Noże Kopromed
Napisano Ponad rok temu
1. Sprzedawane na worldknives noże to inne, lepsze wersje
"eksportowe"
2. To te same noże co sprzedawane w Polsce, tylko cena jest
dostosowana do realiów amerykańskich.
3. Jezeli punkt 2 jest prawdą, to znaczy, że polskie noze nie
odbiegaja jakością od firmowych amerykańskich noży, które
można nabyć już od 40$ w amerykańskich sklepach
wysyłkowych
4. Jeżli punkt 3 jest prawdą, można wysnuc wniosek, że ceny
amerykańskich noży sa mocno wyśrubowane, nieadekwatne do
kosztów materiałów i kosztów wytworzenia tych noży.
Zapraszam do dyskusji na ten temat i prosze o opinie na temat tych polskich noży mysliwskich
Napisano Ponad rok temu
ja niestety zauważyłem też to samo w sprzęcie audio i foto
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Poza tym produkt zbyt tani, pomimo ze dobrej jakosci a nieznanej marki budzic bedzie zawsze pewne podejrzenia u potencjalnego nabywcy, zwlaszca na tak bogatym rynku jak amerykanski. Z drugiej strony do produktuw europejskich dolacza sie w USA cala ta otoczke prestizowosci z racji ich europejskiego pochodzenia (chociazby Mercedes, Volvo itd.). Podobnie jest wiec z nozami, chociazby Fallkniven-srednio 50% drozszy niz w Polsce.
Zreszta doskonale wiemy, jak to wyglada rowniez w druga strone i dlaczego wielu userow tego forum sprowadza samodzielnie noze z USA.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak wpisano wyżej
nikt nie kupi produktu który odstaje ceną od innych - w dół się znaczy, bo bedzie myslał, że to sprzęt niższej jakości
społeczeństwo jest uczone przez speców od reklamy i marketingu (a w usa tam jest to opanowane do perfekcji) ze dobry towar musi dużo kosztować, co niekoniecznie idzie w parze z rzeczywistośćią
pozdro
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale kopromed - jak za cenę "polską" nie jest taki zły. Wolę to niż Muele w tej samej cenie. Mam trzy ich noże, jeden jest totalnym badziewiem - jest to kopia bryrtyjskiego sztyletu Fairbarna, reszta ok. trzymanie ostrości nie jest może powalające, ale jednego używam do prac biwakowych od 6 lat i - jak za 70 PLN - jestem zdowolony.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Widać, że Koprpmed albo próbuje dociągnąć, przynajmniej w pewnym stopniu, do standardów w produkcji noży albo po prostu zaczął stosować profesonalny marketing i chwali się dobrą stalą, z której robi noże
Napisano Ponad rok temu
Nie mogłem uwierzyć własnym oczom. Oni już dawno na Blade Show bywają. Chyba to prawda, że "cudze chwalicie, swego nie znacie"!!!
Co o tym sądzicie?
Napisano Ponad rok temu
Bo jak za sama cene transportu tego na stany to i tak przywalone.
Ja np. mam z bazaru taki srebrny automacik "Ming-sheng" ....z orzelkiem, pelno tego jest ......cena jakies 12zl.........w us sklepie.......60$ 8O
Napisano Ponad rok temu
Ceny na rynku amerykańskim są dostosowane do konkurencji. Każda firma nawet zagraniczna może zostać oskarżona o politykę zaniżania cen, co grozi usunięciem z rynku. Dla klienta w USA nóż za 70- 100 $ jest tani, również noże innych firm mają tam ceny wyższe niż u nas (przelicznik podobny) więc przypuszczam, że taka jest specyfika tamtego rynku
Napisano Ponad rok temu
Być może ceny poszły w górę, dlatego, że (przynajmniej niektóre moedele) zaczęto produkować ze stali 440C. Wcześiej, tzn. kilka miesięcy temu chyba było inaczej a przynajmniej producent nie zadeklarował, że jakikolwiek nóz jest produkowany właśnie z tej stali.
Widać, że Koprpmed albo próbuje dociągnąć, przynajmniej w pewnym stopniu, do standardów w produkcji noży albo po prostu zaczął stosować profesonalny marketing i chwali się dobrą stalą, z której robi noże
Nie chcę się chwalić bo zasługi nie są duże (a może to w ogóle jest zbieg okoliczności) ale moim zdaniem profesjonalny marketing w wykonaniu Kopromedu to moja zasługa. Mniej więcej rok temu rozpocząłem korespondencję mailową z właścicielem Kopromedu panem Czajką właśnie w tej sprawie. Przeczytałem gdzieś na innym forum artykuł autorstwa znanego większościz nas Michała Ogórka na temat myśliwskich noży Kopromedu, że są wykonane z H18 - czyli ze stali bardzo podobnej do 440C. W tym czasie na BUDO większość "znawców" źle pisała o nożach Kopromedu. Sam miałem już dwa noże tej firmy - wz. 8 i wz. 10 i nic nie miałem im do zarzucenia a na pewno były doskonałe jeśli wziąć pod uwagę relację właściwości/cena. Zapytałem więc pana Czajkę dlaczego nie chwali się rodzajem stali z jakiej zrobione są noże Kopromedu. Po pierwsze nie ma się czego wstydzić, po drugie, jakby poczytał sobie dyskusje o nożach na BUDO toby zrozumiał, że dla takich jak my rodzaj stali i jej obróbka ma bardzo istotne znaczenie przy podejmowaniu decyzji o zakupie. Pogadaliśmy sobie trochę i w końcu pan Czajka napisał, że w przyszłości weźmie moje propozycje pod uwagę. Co jak widać nastąpiło. Całą korespondencję mailową w tej sprawie mam zachowaną więc jakby potrzebne były dowody to służę.
Zależy mi na powodzeniu polskich producentów noży i stąd te próby pokierowania sposobem myślenia właściciela i.... myślę, że niemała zasługa jest w tym nas wszystkich. Sądzę, że pan Czajka zagląda na nasze forum.
Pozdrawiam BUDOwiczów i, specjalnie, całą załogę Kopromedu.
Bataki
Napisano Ponad rok temu
Bataki
Napisano Ponad rok temu
Nawiasem mówiąc - to drugi producent rodzimy, któremu się przyglądam i... my mamy jakąś nadprodukcję poroża jeleniego? :-) Obydwa pierony do okładzin to stosują. NAwet bazarowe podróbki mają plastiki stylizowane na te biedne kości (?)
Co do cen na rynku amerykańskim - szkoda, że skoro nasi zawyżają wysyłając tam, to tamci nie zaniżają sprzedając u nas ;-)
No, ale świat idealny nawet Architektowi sie zawieszał ;-)
Napisano Ponad rok temu
Od tej pory stale towarzyszy mi w terenie, a Muela 17 E leży sobie w szufladzie (też na nią nie narzekam, zwłaszcza teraz :wink: ). Swoją drogą forum zainspirowało mnie do produkcji własnych narzędzi tnących, zdjęcia i opisy wkrótce.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Nowy uzytkownik
- Ponad rok temu
-
nożyk dla pani
- Ponad rok temu
-
C oto za nóż?
- Ponad rok temu