poczatek
Napisano Ponad rok temu
chcialbym zadac kilka pytan na ktore nie znalazlem odpowiedzi na forum...
1. jak wyglada trening iai-do ?
2. czy sa jakies ograniczenia wiekowe?, wszedzie widze tylko odoby starsze odemnie,
ja mam 14 lat ;]
jak na razie to by bylo na tyle, thx z gory za odpowiedz
pozdro
Napisano Ponad rok temu
najbardziej ogólnie rzecz biorąc polega na ćwiczeniu w pojedynkę kata (formalnych układów) z mieczem, każde kata odpowiada jakiemuś możliwemu zdarzeniu - tzn. każde kata ma swoja interpretację
dużą część przywiązuje się do nauki prawidłowego cięcia (w późniejszym okresie dochodzi test cięcia - tameshigiri)
do tego (w zależności od nauczyciela) można praktykować w parach - tzw. (u nas) tachi-uchi no kurai
2. czy sa jakies ograniczenia wiekowe?, wszedzie widze tylko odoby starsze odemnie, ja mam 14 lat ;]
hmmm
u nas są - 16 lat, myslę że daltego że jest to praktyka z bronią którą można sobie i innym coś uszkodzić znacznie łatwiej niz przy treningu walk wręcz, chodzi by mieć rozgarniętych uczniów 8) :wink:
pozdrowka
Napisano Ponad rok temu
Acha, jeszcze jedno, trening iaido jest bardzo techniczny, miliony szczegolow i na poczatku boli glowa No ale potem!!!!!.............potem, czujesz sie jak pan zycia i smierci :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlaczego dyskusyjny? Sile nog i stabilnosc bioder zwiekszaszNo i warto jeszcze wspomnieć że wiekszość kata jest wykonywanych w siadzie japonskim (czego sens jest dla mnie jest bardzo dyskusyjny)
Napisano Ponad rok temu
No i warto jeszcze wspomnieć że wiekszość kata jest wykonywanych w siadzie japonskim (czego sens jest dla mnie jest bardzo dyskusyjny)
nie ma co dyskutować nad sensem ćwiczenia sztuki walki której już raczej nie użyjesz... kiedyś się widocznie dużo siedziało 8) :wink: to i dużo form na siedzącego ćwiczyli
z tym tameshigiri w iaido to powiedziałbym ze w większości szkół to na bardzo póżnym poziomie (stopnie mistrzowskie) zaczyna sie je ćwiczyc jeśli wogóle
eee tam
jam niezwykle początkujący jest a w sobote będziem ciachać maty
a co do mistrzowskich stopni to sam wiesz ze takiego dana w iaido jak sie kto uprze to mozna i w pół roku śmignąć...
Napisano Ponad rok temu
2. czy sa jakies ograniczenia wiekowe?, wszedzie widze tylko odoby starsze odemnie,
ja mam 14 lat ;]
Ad 1. ciekawie :-)
Ad 2. Są ograniczenie wiekowe, trzeba ukończyć wystarczająco duzo lat, aby cię to bawiło, abyś umiał wysiedzieć w miejscu ileś tam czasu, no i abys potraifił skupić sie na tym co robisz. Do tego jednak nie wszyscy dorastają. :-)
Napisano Ponad rok temu
dzienki wszytkim za odpowiedzi ;]
juz mam jakis ogolny poglad na to
ps. wusiedziec w miejscu raczej potrafie , do tychczas kunq - fu trenowalem ale kumpel mnie na iaido namawia ;]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ad 2. Są ograniczenie wiekowe, trzeba ukończyć wystarczająco duzo lat, aby cię to bawiło, abyś umiał wysiedzieć w miejscu ileś tam czasu, no i abys potraifił skupić sie na tym co robisz. Do tego jednak nie wszyscy dorastają. :-)
He, he ja nie dorosłem. Mam dużo lat, ale nie bawiło mnie to niestety wystarczająco, by inne rzeczy porzucić, a szlachetnej sztuki układania członków w ściśle określonem miejscu i poruszania nimi w ściśle określonym porządku się uczyć
Napisano Ponad rok temu
Ja nie doroslem dlatego wybralem sport w ktorym sie troszczek trzeba ruszac
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie zapominaj ze odkladalo sie DLUGI miecz. Wakizashi oraz tanto zawsze miales przy sobie.Napisałem ze ćwiczenie w siadzie jest dyskusyjne bo w dawnej Japonii gdy wchodziło sie do pomieszczenia to odkładało sie miecz, a podczas bitwy raczej nikt nie siedział. Wiec sytuacji w których sie siedziało z mieczem i ktoś nas atakował (zazwyczaj też siedząc) było bardzo mało.
Poza tym, cwiczenie iaido rozwinelo sie w okresie kiedy shogunat Tokugawy zakazal wojen. Wiec trzeba bylo trening przystosowac do innych realiow. Samuraje stali sie aczej administratorami wlosci, a nie wojownikami. Wiekszosc czasu spedzali w pomieszczeniach zamknietych a nie na polu bitwy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
pytania nowicjusza - stal i średniowieczne tabu
- Ponad rok temu
-
Gdzie moge nauczyc sie poslugiwania mieczem
- Ponad rok temu
-
Kenjutsu i Boken
- Ponad rok temu
-
Maty do ciecia mieczem.
- Ponad rok temu
-
Finały Mistrzostw Polski w Kendo w Warszawie.
- Ponad rok temu
-
Ile wytrzyma katana... film:)
- Ponad rok temu
-
Różnice miedzy ...
- Ponad rok temu
-
Potrzebna opinia
- Ponad rok temu
-
Miecze ? dajcie ceny! Zobacz i doradz