Witam & niepokojacy objaw w Stormie II
Napisano Ponad rok temu
Niedawno stalem sie bardzo szczesliwym posiadaczem Kershawa Storm II. Pare dni temu zauwazylem cos co mnie niepokoi - mianowicie przy otwieraniu i zamykaniu slychac niemily dzwiek. To metal trze o metal. Po krotkich ogledzinach zlokalizowalem to miejsce. Ostrze trze od wewnatrz o lewa czesc rekojesci. Zaznaczam, ze nie mam pojecia, czemu tak sie stalo, to znaczy nie robilem nim wczesniej nic, co by go moglo doprowadzic do takiego stanu. Poprostu ktoregos razu wyjalem go z kieszeni, otworzylem i uslyszalem owy zgrzyt. Na ostrzu w kilku miejcach widac delikatne ryski od tego obcierania.
No i pytanie: czy juz cos popsulem? :-) W blizej niewyjasnionych okolicznosciach pogialem cos do tego stopnia, ze juz sie nie da naprawic? A moze mam za to winic moja dziewczyne, ktora siedziala mi na kolanach gdy noz byl w kieszeni? ;-)
Mam kilka fotek dla lepszego zobrazowania sytuacji. Wybaczcie ich jakosc, ale raz: nie ida na zadna wystawe, dwa: chcialem jak najszybciej napisac, bo martwie sie o mojego Storma... ;-)
Tu wyraznie widac, ze gdy noz jest zamkniety ostrze jest zdecydowanie blizej lewej czesci rekojesci:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Hmm, jakby to opisac... Ociera na wysokosci tego wybrzuszenia w rekojesci na ktorym odczas nomrlanego chwytu znajduja sie palce: srodkowy i serdeczny.
Dzieki wielkie za odpowiedzi, pozdrawiam
Kajk
Napisano Ponad rok temu
albo poluzowala sie srubka/os
albo noz jest ..skrzywiony
pierwsze latwo naprawic, drugie...
Napisano Ponad rok temu
Kapnij kropelke jakiegos lubrykanta (najlepiej militec) na os i w jej okolice.
Bo na moj gust to dziwiek jest wydawany przez kulke w blokadzie ktora odpowiada za utrzymywanie otrza w pozycji zamknietej.
Pewnie skonczylo sie smarowanie i stalowa kulka lozyskowa trze po ostrzu.
A skrzywienie mozesz sprobowac zlikwidowac przez regulacje sruba osi glownej, chocaz patrzac na te fotki widze ze nie ma sie czym przejmowac - takie skrzywienie to jest pikuś. W wielu drozszych nozach sie to zdarza. Po prostu framlock mocno dociska i wywoluje skret zamknietego ostrza na osi
Napisano Ponad rok temu
A srubka zaraz sprobuje sie pobawic :-)
I jeszcze jedno pytanie: gdzie kupic male torxy do rozkrecenia calego noza? Jednego mam w domu, ale on do tarcz hamulcowych, wiec wiekszy :-)
Na allegro sa takie komplety. Nadadza sie?
Napisano Ponad rok temu
I jeszcze jedno pytanie: gdzie kupic male torxy do rozkrecenia calego noza? Jednego mam w domu, ale on do tarcz hamulcowych, wiec wiekszy
W praktikerze dostaniesz dobrej jakosci ale i drogie (np. stanley) 10-30zl. za sztuke, benchmade sprzedaje maly set-tool z kluczami torx, ale z tego co slyszalem, nie sa one najwyzszej jakosci.
Napisano Ponad rok temu
Ach! przepraszam! Tobie chodzi o klucze, a ja mówiłem o śróbkach:)
Napisano Ponad rok temu
Musze sie teraz udac jeszcze po jakis stosowne mazidlo zeby nasmarowac gada :-) Mam nadzieje, ze nie nazwiecie mnie heretykiem, ale moze nadalby sie jakis smar do lancuchow rowerowych...? ;-)
Dzieki wielkie za pomoc!
Pozdrawiam,
Kajk
Napisano Ponad rok temu
Podaruj sobie natomiast zestawiki z Geanta , taniocha ale żaden nie był na tyle wykończony by gdziekolwiek pasować .
Edit
Spróbuj smaru do golarek lub strzyżarek , u mnie działa.
Napisano Ponad rok temu
bez smaru - skrecony na tip top elegancko
i zadnych takich akcji - typu niesymetryczne prowadzenie ostrza
- sugeruje rozlozyc zlozyc i skrecic - sprawdzic wtedy
ja zaczynam (nie wiem czy to dobrze ale skutecznie napewno) zawsze skladac noze i skrecac od osi glownej - lekko - potem reszta konstrukcji - czyli okladziny i na koncu dokrecam os glowna - zawsze jest ok w m-18 vaporze II i stormie - nawet w kerambicie Mtech'a
chyba ze go zgiales gdzies .....ale to wymaga zdolnosci ....
Napisano Ponad rok temu
Chcialem niedawno kupic, kolega-dealer mi odradzil.benchmade sprzedaje maly set-tool z kluczami torx, ale z tego co slyszalem, nie sa one najwyzszej jakosci.
Problem jest ponoc taki, jak i z polo, czy bejsbolowkami - robi to firma XYZ Ltd. & Co., BM daje swoje logo. Nie warto.
Napisano Ponad rok temu
ja kupilem na tamce - sklep z elektro narzedziami - format standartowy - literka L mieszczacy sie do pudelka od zapalek - 4 pln
a swoja droga magiczna kulka ze srubokretami - ze SWIATA NOZY - ta zolta taka - jest swietna ale torxy w niej - niech chuj je strzeli ......to delikatnie mowiac nieprawda co jest w jej opisie wrzuconym przez SN ze torxy pasuja do wiekszosci markowych nozy .......ten torx mi zniszczyl prawie sruby w 2 markowych nozach.......
te z tamki sa naprawde dobre twarde i dobrze wykonczone ....nie wiem jakiej firmy.....do smarowania to albo militec albo zwykla oliwa maszynowa - tylko KROPLE - jedna !!! max ......
Napisano Ponad rok temu
rozkręć, nasmaruj, skręć
ja torxy kupiłem w narzędziowym
nawet nei klucze a same końcówki do wymiany - podczepiam do multitoola i wszystkie pięknei pasuje i działa
płaciłem coś koło 2 pln za torxa
oczywiście końcówki, a śrubokręt na końcówki takie czy toola to każdy gdzieś znajdzie.
dokręcam nimi mocno, odkręcam
czyszcze często i są idealnie wykończone.
mi wystarczyło do noża 2 - czyli koszt 4 pln
Napisano Ponad rok temu
Musze sie teraz udac jeszcze po jakis stosowne mazidlo zeby nasmarowac gada :-) Mam nadzieje, ze nie nazwiecie mnie heretykiem, ale moze nadalby sie jakis smar do lancuchow rowerowych...? ;-)
Dobre oleje do łańcuchów rowerowych, np. Teflon-Plus albo Cross Country (firmy Finish Line) powinny się nadać.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co byście zrobili na moim miejscu?
- Ponad rok temu
-
kestrel czy sark ?
- Ponad rok temu
-
Nóż CIA
- Ponad rok temu