poczatek
Napisano Ponad rok temu
chcialbym zadac kilka pytan na ktore nie znalazlem odpowiedzi na forum...
1. jak wyglada trening iai-do ?
2. czy sa jakies ograniczenia wiekowe?, wszedzie widze tylko odoby starsze odemnie,
ja mam 14 lat ;]
jak na razie to by bylo na tyle, thx z gory za odpowiedz
pozdro
Napisano Ponad rok temu
budo_ivim napisał
najbardziej ogólnie rzecz biorąc polega na ćwiczeniu w pojedynkę kata (formalnych układów) z mieczem, każde kata odpowiada jakiemuś możliwemu zdarzeniu - tzn. każde kata ma swoja interpretację
dużą część przywiązuje się do nauki prawidłowego cięcia (w późniejszym okresie dochodzi test cięcia - tameshigiri)
do tego (w zależności od nauczyciela) można praktykować w parach - tzw. (u nas) tachi-uchi no kurai
Cytat
2. czy sa jakies ograniczenia wiekowe?, wszedzie widze tylko odoby starsze odemnie, ja mam 14 lat ;]
hmmm
u nas są - 16 lat, myslę że daltego że jest to praktyka z bronią którą można sobie i innym coś uszkodzić znacznie łatwiej niz przy treningu walk wręcz, chodzi by mieć rozgarniętych uczniów 8) :wink:
pozdrowka
Napisano Ponad rok temu

Acha, jeszcze jedno, trening iaido jest bardzo techniczny, miliony szczegolow i na poczatku boli glowa

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_Kuma napisał
Dlaczego dyskusyjny? Sile nog i stabilnosc bioder zwiekszaszNo i warto jeszcze wspomnieć że wiekszość kata jest wykonywanych w siadzie japonskim (czego sens jest dla mnie jest bardzo dyskusyjny)

Napisano Ponad rok temu
budo_Kuma napisał
No i warto jeszcze wspomnieć że wiekszość kata jest wykonywanych w siadzie japonskim (czego sens jest dla mnie jest bardzo dyskusyjny)
nie ma co dyskutować nad sensem ćwiczenia sztuki walki której już raczej nie użyjesz... kiedyś się widocznie dużo siedziało 8) :wink: to i dużo form na siedzącego ćwiczyli

budo_Kuma napisał
z tym tameshigiri w iaido to powiedziałbym ze w większości szkół to na bardzo póżnym poziomie (stopnie mistrzowskie) zaczyna sie je ćwiczyc jeśli wogóle
eee tam
jam niezwykle początkujący jest a w sobote będziem ciachać maty

a co do mistrzowskich stopni to sam wiesz ze takiego dana w iaido jak sie kto uprze to mozna i w pół roku śmignąć...
Napisano Ponad rok temu
budo_ivim napisał
2. czy sa jakies ograniczenia wiekowe?, wszedzie widze tylko odoby starsze odemnie,
ja mam 14 lat ;]
Ad 1. ciekawie :-)
Ad 2. Są ograniczenie wiekowe, trzeba ukończyć wystarczająco duzo lat, aby cię to bawiło, abyś umiał wysiedzieć w miejscu ileś tam czasu, no i abys potraifił skupić sie na tym co robisz. Do tego jednak nie wszyscy dorastają. :-)
Napisano Ponad rok temu
dzienki wszytkim za odpowiedzi ;]
juz mam jakis ogolny poglad na to

ps. wusiedziec w miejscu raczej potrafie

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_marcin954 napisał
Ad 2. Są ograniczenie wiekowe, trzeba ukończyć wystarczająco duzo lat, aby cię to bawiło, abyś umiał wysiedzieć w miejscu ileś tam czasu, no i abys potraifił skupić sie na tym co robisz. Do tego jednak nie wszyscy dorastają. :-)
He, he ja nie dorosłem. Mam dużo lat, ale nie bawiło mnie to niestety wystarczająco, by inne rzeczy porzucić, a szlachetnej sztuki układania członków w ściśle określonem miejscu i poruszania nimi w ściśle określonym porządku się uczyć

Napisano Ponad rok temu
budo_marcin954 napisał
Ja nie doroslem dlatego wybralem sport w ktorym sie troszczek trzeba ruszac

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
budo_Kuma napisał
Nie zapominaj ze odkladalo sie DLUGI miecz. Wakizashi oraz tanto zawsze miales przy sobie.Napisałem ze ćwiczenie w siadzie jest dyskusyjne bo w dawnej Japonii gdy wchodziło sie do pomieszczenia to odkładało sie miecz, a podczas bitwy raczej nikt nie siedział. Wiec sytuacji w których sie siedziało z mieczem i ktoś nas atakował (zazwyczaj też siedząc) było bardzo mało.
Poza tym, cwiczenie iaido rozwinelo sie w okresie kiedy shogunat Tokugawy zakazal wojen. Wiec trzeba bylo trening przystosowac do innych realiow. Samuraje stali sie aczej administratorami wlosci, a nie wojownikami. Wiekszosc czasu spedzali w pomieszczeniach zamknietych a nie na polu bitwy.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
FaceBook
10 następnych tematów
-
pytania nowicjusza - stal i średniowieczne tabu
- Ponad rok temu
-
Gdzie moge nauczyc sie poslugiwania mieczem
- Ponad rok temu
-
Kenjutsu i Boken
- Ponad rok temu
-
Maty do ciecia mieczem.
- Ponad rok temu
-
Finały Mistrzostw Polski w Kendo w Warszawie.
- Ponad rok temu
-
Ile wytrzyma katana... film:)
- Ponad rok temu
-
Różnice miedzy ...
- Ponad rok temu
-
Potrzebna opinia
- Ponad rok temu
-
Miecze ? dajcie ceny! Zobacz i doradz