Ale bezsens wymyslilem...
Napisano Ponad rok temu
tak na szybko, ideowy rysunek tylko
Bylby to hardcore - tanto w wersji ultra light :roll:
A ostrze moze lepiej wiercone niz w kratownice... w kazdym razie zeby tylko taka 'ramka' zostala :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
ps. no i nie-folder mialby to byc.
Napisano Ponad rok temu
Jedyny znany mi przykład udanego skeletonized tanto to Entrek SRT. Ten z rysunku bardziej kojarzy mi się z "jezusmariaoszalałem" skeleton neck tanto z gwizdkiem na Allegro. Przekombinowany (no offence ).
pozdrawiam
wysz
Napisano Ponad rok temu
... poza tym na pewno juz ktos to zrobil, prawda?
tak na szybko, ideowy rysunek tylko
Bylby to hardcore - tanto w wersji ultra light :roll:
A ostrze moze lepiej wiercone niz w kratownice... w kazdym razie zeby tylko taka 'ramka' zostala :wink:
ale kilka problemów widze
jeżeli wykonasz ażur przed hartowaniem, to trza wybrać taką stal co się w powietrzu zahartuje (o specjalnym oprzyrządowaniu nie wspomnę potrzebnym do wkładania do pieca i wyciągania z pieca, tudzież brak karbów - te ostre rogi wewnątrz proszę zakończyć promieniami)
mozna też wycinać drutem detal już zahartowany, ale wtedy polecam przynajmniej kilka sztuk wykonać, coby było taniej, jednak całkowita grubość ich nie moze być standartowo większa niż jakieś 180 mm (tak se strzeliłem, starsze maszyny miały taki rozstaw, ogólnie trza się zapytać w firmie co tnie drutem), ponadto proszę połączyć detale na stałe w pakiet
aha wszędzie tam gdzie ma być dziura drutem robiona trza otwór wykonać by go przewlec
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
poza samą frajda zrobienia jakiegokolwiek noza (!), to pracy taki projekt wymaga baaardzo duzo (oczywiscie mowie o pracy rak - a nie CNC), a poza estetyka, to zastosowanie praktyczne jest raczej znikome
Napisano Ponad rok temu
W tego typu zabawach najdalej chyba poszlo Spyderco...
S&W próbuje przebić ;-)
Mam tą zabaweczkę, całkiem sympatyczna, bardzo lekka - nie jest to heavy duty, ale ma kilka bardzo ciekawych cech.
Jak mnie natchnie to może coś o niej napiszę, a ktoś to opublikuje 8)
Problem z fotami :?
Napisano Ponad rok temu
Maly nozyk itak jest lekki, a duzy nie moze miec dziur bo bedzie slaby jak maly
Napisano Ponad rok temu
Możemy natomiast podejrzewać, iż doskonale poradzi sobie z przebijaniem tkanki miękkiej, jak np. ogórki, pomidory, luzem wiszący papier toaletowy ;-)
Czy to wyjaśnia cel istnienia małego, lekkiego ostrza?
Napisano Ponad rok temu
Mysle ze robiac komus bilans 20latka i ogladajac stan kiszek, ciezko bedzie dostrzec roznice jakichs 20-30 gram
Napisano Ponad rok temu
Gwizdek fajny?
Stary - dobry gwizdek przy nożu to podstawa - jak nie zadźgasz to może chociaż ogłuszysz
Generalnie pochwa jest... nieprzemyślana ;-)
Ale nożyk, mimo kilku detali - całkiem miły, zwłaszcza za te pieniążki.
Napisano Ponad rok temu
Gestosc stali to ok 7, 8g / cm^3.
Mysle ze robiac komus bilans 20latka i ogladajac stan kiszek, ciezko bedzie dostrzec roznice jakichs 20-30 gram
Miałem na myśli samo manewrowanie, nie "akt", czy też "sedno" sprawy ;-)
Możemy się zgodzić, że jest w tym troche napuszonej stylizacji, ale i tak kilka patentów jako takich mi osobiście się po prostu podoba.
Choćby zakończenie klingi/rękojeści - to wgłebienie pozwala dość wygodnie oprzeć mały palec stabilizując nóż w dłoni przy pchnięciu. Biorąc pod uwagę jego rozmiary (małe) i moją dłoń (dość dużą) to ma znaczenie.
A poza tym to prezent od serdecznego kolegi i tym samym nóż jest "mucha-nie-siada" :-)
EOT.
Wracajmy do projektu, który wątek rozpoczął ;-)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ostatnio mnie pojechali, wiec kilka zmian:
- Ponad rok temu
-
g slcc
- Ponad rok temu
-
Pytanie..
- Ponad rok temu