Prawdziwe Tactical gear :>
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Paaaaanieee, daj pan spokoj
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na pasie mam radio pouch, pokrowiec na maske p-gaz, smycz do pistoletu, kabure udowa, czasem panel udowy(teraz juz niepotzrebny), ladownica do M16 na rozny drobny spzret, podpieta tasma izolacyjna, kajdanki typu flexi-cuffs oraz zatyczki do uszu.
Napisano Ponad rok temu
taaa...brakuje tylko prezerwatyw :wink:Gilotyna, tam w srodku mam 12 magazynkow do M16/M4 kal. 5,56mm, 12 brenek 12,7mm, dwa magazynki 9mm, z tylu mam medical pouch gdzie nosze drobne medykamenty i inne pierdoly.
Na pasie mam radio pouch, pokrowiec na maske p-gaz, smycz do pistoletu, kabure udowa, czasem panel udowy(teraz juz niepotzrebny), ladownica do M16 na rozny drobny spzret, podpieta tasma izolacyjna, kajdanki typu flexi-cuffs oraz zatyczki do uszu.
Nosisz to na codzień, czy tylko na te zloty czy inne zabawy militarne
PZDR,
Smoku
Napisano Ponad rok temu
... 12 brenek 12,7mm ...
O ile mnie pamięć nie myli to breneki mogą być kalibru 12 (kaliber wagomiarowy a średnica lufy ok. 18.5 mm) a nie .5 cala. I stosuje się je w broni gładkolufowej.
Jeśli się mylę to mnie oświeć jakimś linkiem.
Napisano Ponad rok temu
a jak pisalem to cos mnie tak jakos gryzlo z tym 0,7mm
masz racje oczywiscie
Tak, do gladkolufowej, Remington M870SV
Smoku, na wojn e rzecz jasna hehehe
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ratunkowa, ale nie do pływania, tylko tzw. "survivalowa".Poszukuję kamizelki ratunkowej dla pilotów - model na siatce coś w ten deseń jak w Wietnamie.
Oglądałeś BAT 21??? Gene Hackman takówą miał na sobie.
Napisano Ponad rok temu
i jakies pierdoly kiedys byly jak latarka swistek i bateryjka na slona wode
uzywam ich na wodzie czasem zamiast ciezkich TELEWIZOROW styropianowych - nie taktyczna - ratunkowa
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
System przenoszenia amunicji z przodu na piersi pochodzi z lat 50-wprowadzili je chinczycy-pózniej przejeli wietnamczycy. a Póżniej to jakoś poszlo. Z wietnamczykami działali SOG a oni z regóły ubierali sie tak samo jak ich koledzy z armi sojuszniczej (aby mniej sie odznaczać-przynajmniej na początku konfliktu wietnamskiego).
Bardzo przypadł amerykanom ten sprzęt do gustu-oprócz normalnego oporządzenia mozna bylo zabrac jescze do chesta (tak popularnie nazywa sie oporządzenie napiersne-czest-rig.) kilka magazynków i granaty.
Nie wspominając faktu że to dodatkowa ochrona korpusu.
Używali amerykanie(ale tylko oddziały specialne) w czasie wojny wietnamskiej i jakos pózniej to umarlo.
nie wspominam małych bananowych państewek gdzie było i jest to nadal uzywane.
dopiero na początku lat 80 angielska formacja SBS poszukiwała wzoru oporządzenia które nadawało by sie do użycia w kajakach. Ich wersja dodatkowo posiadała mozliwośc ewakuacji z kajaka za pomoca taśm i karabinka. mozna bylo także zjeżdząć w takim czescie na linach.
Podchwyciły to firmy komercyjne (ARKTIS, WEB TEX, WYWERN)
i wypuściły swoje wersje.
tak rozwineło się oporządzenia napiersne. dodatkowa zaleta to fakt zę wszystkie magazynki mamy dostępne bardzo szybko i możemy nosic plecak bo żadna częsc sprzęt nie znajduje sie z tyłu.
Podchwycili to zpowrotem amerykanie i zaczeli znów korzystac z zakupionych prywatnie modeli brytyskich. I znów firmy komercyjne to
podchwyciły-ale tym razem to ameryka wiec wybór jest przeogromny-praktycznie każda firma szyjąca sprzet taktyczny ma w swojej ofercie czest rigi.
Nawet jest wersja oficjalnie zamówiona przez USA: RACK wersja modularna dla Rangersów-tu znów była lekko inna historia. Rangersi poszukiwali jakiegos oporządzenia do walkiw mieście-standartowe ALICE nie sprawdzal sie zbyt dobrze. Szukano czegoś w miarę uniwersalnego i prostego-tak powstał RACK. to prosty czest z dopinanymi keszeniami na system MOLLE. Tylko w takim oporzadzeni mozna zmieścic sie czasem w wąskich przejsciach podczas walki w mieście i CQB. Firma BHI szybko zauważyła popularnośc tego modelu i wprowadziła ulepszony i poprawiony swój model-STRIKE.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Lornetka
- Ponad rok temu
-
Surefire KL1 gen 2 - gdzie w US do kupienia od ręki ????
- Ponad rok temu
-
TAD Dog Tags
- Ponad rok temu
-
E1e + old skool KL1
- Ponad rok temu
-
Gadżet dla latarkoholików i fotografów
- Ponad rok temu
-
Tool Logic Tool Lite