BM710 i nowy user :)
Napisano Ponad rok temu
sledze sobie to forum od pewnego czasu a jako ze wczoraj w koncu dorwalem swoją pierwszą porządną kosę to postanowilem sie ujawnić(czyt. pochwalic ).
Panie i Panowie, oto Benchmade 710 w wersji z 154CM Satin
Zastanawialem sie mocno pomiedzy nim a aresem ale gdy wybralem sie ze szwagrem na zlot w wawie i obmacałem 710 wachania zniknęły, poza tym czerniona głownia aresa to nie dla mnie(dlatego tez wersja z 154cm)
Parę fotek(mam nadzieje ze jak cos spieprze moderator dopomoze )
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
na ostatniej fotce takie male porownanie wielkosci z popularnymi fixed edc
Co do samego noża- hmm na razie jedyną wadę jaka udało mi się znaleźć to to że kiepsko radzi sobie z miękkim żółtym serem a tak poza tym to jestem nim zachwycony(kciuk mniej, mocno ten kołek kaleczy przy dynamicznym otwieraniu), leży świetnie, tnie świetnie, zreszta o 710 już wiele osób pisało, a ja napisze jeszcze pewnie jak poużywam go dłużej niz raptem 24 godziny
Aha, i w zwiazku z tym ze w paczuszce z newgraham byl rowniez tri-angle dla szwagra to mam 2 pytanka:
1) pod jakim kątem należy ostrzyc 710?
2) pod jakim kątem należy ostrzyc point guard'a?
reszte pytan a propos tri-angla zada pewnie szwagier
no to by bylo na tyle jak na razie, Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Co do pytania:
1) pod jakim kątem należy ostrzyc 710?
Z tego co wiem, Benchmade'y fabrycznie ostrzone sa pod katem 20, wiec na 40 powinno pojsc ostrzenie az milo.
Napisano Ponad rok temu
Witam wszystkich zebranych ......Co do samego noża- hmm na razie jedyną wadę jaka udało mi się znaleźć to to że kiepsko radzi sobie z miękkim żółtym serem ...
Pozdrawiam
Witam serdecznie !
Co do żółtego sera... serrated ,psze Pana ...serrated... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ale wole moj czarny egzemplarz.
W przypadku nozy z axisem "dynamiczne otwieranie" polega na niedotykaniu kolka miedzy innymi
Ale nawet jak kolkiem otwieram, to mnie akurat nic w nim nie przeszkadza.
ad 1) ja ostrze na 20 stopni, ale go wyprowadzilem na ten kat na spyderkowych diamentach. Fabrycznie byl blisko.
ad 2) nie mam bladego pojecia
Ale jesli chcesz sobie pocwiczyc, to mozesz sprobowac sobie te 20 stopni (15 przy AUS6 Ci sie zaraz stepi) wyprowadzic na szarych pretach
Napisano Ponad rok temu
No wlasnie niekoniecznie - z tego, co niedawno znalazlem, chyba na BM forum, to one sa przede wsyzstkim ostrzone ponoc "recznie", wiec roznie to bywa.Z tego co wiem, Benchmade'y fabrycznie ostrzone sa pod katem 20, wiec na 40 powinno pojsc ostrzenie az milo.
Ale moze to juz przestarzale info - choc lekkie nierownosci i asymetrie szlifu na niektorych nozach (widoczne zwlaszcza u tych pokrywanych BT2) by na to wskazywaly.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Sie nie zastanawiaj - poczytaj, co sam Sal Glesser ma na ten temat do powiedzenia.Co do ostrza BM - u mnie w skirmisiu tez dziwnychyba kat jakis niestandartowy jest. Powoli sie zaczynam zastanawiac do jakich nozy zostal triangle opracowany z tymi swoimi 40 i 30
Bylo tu gdzies niedawno.
Napisano Ponad rok temu
Bylo tu gdzies niedawno.
Nie moze byc... 8O
Cos mnie ominelo?
Juz szukam
Napisano Ponad rok temu
Jak nie znalazles, to zobacz te posty:
http://www.forum-kul...ndpost&p=836049
i
http://www.forum-kul...ndpost&p=836054
Czy to nie Ty czasem udostepniales to video w sieci...?
Napisano Ponad rok temu
Dopiero teraz flashback zalapalem, czy to juz alzheimer? 8O
Napisano Ponad rok temu
U mojego dziadka postawilbym na Alzheimera, u Ciebie to pewnie tylko delirium po absyncieRybak masz racje! W pelni sie z toba zgadzam, ze powinienem sie czasem wyspac!
