rakiety śnieżne
Napisano Ponad rok temu
Jest mały problem, do tej pory nie miałem jeszcze okazji bawić sie w survival zimą.
Będę wdzięczny za sugestie ws. zakupu rakiet ( gdzie jakie marki i na co zwrócić uwagę ) i wszelkie inne uwagi.
Napisano Ponad rok temu
Ja bym tak nie mogl, sorry za OT :roll:
Napisano Ponad rok temu
Co to za biechy jak nie ma sniegu po pas :roll:
Ja bym tak nie mogl, sorry za OT :roll:
Słucham radia i słyszę, że na południu ciagel sypie, a w Sudetach jest już 1.5 metra swieżego sniegu.
Ale dzięki , że w ogóle odpisałeś, nie mniej czekam nadal na podjecie tematu.
Napisano Ponad rok temu
A czemu nie kupisz sobie ski-tourów? Używane kosztuja tyle, ile rakiety w sklepie, a zabawa na nich jest EXTRA!!! poza tym jeśli jeździsz na nartach, będzie ci łatwo się na nich poruszać. Spokojnie można się na nich chodzić/jeździć w puchu.
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o rakiety sklepowe to nie mam żadnego doświadczenia. Nie używałem, nie kupowałem (to na co warto zwrócić uwagę przy zakupie, to to, żeby miały raczki od spodu, dają radę wtedy na zmarzniętym śniegu), ale interesowałem się jak je zrobic samemu w terenie. Mam parę adresów, jak chcesz to moge coś wkleić.
A czemu nie kupisz sobie ski-tourów? Używane kosztuja tyle, ile rakiety w sklepie, a zabawa na nich jest EXTRA!!! poza tym jeśli jeździsz na nartach, będzie ci łatwo się na nich poruszać. Spokojnie można się na nich chodzić/jeździć w puchu.
Fakt, zaczynam myślec o ski tourach ale nie mam do niech butów a to znowu jakies dodatkowe koszty, poza tym mialem przerwe w deskach jakies 6lat i o ski touringu niewiele wiem, jakos trudno mi sobie wyobrazić podchodzenie z nartami na nogach pod 300-400 m podejście i jakieś 100m przewyższenia. Ale może sie mylę, bedę wdzięczny za przyblizenie mi tematu ski touringu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli ma to byc wyjazd bardziej stacjonarny, z jedną, albo dwoma bazami wypadowymi, a na wycieczki zabierasz tylko lekki plecak, to to jak dla mnie ma sens (narty).A rakiety jak już napisałem, można zrobić samemu, będac na miejscu.
A wracając do skitourów to: musisz mieć jeszcze foki, bez nich podejście jest niemożliwe; do wiązań skitourowych można wpiąć buty z mocowaniem do raków automatów (więc może masz buty, tylko o tym nie wiesz :wink: )
Jesli się zdecydujesz, to służe namiarami a parę komisów.
A teraz rakiety:
"Głęboki śnieg, a szczególnie gruba warstwa świeżego śniegu, bardzo utrudnia a nieraz uniemożliwia poruszanie się w terenie. Jeśli nie mamy nart, pozostają nam rakiety śnieżne, chociaż uciążliwe dla począt-kującego, ale możemy je wykonać sami. Takie rakiety przy odrobinie talentu wykonamy w kształcie ramki z dwóch gałązek grubości 2 do 2,5 cm i długości 140 -150 cm. Przedni koniec rakiet zaparzamy w gorącej wodzie i zaginamy do góry, a ramki przeplatamy sznurkiem, linką spadochronową, cienkimi, giętkimi gałązkami. Szerokość rakiet w części środkowej nie powinna wynosić mniej jak 30 cm. W miejscu, gdzie kończy się pierwsza z trzech części rakiety, z czterech poprzecznych i dwóch podłużnych patyków robimy oparcie dla stopy według wymiarów obuwia. Mocujemy buty tak, aby podczas marszu pięta mogła swobodnie unosić się do góry, jak to zostało przedstawione na rysunku."
Prawda, że wyglądają zachęcająco :wink: ?
I jeszcze trzeba użyć jakiegoś ostrza :twisted:
A dokąd sie wybierasz dokładnie?
Napisano Ponad rok temu
Co do butów to niestety nie mam papci do raków, do tej pory preferowałem wiosne , lato po póżna jesień i to jak czas pozwalał rosyjska tajgę ( więc papcie do raków nie były mi potrzebne).
Szczerze mówiąc mam mętki, na deskach jakoś sobie radzilem ale nie jeżdziłem nigdy jak Tomba, tym bardziej jak słusznie zauważyleś, że swieży śnieg to coś zupelnie innego jak przetaryt szlak.
Spróbuję sie rozejrzeć za komisem z deskami do ski turu w Bydgoszczy ,czasu zostało mi jak na lekarstwo.
Gdzie jadę? dokładnie to sam jeszcze nie wiem może okolice Roztok Górnych może gdzieś w Magórski Park.
Napisano Ponad rok temu
A oto garść linków na temat 8)
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
A jak podasz mi mejla do podeślę ci cennik z komisu w Zakopanem, bo coś mi się wydaje, ze u siebie to nic sensownego nie znajdziesz. Mało to popularny sport u nas i sprzętu mało, dostępny raczej w górskich terenach.
No i z takiego sprzętu, który mógłby ci się przydać, a nie wiem czy masz, to kijki. W głębokim śniegu niezbędne.
Napisano Ponad rok temu
z góry dzięki za cennik komisu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
polskie kamizelki taktyczne
- Ponad rok temu
-
Wiatrowki
- Ponad rok temu
-
kamizelka na CO2
- Ponad rok temu
-
Baton ASP
- Ponad rok temu
-
Polar z windstopperem
- Ponad rok temu
-
Pytanie o bojówki
- Ponad rok temu
-
Pasy taktyczne
- Ponad rok temu
-
Prawdziwe Tactical gear :>
- Ponad rok temu
-
Lornetka
- Ponad rok temu
-
Surefire KL1 gen 2 - gdzie w US do kupienia od ręki ????
- Ponad rok temu