚCI 20mm NIE BĘDZIE MIAŁ TAKIEJ SAMEJ TWARDOŚCI NA CAŁEJ GRUBOŚCI (W REDZENIU BĘDZIE NIŻSZA) A STALE STOPOWE O GRUBOŚCI 20mm NA CAŁEJ GRUBOŚCI BĘDĄ MIAŁY TAKĄ SAMĄ TWARDOŚĆ
Stal węglowa podeutektoidalna (oraz większość stali stopowych) mają tak dużą hartowność (czyli zdolność do uzyskania stałej twardości w głąb materiału), że uzyskanie w klindze o grubości 10mm ciągliwego rdzenia i twardej powierzchni (bez kombinowania i dziwnych zabiegów) jest niemożliwa.
stale narzędziowe nadeutektoidalne wyższej jakości (węglowe)(PŁYTKOHARTUJĄCE) są jedynymi stalami (wg autora tego tekstu) z którymi można kombinować z ciągliwym rdzeniem i twardą powierzchnią (symbole wg. PN: N7E, N8E, N9E, N10E, N11E) ALE stale mają być odpowiednio przygotowane do hartowania (struktura wyjściowa drobny sferoidyt TO BARDZO WAŻNE) warstwa zahartowana ma 2-5mm grubości,
stale stopowe (konstrukcyjne i narzędziowe)
w przypadku detali do 10mm grubości można przyjąć że hartują się na wskroś
http://www.forum-kul...showtopic=72036
panocki klingi nie mają więcej niż 8mm grubości, co nam daje 4mm na stronę (chłodzimy klingę z obu stron), poza cytowanym przez mnie wyżej sposobem (np. N9E) w przydomowej kuchni niemozliwe (noszę się z zamiarem zbudowania piecyka w ktorym mozna też nawęglać i tym sposobem się da)
pozdro
Napisano Ponad rok temu
(No chyba, nie?)
A do kolegi co pytal jak sprawdzic czy sie zahartowal:
1. Kup kątówkę.
2. Kup tarcze szlifierskie różnych firm:
- 1 szt. marki NoName
- 1 szt. marki Tesco
- 1 szt. marki Topex
- 1 szt. marki TOYA
- 1 szt. marki TOP-TOOLS
- 1 szt. marki "Zakład doskonalenia zawodowego w Kielcach"
- ... i kilka dobrych.
3. Zainstaluj pierwsza tarcze na kątówke, wlacz katowke i poraszpluj troche tym testowany kawalek stali, jak nie bierze, montuj druga i raszpluj, jak nie to trzecia itd. Jak zacznie brac "Zakład doskonalenia zawodowego" to nieźle.. masz jakies 45-47 hrc. Jak rysy zostawia juz TOP-TOOLS to słabo. O jakies 6 hrc mniej. Jesli bierze Topex, to twardosc zahartowanej stali oscyluje w okolicach twardości g..wna po solidnej grochówie i dwóch bigosach trzy razy odgrzewanych.
Napisano Ponad rok temu
moze mam poprostu szczescie
jakj by se poczyatac o szlifowaniu to sie dowei ze sciernice charakteryzyje wiele parametrow: ziarnistosc, twardosc, rodzaj scierniwa, rodzaj spoiwa, koncentracja scierniwa, struktura,
do tego trzeba dobrac odpowiednie warunki obrobki, tj predkosc skrawania posow, a to wszystko jeszcze zaleznie od obrabianego materialu
a sproboj se szlifowac stal austenityczna ktora wcale sie nie hartuje, ha?
ii co, niby miekk jak kupa a tarcza jej nie bierze...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Przeprosiny Siwego
- Ponad rok temu
-
Głownia z pióra resora???
- Ponad rok temu
-
La Griffe - jak wywiercić dziury
- Ponad rok temu
-
Moje maleństwo.
- Ponad rok temu
-
Tanie ostrzenie - polecam!
- Ponad rok temu
-
taki tam skinner
- Ponad rok temu
-
Pazurek czII i ostatnia
- Ponad rok temu
-
Wyczarowane z "nudy"
- Ponad rok temu
-
Taki tam cudaczek :)
- Ponad rok temu
-
Gdzie znaleźć
- Ponad rok temu