Dopiero teraz flashback zalapalem, czy to juz alzheimer? 8O
No offence
Napisano Ponad rok temu
reszte pytan a propos tri-angla zada pewnie szwagier
no to by bylo na tyle jak na razie, Pozdrawiam
No to zadaję jakem szwagier
Kurde coś robię chyba nie tak. Męczyłem Point Guarda i Leathermana na Tri-anglu i coś nie bałdzo. Niby ostre są, karteczki tną cacy, krawędź jak lusterko... no ale NIE GOLĄ! Wiem, że stal na obydwu nie jakaś wybitna ale do diabła CRKT po wyjęciu z pudełka włoski ciął aż miło.
Help. Proszę o garść porad doświadczonych userów (filmik obejżałem )
Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam,
sobota
Napisano Ponad rok temu
Ja po prostu jezdze po pretach tak, jak jest w instrukcji, az nie zacznie golic
Napisano Ponad rok temu
s.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A pod jakim kątem ostrzysz ? Ja miałem/mam podobne problemy dopiero przejście na 30 stopni poprawiło efekty - trochę, dzisiaj jeszcze powalczę.
Podejrzewam że ostrzysz nóż zbliżony do 30 st. Idzie Ci łatwiej ,lecz efekty będą mniej trwałe . Z tego co wywnioskowałem z pop postów i filmiku , gdybyś wyprowadził już naostrzoną krawędź na 40 ,to otrzymałbyś równie ostrą a bardziej wytrzymałą . Natomiast gdybyś zaczynał ostrzyć nóż z krawędzią zbliżoną do 30 stki , to musisz dłużej popiłować na brązowych w celu zebrania odpowiedniej ilości materiału , a po załapaniu kąta już tylko doastrzasz! (dziwne słowo) . Prosze niech mnie ktoś poprawi , ja tylko teoretycznie :wink: . Czekam na triangla i wolałbym wiedzieć co i jak ?
Napisano Ponad rok temu
D2 mam fabrycznie naostrzone na mniejszy kat, niz zwyklego Griptiliana, a "ostrosc" wcale nie jest "mniej trwala".
Poza tym to raczej nie kat - moje gola i te, co sa zaostrzone na 30 i te na 40.
Napisano Ponad rok temu
Trwale, czy nie, to nie tylko kat decyduje, ale i stal.
D2 mam fabrycznie naostrzone na mniejszy kat, niz zwyklego Griptiliana, a "ostrosc" wcale nie jest "mniej trwala".
Poza tym to raczej nie kat - moje gola i te, co sa zaostrzone na 30 i te na 40.
Sorry . Zapomniałem dodać : Przy założeniu , że stal jest ta sama , a nawet ten sam nóż.
Głównie biegało mi oto że jeśli rozpocznę ostrzenie moich ostrych ale różniasto wyprowadzonych knypków , to rozsądnym sposobem będzie na początek podobna operacja jak opisałem. (kompromis, bądz jak kto woli pójscie na łatwiznę :wink: )
Jeśli sie mylę to proszę wybij Waść mi to z głowy , bo mogę szkód w zbrojowni naczynić!
Napisano Ponad rok temu
Dzięki za rady czekam na wiecej .
s.
Napisano Ponad rok temu
O to-toZnaczy się muszę trenować :wink: .
Bez tego ani rusz. Juz dawno ktos tu napisal, ze i triangla sie trzeba nauczyc, choc w porownaniu z ostrzeniem na jakim benchstone to praktycznie samoobsluga.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Noz armi francuskiej ;)
- Ponad rok temu
-
czy mogę nosić salse w Niemczech
- Ponad rok temu
-
Nowy nożyk mojej lubej
- Ponad rok temu
-
STALE NIERDZEWNE I ICH WŁAŚCIWOŚCI MAGNETYCZNE
- Ponad rok temu
-
154CM kontra 440c, roznice ?
- Ponad rok temu
-
Pierwszy nożyk EDC i dlaczego NIE CRKT
- Ponad rok temu
-
Nowy Balisong od Benchmade
- Ponad rok temu
-
Pancerny folder
- Ponad rok temu
-
CRKT M21-04 vs CRKT Greg Lightwood M1
- Ponad rok temu
-
Ontario Survival Knife - 499
- Ponad rok temu